AcasăActualitateINTERVIU - Viorica Cherecheș, deputat PNL Maramureș: Vreau să am deschidere către...

INTERVIU – Viorica Cherecheș, deputat PNL Maramureș: Vreau să am deschidere către întreaga comunitate maramureșeană, pentru că problemele sunt ale oamenilor

spot_img

DISTRIBUIȚI

INTERVIU – Candidatura dumneavoastră la Parlamentul României a surprins pe toată lumea. De ce v-ați hotărât să faceți acest pas?

Poate că dacă lucrurile n-ar fi ieșit oarecum din matca lor firească, niciodată nu aș fi luat decizia de a mă implica politic. Deși nu am considerat că politica ar fi doar apanajul bărbaților, având doi oameni în familie care au ales să performeze în domeniu, mereu am considerat că, în această situație, ar fi mai bine să stau pe margine. Dar, evenimentele care avut loc pe la mijlocul anului trecut, cărora le-a căzut victimă fiul meu, primarul ales și reales al municipiului Baia Mare, m-au făcut să văd cu alți ochi ceea ce se petrece în jurul meu.

Acela a fost momentul în care am luat în calcul posibilitatea de a intra direct în politica mare, conștientă fiind că numai așa voi putea să-mi aduc modesta contribuție la apărarea și ajutorarea celor cărora le sunt încălcate în picioare drepturile și libertățile cetățenești.

De ce ați ales PNL și nu altă formațiune politică?

Mai corect ar fi să spun că nu eu, ci partidul m-a ales pe mine. După ce mi-am exprimat, într-un grup restrâns, intenția de a candida, am devenit un subiect atractiv pentru principalele partide care, direct sau voalat, au început să mă curteze și să îmi facă propuneri. Pot spune că în ambele partide, PNL și PSD, am prieteni adevărați, care mi-au apreciat activitatea profesională și socială.

În cele din urmă am acceptat oferta PNL și nu regret alegerea făcută, chiar dacă la ora actuală formațiunea se află în reconstrucție totală. Sunt convinsă că PNL va ieși mai puternic din aceste încercări și va redeveni o forță politică importantă, capabilă să conducă țara de la Cotroceni și să o guverneze din Palatul Victoria.

După aproape patru decenii petrecute ca medic și director al Spitalului de Boli Infecțioase Baia Mare, unitate căreia i-ați dedicat, practic, întreaga viață, iată că ați făcut primii pași în afara acesteia. Cât de grea a fost despărțirea?

Enorm de grea. După atâția ani pot spune că mașina mea cunoaște singură drumul către spital. Și dacă am de mers în Firiza sau în Baia Sprie de exemplu, când ajung prin zona spitalului instinctiv o iau către el. Nu o dată mi s-a întâmplat să pornesc la piață și să mă trezesc în curtea spitalului. Sunt mândră de ce am realizat în acești mulți ani. Unitatea arată foarte bine și este deservită de către un colectiv de medici performanți și personal auxiliar de cea mai bună calitate. Sunt oameni care au făcut vechime alături de mine, care au muncit din greu pentru ca spitalul să ajungă printre cele mai performante din țară în acest domeniu.

Sigur că atunci când îți propui să ajungi și să te menții acolo sus, mereu rămân lucruri pe care vrei să le faci. Nici eu nu am terminat tot ce mi-am propus, mi-au rămas destule obiective de îndeplinit, dar asta-i situația. După părerea mea, normal ar fi fost ca munca mea să fie continuată de către o persoană din cadrul spitalului, care cunoaște perfect situația și știe ce trebuie făcut ca unitatea să progreseze continuu, să nu intre într-un proces de involuție.

Din păcate, bunele mele intențiile au fost interpretate în toate felurile, iar decidenții politici ai momentului s-au grăbit să numească la conducere un director ce n-a avut nicio tangență cu unitatea. E un amestec dureros al politicului în comunitate, în viața cetățenilor. Pentru că unitățile spitalicești sunt, în primul rând, ale oamenilor, cei care au nevoie de servicii medicale de calitate, oferite într-un spațiu adecvat, apropiat sau chiar la nivelul standardelor europene.

Poate că mediul politic local este deranjat de stadiul performant la care a ajuns spitalul, așa că cel mai la îndemână ca să-l readucă în rând cu mediocritatea sistemului este să numească o conducere incompetentă. Rețeta e simplă și dezastrul asigurat pe termen lung.

15235756_1334238743315610_191928035662407984_o

Putem vorbi despre o despărțire totală de spital?

Deocamdată nu. Legea îmi permite să profesez în spital o jumătate de normă, lucru pe care îl și fac de aproape două luni. În fiecare săptămână vin la spital, efectuez gărzi, consult bolnavii, adică toată activitatea unui medic. Mă simt obligată față de pacienții mei și nu vreau să  renunț la activitatea asta. Sigur că mă aștept să mi se pună bețe-n roate, că cine știe pe cine deranjează prezența mea în spital. Dar, de partea mea este legea, așa că îi asigur pe cei care vor încerca să îmi restricționeze activitatea că nu voi ceda așa de ușor. Dimpotrivă, sunt pregătită pentru orice.

