Crăciunul este cea mai importantă sărbătoare a creştinilor, celebrată an de an, în Maramureș, prin reînvierea tradițiilor ancestrale păstrate cu sfințenie de strămoșii noștri. În ultimii ani, înaintea sărbătorii Nașterii Domnului, Muzeul Satului din Baia Mare îmbracă straie de sărbătoare și prinde viață, iar bătrânele case țărănești de sub Dealul Florilor adună, într-o singură zi, în curțile lor, mii de colindători sosiți din toate zonele Maramureșului.
Aceștia aduc gazdelor vestea cea mare a nașterii Mântuitorului, iar după ce colindele răsună în fiecare gospodărie, ”vestitorii” sunt omeniți cu ospitalitatea care a făcut cunoscuți maramureșenii în lumea întreagă.
În Maramureș se regăsesc bogate și variate tradiții populare care au dăinuit de-a lungul veacurilor, iar minunatele noastre obiceiuri de Crăciun sunt reeditate, an de an, spre deliciul celor care aleg să își petreacă sărbătorile în județ. Obiceiul Ignatului, sania trasă de cai sau mâncarea tradițională sunt doar o infimă parte din oferta turistică a județului nostru.
Consiliul Județean Maramureș promovează în fiecare zonă a lumii acest colț de rai cunoscut sub un singur nume: Maramureș, iar evenimentul ”Crăciunul în Maramureș” înseamnă prezentarea tradițiilor în fiecare casă bătrânească din Muzeul Satului, dar și alte evenimente care vor fi derulate, vreme de 10 zile, în diverse zone ale județului prin parteneriatele încheiate cu administrațiile locale.
Și cum Crăciunul este acea sărbătoare minunată care ne dă putere să fim mai buni și mai generoși, iar Crăciunul în Maramureș reprezintă obiceiuri, tradiții și frumos, vă invit să vă alăturați Consiliului Județean, în intervalul 18 – 28 decembrie, pentru a trăi alături de noi cea mai frumoasă sărbătoare a românilor.
Vă așteptăm în număr cât mai mare la cel mai frumos Crăciun, Crăciunul în Maramureș!
Gabriel Valer Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș