NU LE-A FOST UȘOR România a câştigat a patra partidă de la Campionatul Mondial, după ce a învins Angola cu 27-24. Naţionala s-a impus chiar şi atunci când a prins o zi mai oscilantă ca evoluţie.
Cu un prim obiectiv realizat la acest Campionat Mondial, calificarea în optimile de finală, partida România – Angola ne-a întâmpinat cu multe gânduri amestecate.
Ce adversară pare mai potrivită pentru echipa naţională în primul tur eliminatoriu? Ce strategie va aborda Ambros Martin cu Angola, dacă va juca tot cu echipa tip sau va merge pe mâna handbalistelor care au evoluat mai puţin până acum.
Obţin tricolorele locul 1 chiar din această seară?
Angola a ieşit din turneul final, la modul că nu mai contează în bătălia pentru locurile 1-16, dar s-a eliberat parcă şi de o presiune.
Selecţionata africană nu mai este din lumea a doua, de acest lucru ne-am convins încă de acum un deceniu, când a reuşit să ajungă în Top 8.
La fel ca şi cu Spania sau Franţa, africancele au plimbat bine mingea într-un ritm foarte bun şi au preluat iniţiativa de la bun început.
România a fost destul de statică pe semicerc, astfel că angolezele au reuşit să ajungă destul de des în poziţia de a trage de la distanţă. De cele mai multe ori, Guialo şi Cazanga au înscris, astfel că Angola s-a distanţat la 6-4 după 10 minute.
Prima reprezentativă a intrat cu prima echipă în teren, dar parcă nu a mai avut aceeaşi concentrare din partida cu Spania.
Ba chiar, meciul a început să semene cu cel jucat câteva zile mai devreme cu Slovenia.
Angola s-a desprins la 12-8 (min. 21), profitând de ratările în lanţ ale tricolorelor de pe toate poziţiile, mai puţin din zona centrală unde a acţionat Eliza Buceschi.
Cristina Neagu a irosit chiar 5 din primele 6 mingi, singura reuşită a căpitanului venind dintr-o aruncare de la 7 metri. Nu a fost repriza care să-i aparţină, chiar dacă până la pauză a mai marcat o dată.
Şi la fel ca şi în meciul cu Slovenia, Ambros Martin a făcut câteva schimbări, a trecut şi la o apărare 5 plus 1, care a dat rezultate.
Angola nu a mai contat de la distanţă, iar tricolorele au început să recupereze minge după minge.
Descătuşarea în atac a venit de la Cristina Florianu, care a arătat că poate da randament inclusiv din poziţia inter dreapta, astfel că diferenţa de pe tabelă s-a ”contopit”. La pauză, cele două echipe au intrat la egalitate, 14-14. Tot la fel ca şi în meciul cu Slovenia.
Repriza secundă a început la fel de şovăielnic pentru România, cu realizări şi ratări, astfel Angola a luat din nou avans: 20-18 (min. 41).
Cazanga şi Guialo au continuat să torpileze poarta apărată de Dumanska, prea puţin protejată de apărare.
Timpul a trecut în defavoarea naţionalei, astfel că Ardean, Neagu, Udriştioiu, Buceschi, Pintea, Geiger au continuat să rămâne în teren, deşi poate planul era ca aceste fete să fie odihnite la un moment dat.
Cristina Neagu nu a fost în zi de aruncare, astfel că după o primă încercare în prima repriză, Ambros Martin a decis şi în partea secundă să o utilizeze pentru o perioadă doar pentru faza de apărare. Cristina Florianu a profitat imediat de a juca în atac inter stânga, Melinda Geiger a secondat-o imediat cu o aruncare perfectă, iar România a egalat în minutul 46: scor 21-21.
Crina Pintea este eliminată 2 minute în minutul 49, dar tricolorele dau mai bine din picioare şi sunt tot mai prezente în meci. Timea Tătar are şansa de a readuce România în avantaj în minutul 51, dar trage în portar, acelaşi lucru îl face şi Geiger în minutul 54, la scorul de 23-23. Momentul schimbării pe tabela de marcaj se produce însă 2 minute mai târziu. Dumanska este acolo unde trebuie între buturi, iar Neagu îşi face revenirea în atac cu o ghiulea care se duce direct în vinclu cu aproape 90 km/h, 24-23.
Axa Dumaska – Neagu începe să funcţioneze ca o telecomandă. Portarul are un nou reflex, iar Cristina pluteşte peste masiva apărare a Angolei şi aduce şi mai mult linişte: 26-24, min. 58. Căpiatnul şterge cu buretele toate nerealizările din acest meci şi îşi conduce din nou echipa către o nouă victorie. A patra de la acest Campionat Mondial, din tot atâtea jocuri. Locul 1 în grupă are tot mai mari şanse să fie atins.
România – Angola 27-24 (14-14)
Dedu, Dumanska – portari; Udriştioiu 4, Geiger 4, Buceschi 2, Neagu 7, Laslo, A.M. Popa, Ardean 3, Florianu 3, Pintea 3, Berbece, Tomescu, Zamfirescu, Tătar, Dragut 1. Antrenor: Ambros Martin
Branco, Alberto – portari; Nenganda, Iracelma da Silva 1, Paulino, Machado 1, Vilma Silva 3, Paulo, Kassoma 2, Kamalandua, Oliveira, Carlos 1, Peres, Cazanga 7, dos Santos 2, Guialo 7. Antrenor: Morten Soubak (prosport.ro)