Am văzut în aceste zile foarte multă mizerie umană pe anumite paliere politice și administrative. S-a spus, bunăoară, că aș fi făcut presiuni asupra unei anumite persoane ca să numească un director agreat de mine. Dar s-a organizat un concurs și rezultatul nu a fost pe placul persoanei respective, așa că l-a anulat. Bănuiesc că până ce va câștiga cine trebuie se vor tot organiza concursuri. Atunci de ce aș mai interveni eu?

Am văzut că s-a vehiculat ideea că eu n-aș fi fost un manager de succes dacă spitalul n-ar fi beneficiat de banii pompați de fiul meu, care ar fi dirijat fonduri importante de la primărie. Sunt convinsă că cei care propagă asemenea minciuni știu foarte bine că spitalul se află în subordinea Consiliului Județean Maramureș, nicidecum a primăriei. Orice finanțare din această zonă a fost și este imposibilă. Pot spune că de mai multe ori au fost situații în care finanțarea unor lucrări a fost blocată sau întârziată doar pentru că fiul meu era primarul municipiului. Lucrurile se cunosc, nu are rost să insist. Dar, vorba aia, să aruncăm minciuni pe piață, că sigur vor exista câțiva care vor mușca momeala.

Ce impresie v-a făcut Parlamentul?

Ceva, ceva știam despre parlament din spusele fiului meu, așa că nu am fost prea mirată după ce am luat contact cu noul meu loc de muncă. Consider că e prea multă vorbărie goală, energii consumate inutil, dispute sterile pe lucruri banale, încrâncenare nejustificată de cele mai multe ori. Am destule îndoieli asupra calităților umane și profesionale ale unor colegi care, cu siguranță, nu se află la locul de muncă cel mai potrivit.

Sunt membră în Comisia de Sănătate, ceea ce mi-am și dorit de altfel, având alături câțiva colegi de ispravă, proveniți din toate partidele. Sper din toată inima să putem îndrepta unele legi strâmbe din domeniul sănătății și să propunem altele noi în folosul oamenilor și a personalului medical. Cred că putem reuși câteva lucruri bune în viitorul apropiat.

Sunt câțiva politicieni valoroși, experimentați, prin preajma cărora zăbovesc, le ascult sfaturile, țin seama de părerile lor, pentru a încerca să înțeleg și să fiu la curent cu tot ce se întâmplă în domeniu. Sigur voi înregistra progrese pentru că efectiv vreau să învăț atâtea lucruri noi, cărora nu le-am acordat prea multă atenție până acum deoarece nu constituiau priorități pentru mine.  Dar, din noua postură, situația se schimbă.

În PNL Maramureș, ca și în alte filiale, situația e destul de complicată. Din postura de unic parlamentar liberal al județului nu aveți cum sta departe de jocurile politice. Cum vreți să vă implicați?

Am spus de nenumărate ori că m-am simțit onorată să candidez la parlament pentru Baia Mare și Maramureș din postura de reprezentant al PNL. La fel cum am recunoscut public că nu sunt o persoană cu apetit politic deosebit, preocuparea mea principală de-a lungul anilor fiind performanța în profesia pe care mi-am ales-o. Sunt membră al PNL, dar din postura de parlamentar vreau să am deschidere către întreaga comunitate maramureșeană, pentru că problemele sunt ale oamenilor, nicidecum ale liberalilor, social-democraților, ecologiștilor sau popularilor. Vreau să am dialog responsabil și coerent cu toate partidele politice, să susținem împreună toate inițiativele care vizează progresul și bunăstarea comunității noastre, indiferent de unde vin ele.

Îmi doresc din tot sufletul să devin reprezentantul primarilor liberali în Parlamentul României, pentru că sigur au nevoie de sprijin pentru proiectele lor. Am făcut cerere și sper să mi se aprobe alocarea unui spațiu în Palatul Administrativ pentru amenajarea biroului parlamentar. Primarii, consilierii județeni dar și alte persoane vor găsi ușa biroului deschisă, problemele lor vor fi preluate și transmise instituțiilor din Capitală.

Aveți dreptate, în PNL se fac diferite jocuri politice, taberele existente se războiesc între ele pentru a se poziționa cât mai avantajos din perspectiva alegerilor interne și a Congresului PNL. Deocamdată stau deoparte, privesc jocul, nu mă implic pentru că nu e războiul meu. Eu îmi doresc un partid liberal puternic, coerent, cu atitudine și activitate canalizată doar în slujba oamenilor, care să reprezinte îi orice moment o alternativă viabilă la guvernare. Dar, dacă se va considera că este nevoie de prezența mea activă în cadrul organizației municipale sau județene, evident că voi răspunde pozitiv solicitărilor. Până la urmă am responsabilități față de oamenii care mi-au atribuit votul și m-au trimis în Parlament.

Sper ca lucrurile să intre pe făgașul normal și în PNL, ca să putem construi punți trainice de legătură între cetățeni și aleși, în folosul tuturor românilor.

Grigore Ciascai

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA