Atunci când le oferiţi copiilor posibilitatea de a naviga pe internet, pentru a diminua eventuale pericole, informaţi-i atât despre beneficii cât şi despre pericolele existente în lumea virtuală. Fiţi atenţi la „prieteniile” online pe care le întreţin copiii dumneavoastră şi încercaţi să cunoaşteţi programele şi aplicaţiile folosite de ei pe dispozitivele de accesare a internetului.
Insistaţi să nu ofere persoanelor cunoscute pe Internet informaţii personale cum ar fi numele, vârsta, CNP-ul, numărul de telefon, fotografii, adresa, şcoala la care învaţă şi să vă anunţe dacă anumite persoane cer astfel de detalii. Prietenii din mediul online trebuie sa fie doar cei pe care îi cunosc în realitate. Transmiteţi-le copiilor să nu accepte niciodată să se întâlnească direct cu persoane pe care le-au cunoscut pe Internet! Dacă cineva îi face să se simtă inconfortabil pe Internet, pot oricând să renunţe la comunicarea cu acea persoană şi pot oricând să îi scoată din lista de contacte.
De asemenea copiii trebuie să ştie că nu tot ceea ce văd sau citesc pe Internet este adevărat! Informaţiile aflate pe o pagină web pot fi postate de oricine, multe din ele fiind neverificate sau eronate iar fotografiile sau filmele pot fi modificate pe calculator şi pot înfăţişa situaţii care nu s-au petrecut niciodată.
Este important ca cei care se simt în pericol să ceară ajutorul, în orice situaţie, persoanelor în care au încredere, poliţie, părinţi, profesori sau prieteni apropiaţi!
Informații furnizate de către IPJ Maramureș