Acasăsinucidere maramuresCOŞUL DE GUNOI AL EUROPEI - Scandalul produselor de proastă calitate ia...

COŞUL DE GUNOI AL EUROPEI – Scandalul produselor de proastă calitate ia amploare în Europa

spot_img

DISTRIBUIȚI

 

COŞUL DE GUNOI AL EUROPEI Scandalul produselor alimentare de proastă calitate i-a amploare în Europa după ce s-a constatat că produse similare au calităţi total diferite în ţări din Vestul Europei faţă de Centrul şi Estul Europei, scrie Ştiri pe surse.

COŞUL DE GUNOI AL EUROPEI Cehia a anunţat că va presă Uniunea Europeană să interzică vânzarea de produse alimentare inferioare în estul Europei sub acelaşi brand că mâncarea mai bună disponibilă în cele occidentale, a spus ministrul agriculturii de la Praga, potrivit Reuters.

Cehii se alătură astfel Slovaciei şi Ungariei, care spun şi ele că multinaţionalele din domeniul alimentar vând mâncare mai proastă pe piaţă estică – mai săracă şi mai puţin competitivă.

„În practică, în cazul anumitor produse, suntem coşul de gunoi al Europei”, a spus ministrul ceh al agriculturii, Marian Jurecka.

Organizaţiile pentru drepturile consumatorilor din Cehia se plâng de multă vreme de slabă calitate a alimentelor vândute de marile companii. Ele nu au pârghii de acţiune pentru că aceste vânzări sunt legale în UE cât timp pe eticheta sunt scrise toate ingredientele.

Jurecka spune că a ordonat un studiu privind calitatea alimentelor, care va fi încheiat în iunie. Datele, împreună cu cele din Slovacia şi alte ţări, vor fi folosite apoi pentru efortul de a schimba regulile UE.

În studiu vor fi incluse şi alte produse în afară de alimente, precum detergenţii.

Ungaria a anunţat la finalul săptămânii trecute că o analiză realizată de o agenţie guvernamentală arată că marile companii obişnuiesc să comercializeze produse de o calitate inferioară pe piaţă din estul Europei, chiar dacă este utilizat acelaşi brand şi preţ că în ţările din vestul Europei.

De asemenea, autorităţile slovace au anunţat în urmă cu două săptămâni că au descoperit diferenţe de gust, compoziţie şi aspect în aproape zece produse alimentare vândute local, prin comparaţie cu aceleaşi produse din Germania şi Austria.

O dezbatere similară a existat în Parlamentul European în urmă cu câţiva ani, când europarlamentarii au abordat problema într-o dezbatere referitoare la o întrebare pusă de eurodeputata Elena Oana Antonescu (România), de la Grupul Partidului Popular European (Creştin Democrat).

Într-un schimb de opinii din cadrul comisiei pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară, reprezentantul Comisiei Europene, Jerome Lepeintre, a arătat că producătorii schimbă ingredientele în funcţie de puterea de cumpărare, gusturile şi tradiţiile din diferite ţări (de exemplu, Nutella este mai solidă în Germania decât în Franţa, deoarece în Franţa pâinea este mai puţin rezistenţă decât în Germania).

Participanţii la dezbatere au căzut de acord că, deşi UE nu poate impune reţeta, consumatorii au dreptul de a fi informaţi despre compoziţia produselor.

Parlamentul European şi Consiliul au adoptat în 2005 Directiva 2005/29/CE privind practicile comerciale neloiale ale întreprinderilor de pe piaţă internă faţă de consumatori. Tot mai multe state europene se plâng că producătorii de produse alimentare, cosmetice şi articole vestimentare încalcă această directiva.

Situaţia a fost semnalată anul trecut şi de europarlamentarii Daciana Sârbu şi Pavel Poc (Cehia).

Cei doi au adresat o interpelare Consiliului European, cerând acţiuni pentru verificarea şi remedierea situaţiei. Cei doi europarlamentari au declarat, citând studii comparative, că există standarde duble în calitatea alimentelor din UE, care par să corespundă unei divizări Est-Vest.

sursa

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA