AcasăActualitateSocialȘEDINȚA COLEGIULUI PREFECTURAL – Chestiuni de importanță majoră, discutate la Palatul Administrativ...

ȘEDINȚA COLEGIULUI PREFECTURAL – Chestiuni de importanță majoră, discutate la Palatul Administrativ din Baia Mare

spot_img

DISTRIBUIȚI

ȘEDINȚA COLEGIULUI PREFECTURAL  Astăzi, miercuri, 22 februarie, la Palatul Administrativ din Baia Mare, a avut loc ședința Colegiului Prefectural. Ordinea de zi a cuprins patru puncte:

  • Evaluarea activității Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației pe anul 2016. A prezentat: chestor de poliție Liviu Bute, șeful Inspectoratului;
  • Asigurarea climatului de ordine și siguranță publică pe timpul manifestărilor și adunărilor publice desfășurate la nivelul județului Maramureș în anul 2016. A prezentat: lt. col. Petru Marcel Florișteanu, inspector șef, Inspectoratul Județean de Jandarmi Maramureș;
  • Evaluarea activității Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Gheorghe Pop de Băsești” al județului Maramureș în anul 2016. A prezentat: col. Ioan Daniel Mureșan, inspector șef, ISU Maramureș;
  • Diverse.

În anul 2016, la nivelul I.T.P.F. Sighetu Marmației au fost întocmite 1.090 dosare penale, sub aspectul săvârșitii a 1.835 infracțiuni, de către 1.006 persoane. Comparativ cu anul 2015, trendul este ușor ascendent. Au fost aplicate 518 sancțiuni contravenționale în valoare de 422.190 lei. Valoarea totală a bunurilor confiscate în perioada analizată este de 28.355.873 lei, aproximativ 6.300.000 euro, principalele bunuri confiscate sau indisponibilizate fiind țigaretele (2.301.333 pachete, sau 4.603 baxuri); 266 autovehicule; 163 metri cubi material lemnos; 29 kg tutun; 20 kg chihlimbar (în valoare de 60.000 euro); 1.304 litri combustibil; 527 kg cafea; 39 bucăți corpuri de mobilier; 1.332 litri alcool.

Prefectul județului Maramureș, Sebastian Mihai Lupuț,a ținut să transmită șefilor de inspectorate prezenți felicitări pentru activitatea desfășurată pe parcursul anului trecut, apreciind rezultatele, dar și colaborarea dintre aceste instituții, precum și cea dintre inspectorate și Instituția Prefectului.

Primarul comunei Petrova, Ion Petrovai, a declarat că cetățenii din localitate sunt nemulțumiți de faptul că la punctul de trecere a frontierei de la Sighetu Marmației se așteaptă prea mult. Prefectul Sebastian Mihai Lupuț a răspuns:

„Pe tot parcursul anului 2016, atât Instituția Prefectului, cât și eu personal am făcut demersuri pentru a deschide și alte puncte de trecere a frontierei cu Ucraina. Avem în vedere deschiderea unor astfel de puncte la Câmpulung la Tisa, pe calea ferată, la Valea Vișeului, pe calea ferată, precum și noul pod peste Tisa. Am încercat să deschidem un punct de trecere rutier la Piatra (Teceu Mic) – Vishkovo. Lucrurile merg destul de greoi, atât din punctul de vedere al administrației române, cât și din punctul de vedere al administrației ucrainene. Greutățile țin de buget și de nevoia de a corela procedurile existente în cele două state. În ceea ce privește podul peste Tisa de la Teplița – Sighet, reprezentanții Apelor Române și ai Apelor Ucrainene s-au pus de acord privind poziția podului și studiul de fezabilitate și urmează obținerea avizului din partea celor două instituții din România, respectiv Ucraina. La ultima discuție pe care am avut-o la Ministerul Afacerilor Interne cu toate părțile implicate în construcția podului, s-au pus în discuție condițiile de îndeplinit pentru ambele părți: păstrarea vechiului pod de la Sighetu Marmației, ca punct de trecere pietonal (atât partea română, cât și partea ucraineană sunt de acord cu această condiție); finanțarea investiției de către partea română, iar partea ucraineană să suporte doar costurile realizării drumului de acces pe pod (partea română este de acord); realizarea unui punct comun de control pe partea română, așa cum există în Polonia, la frontiera cu Ucraina (soluție care ar putea întâmpina rezistență dinspre autoritățile române). În ceea ce privește podul de lemn de la Sighetu Marmației, apele umflate ale râului Tisa au afectat unul dintre piloni, fiind nevoie de reparații; comisia de evaluare a pagubelor a evaluat deja pagubele. La Câmpulung la Tisa, din punctul de vedere al autorităților române, gara poate fi dată în folosință; problema e de partea ucraineană, fiind nevoie, în țara vecină, de refacerea investiției feroviare, care s-ar ridica la o sumă destul de mare.

În ceea ce privește aglomerația de la punctul de frontieră, chestorul de poliție Liviu Bute, șeful Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră, a arătat că traficul a crescut în ultimul timp la toate punctele de trecere a frontierei din România. În ceea ce privește cazul de la Sighetu Marmației, un motiv al aglomerării îl constituie structura podului, care nu permite un trafic fluent, dar și procedura greoaie aplicată de polițiștii de frontieră ucraineni. De asemenea, traficul crește la sfârșit de săptămână și în sărbătorile legale.

