MII DE PENSII VOR FI RECALCULATE Preşedintele Klaus Iohannis a semnat joi două decrete de promulgare a unor legi de modificare şi completare a Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat joi două decrete de modificare şi completare a Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Este vorba despre: Decret privind promulgarea Legii pentru completarea articolului 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice şi Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Primul decret semnat are legătură cu completarea articolului 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
„La articolul 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 852 din 20 decembrie 2010, cu modificările şi completările ulterioare, după alineatul (6) se introduc trei noi alineate, alin. (7) – (9), cu următorul cuprins:
„(7) Persoanele ale căror drepturi de pensie anticipată parţială s-au deschis în perioada 1 ianuarie 2011 – 16 iulie 2016, beneficiază de recalcularea pensiei prin aplicarea prevederilor alin. (4).
(8) Recalcularea prevăzută la alin. (7) se face la cererea persoanei interesate, iar drepturile de pensie recalculate se cuvin şi se plătesc începând cu luna următoare înregistrării acesteia la casa teritorială de pensii în evidenţele căreia se află dosarul de pensie al solicitantului.
(9) Prevederile alin. (7) şi (8) se aplică persoanelor care, până în luna depunerii cererii, inclusiv, nu au îndeplinit condiţiile pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă.”
Al doilea decret semnat de preşedintele Iohannis are legătură cu Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Astfel, la articolul 114 alineatul (1), literele b), c), e), f) şi h) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
„b) pensionarul, beneficiar al unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate parţiale, realizează venituri lunare aflându-se în una dintre situaţiile prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I. lit. a) şi b) sau pct. II.;
c) pensionarul de invaliditate sau pensionarul urmaş prevăzut la art. 84 lit. c) ori cel prevăzut la art. 86 alin. (1) nu se prezintă la revizuirea medicală obligatorie sau la convocarea Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă sau a centrelor regionale de expertiză medicală a capacităţii de muncă;
e) pensionarul de invaliditate, încadrat în gradul I sau II de invaliditate, precum şi pensionarii urmaşi încadraţi în gradul I sau II de invaliditate, realizează venituri lunare aflându-se în una dintre situaţiile prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I. lit. a) şi b) sau pct. II.;
f) pensionarul de invaliditate, încadrat în gradul III de invaliditate, precum şi copilul pensionar de urmaş, încadrat în gradul III de invaliditate, realizează venituri lunare aflându-se în una dintre situaţiile prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I. lit. a) şi b) sau pct. II., depăşind jumătate din programul normal de lucru al locului de muncă
respectiv;
h) soţul supravieţuitor, beneficiar al unei pensii de urmaş, prevăzut la art. 86 – 88, realizează venituri lunare mai mari de 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat aflându-se în una dintre situaţiile prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I. lit. a) şi b) sau pct. II.;”.
Mai multe citiţi AICI