Are jumătate din populație plecată la muncă în străinătate, dar cu toate acestea oraşul Borşa se poate lăuda cu ceva ce alte oraşe nu au: construcţiile se ridică într-un ritm alert şi depăşesc media naţională. Dacă până acum 1-2 ani borșenii construiau masiv case, în ultima perioadă au început să investească în pensiuni.
Borșa are o populaţie de 27.611 locuitori, fiind al treilea cel mai mare centru urban al judeţului Maramureș din punct de vedere demografic, după municipiile Baia Mare şi Sighetu Marmaţiei, arată Vocea. Dintre aceştia, aproximativ 15.000, adică mai mult de jumătate, sunt plecaţi la muncă în străinătate. Localitatea se întinde pe o suprafaţă de 47.482 de hectare, lungimea localităţii de-a lungul şoselei care o străbate de la Valea Hotarului – de lângă pasajul de cale ferată, până la Gura Ţibăului, măsoară 52 km, fiind una dintre cele mai lungi aşezări din ţară. De altfel, suprafaţa oraşului este egală cu cea a Bucureştiului.
Edilul oraşului Borșa pune ritmul de construcții pe seama faptului că borşenii, majoritatea plecaţi la muncă în străinătate, vin cu bani pe care îi investesc în locuinţe.
„Aproape jumătate dintre borşeni sunt plecaţi din ţară şi sunt împrăştiaţi în toată lumea. Câştigă bine pentru că sunt oameni muncitori, iar cu banii adunaţi îşi construiesc case. În 2015 au fost eliberate 201 Autorizatii de construire. Anual s-au eliberat între 200 şi 350 de autorizaţii începând cu anul 1997. Anul de vârf a fost 2007 cu 386 de autorizaţii ”, spune Ion Sorin Timiş, primarul de Borşa.
Borşenii plecaţi la muncă în străinătate au adus la ei acasă ce au văzut acolo În ultimii ani, în Borşa au fost construite numeroase pensiuni. Borşenii plecaţi la muncă în străinătate au adus la ei acasă ce au văzut acolo. Printre acestea sunt şi două hoteluri de trei stele care au piscine acoperite, saline şi confortul întâlnit doar la unităţile de cazare de lux, mai arată Vocea.
„Cererea de locuri de cazare este tot mai mare. Localitatea a fost vizitată de cel puțin 70.000 de turiști în decursul a trei luni, în vara anului 2016. Locurile de cazare de care dispune orașul au fost ocupate în fiecare zi, rar mai putând fii găsit unul liber ”, povesteşte primarul oraşului.
Continuarea, AICI.
Sursă foto.