TURCIA A VOTAT Turcii au mers duminică, 16 aprilie, la urne să îşi exprime opinia în al șaptelea referendum naţional. La nouă luni după ce a înfrânt o tentativă sângeroasă de puci, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a jucat totul într-un referendum pe tema revizuirii Constituţiei care îi permite să-şi consolideze puterea. Rata de participare la referendum a fost de 86%, iar puţin peste 51% din turci au spus „DA” modificărilor propuse de preşedintele turc.
Puţin peste 51% dintre turci au votat în favoarea modificărilor constituţionale în vederea înlocuirii sistemului parlamentar cu cel prezidenţial, desfiinţarea funcţiei de premier şi acordarea unor puteri vaste preşedintelui, la referendumul de duminică, arată rezultate parţiale publicate de agenţia Anadolu. Prezenţa la urne a fost de 86%.
Premierul turc Binali Yildirim a revendicat duminică victoria la referendumul pentru modificarea Constituţiei, ce îi acordă preşedintelui Recep Tayyip Erdogan prerogative sporite, relatează Hurriyet. „Suntem o singură naţiune, Turcia dând o nouă pagină în istoria sa democratică”, a spus el. Yildirim a subliniat că nu există perdanţi la referendum.
Președintele Recep Tayyip Erdogan i-a telefonat duminică seara premierului Bilali Yildirim pentru a-l felicita pentru victoria guvernului la referendumul pentru reforma constituțională din Turcia, a informat agenția de presă oficială Anadolu, preluată de DPA.
Potrivit sursei citate de Realitatea.net, Erdogan a discutat și cu alți susținători ai răspunsului „da” la referendum, adică pentru extinderea prerogativelor prezidențiale.
Principalul partid de opoziţie din Turcia, Partidul Popular Republican (CHP), a anunţat pe Twitter că obiectează faţă de luarea în calcul a 2,5 milioane de voturi la referendumul de duminică. Dintre acestea, 1,5 milioane nu au ştampila Înaltei Comisii Electorale, potrivit Realitatea.net.
Iată care sunt principalele schimbări:
- Postul de prim-ministru dispare. Președintele va fi șeful statului și va conduce și guvernul. Tot el îi va numi pe miniștri și în, mare parte, va face numirile în posturile cheie din justiție.
- Președintele va putea dizolva Parlamentul, care crește de la 550 la 600 de deputați. Președintele va putea guverna prin decrete de urgență.
- Președintele ar putea rămâne la putere mai mult de 10 ani, adică două mandate, cât are dreptul acum. Dacă dizolvă parlamentul la finalul celui de al doilea mandat, își poate prelungi șederea în fruntea statului și a guvernului.
- Acum, Constituția interzice președintelui să mai aibă legături cu partidul său. În cazul în care trec modificările propuse, situația va fi alta: președintele își va putea conduce partidul.
Sursă info și foto.