Trecând la următorul punct de pe ordinea de zi, lt. col. Petru Marcel Florișteanu, inspector șef al Inspectoratului Județean de Jandarmi Maramureș a arătat că, pentru asigurarea unui climat de normalitate cu ocazia desfăşurării unor manifestări şi adunări cu public numeros, în 2016 au fost executate 466 misiuni de asigurare a ordinii publice, însemnând cu 5 mai mult decât în 2015. Din totalul acestora, un număr de 99 manifestări au fost avizate în comisiile de avizare a manifestărilor publice, reprezentând 21,25%. La nivelul Judeţului Maramureş, în 2016, au fost organizate şi desfăşurate 27 de manifestări de protest, reprezentând 5,79 % din totalul manifestărilor şi adunărilor publice. Aceste manifestări s-au caracterizat prin participarea unor grupuri omogene de manifestanţi, reduse ca număr de participanţi, cele mai semnificative fiind cele organizate de Sindicatul Şoferilor în Baia Mare din lunile august şi septembrie precum şi cele organizate de Comunitatea Regională Penticostală a Maramureşului şi Sătmarului. Manifestările s-au desfăşurat paşnic şi civilizat, cu respectarea cadrului normativ. Cu ocazia acestor manifestări au fost aplicate 4 sancţiuni contravenţionale în valoare de 400 lei.

Col. Ioan Daniel Mureșan, inspector șef al ISU Maramureș, a prezentat evaluarea activității Inspectoratului în anul 2016. Astfel, în  anul 2016, serviciile profesioniste şi voluntare pentru situaţii de urgenţă din judeţul Maramureş au particpat la 8936 acțiuni de intervenție, în medie 24,41 pe zi. Situațiile de urgență pentru care ISU a intervenit, se împart astfel: 328 de incendii, 6242 asistență medicală de urgență și prim-ajutor calificat, 180 de acțiuni pentru protecția comunităților, 262 asistență persoane, respectiv 1878 reprezentând alte situații de urgență. În toate aceste acțiuni au fost salvate un număr de 116 persoane, din care 18 copii și 98 adulți. De asemenea au fost salvate 57 animale și bunuri în valoare de 38.571.350 RON. Pe timpul intervenţiilor la incendii au fost înregistrate şi victime: 12 persoane decedate și 13 persoane rănite, din care 23 persoane au fost adulți și 2 copii.

Dr. Ioan Marchiș, directorul Direcției Județene pentru Cultură Maramureș, a solicitat sprijinul ISU pentru a efectua, în acest an, noi controale la bisericile de lemn, în special la cele 8 biserici monument UNESCO. Marchiș a reamintit necesitatea ca acestea să fie dotate cu paratrăsnete. Col. Ioan Mureșan a confirmat faptul că sunt planificate astfel de controale și în acest an. Prefectul Sebastian Mihai Lupuț a tras și el un semnal de alarmă, arătând că bisericile de lemn trebuie să fie asigurate contra incendiilor.

În continuare, prefectul Sebastian Mihai Lupuț a prezentat noul sistem de programări online introdus de Instituția Prefectului la Serviciul Permise și Înmatriculări, respectiv Serviciul Pașapoarte, și i-a rugat pe primarii prezenți la întâlnire să facă cunoscută în localitățile lor noua modalitate de programare.

De asemenea, reprezentantul Guvernului în teritoriu a anunțat că se dorește implementarea, la nivelul Instituției Prefectului și al tuturor primăriilor, a unui program  informatic prin care să poată fi vizualizate, pe bază de semnătură electronică, toate hotărârile și deciziile emise de primării, precum și circuitul acestora, până la obținerea avizului de legalitate.

Prefectul a precizat că ISU Maramureș, prin Serviciul de Prevenire, și Instituția Prefectului derulează în aceste zile o campanie de informare a primarilor și a directorilor de școli cu privire la modalitatea de autorizare pentru securitatea la incendiu, autorizație pe care toate instituțiile trebuie să o obțină până la finele lunii iunie.

O altă problemă adusă în discuție a fost cea privind constituirea, la nivelul Instituției Prefectului, a Comisiei județene de agricultură. Aceasta se află în faza finală, singura care nu și-a desemnat până acum reprezentant fiind Asociația primarilor. Prefectul Sebastian Mihai Lupuț a arătat că unii parlamentari de Maramureș și-au exprimat dorința de a participa la întrunirile Comisiei. Prima ședință va avea loc în cursul lunii martie. Această comisie va prelua informații din domeniul agricol din teritoriu, va dezbate probleme și va crea proiecte de acte normative.

În fine, în cadrul întâlnirii a fost prezentată și problema proiectului de Hotărâre de Guvern privind desființarea Judecătoriei Dragomirești, aflat în dezbatere publică. Prefectul a precizat că Instituția Prefectului a făcut demersuri la prim-ministrul Sorin Grindeanu și la ministrul de justiție pentru ca Judecătoria Dragomirești să fie lăsată să funcționeze în continuare. A fost de față și Vasile Țiplea, primarul orașului Dragomirești, care se opune desființării judecătoriei. Aceasta ar însemna drumuri lungi făcute de oameni bătrâni și săraci până la judecătoriile din Sighetu Marmației sau Vișeu de Sus, dar și alte inconveniente, inclusiv pierderea câtorva zeci de locuri de muncă (prin desființarea Parchetului, OCPI și a birourilor notariale din oraș).

Instituția Prefectului – Județul Maramureș

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA