AcasăAlteleEconomicIMPORTANT PENTRU ZILIERI - Ora de muncă se scumpește cu o pâine...

IMPORTANT PENTRU ZILIERI – Ora de muncă se scumpește cu o pâine și jumătate

spot_img

DISTRIBUIȚI

IMPORTANT PENTRU ZILIERI Ora de muncă va ajunge să valoreze, pentru un zilier, puțin peste 8,7 lei, de la 1 februarie, în condițiile în care costul acesteia se va ajusta în conformitate cu noul salariu minim pe economie, de 1.450 de lei, scrie Libertatea.

IMPORTANT PENTRU ZILIERI Astfel că valoarea muncii pe oră pentru un zilier va crește de la 7,3 lei cu încă 1,4 lei. Cu toate acestea, majorarea nu va fi una substanțială pentru a-i face pe cei care trăiesc din asistență socială să iasă la muncă pentru a mai câștiga un ban.

Singurii care vor face muncă zilieră vor fi tot bătrânii de la țară care forțați de pensiile extrem de mici vor munci pentru a-și mai rotunji veniturile.

 

Pentru a munci ca zilier va trebui să ai vârsta minimă de 15 ani, dar în acest caz trebuie neapărat acordul părinților. Cu toate acestea, cei mai mulți zilieri se întâlnesc în domeniul agriculturii, la muncile câmpului, cele de sezon, atunci când este nevoie la lucratul pământului, culesul recoltelor.

Un domeniu care necesită tineri necalificați care să fie angajați cu ziua este cel al turismului, în special în hoteluri și alte facilități de cazare.

Dacă vorbim de regiunea urbană unde se întâlnesc cel mai mult zilierii, aceștia activează în domeniul activităţilor de întreţinere peisagistică – plantarea, îngrijirea şi întreţinerea de parcuri şi grădini, cu excepţia facilităţii de locuit particulare.

Plata pentru o muncă de 8 ore pe zi pentru un zilier va crește de la 1 februarie cu aproximativ 10 lei. Astfel că, dacă până acum primea aproape 60 de lei pentru 8 ore, acum acesta va primi 70 de lei.

Un lucru din lege care nu este niciodată respectat ține de faptul că „în situaţia în care părţile stabilesc o activitate zilnică mai mică de opt ore, plata se face pentru cel puţin opt ore, iar durata maximă zilnică de lucru este de 12 ore”.

Potrivit legii în vigoare, cuantumul remuneraţiei brute orare stabilite de părţi nu poate fi mai mic decât valoarea/oră a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată şi se acordă la sfârşitul fiecărei zile de lucru sau la sfârşitul săptămânii, înainte de semnarea în Registru de către zilier şi beneficiar.

Cu toate acestea, zilierul și angajatorul său temporar se pot înțelege, în scris, ca plata să se facă la finalul săptămânii sau la sfârșitul perioadei de desfășurare a activității.

sursa

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA