PROIECT DE LEGE ÎN PARLAMENT Cei care au venituri mai mici de 1.900 de lei nu vor mai plăti băncilor pentru serviciile de administrare a conturilor sau pentru banii scoși de la bancomat. Proiectul de lege este în dezbatere în Parlament. Bancherii se gândesc deja să-l conteste la Curtea Constituțională.
Băncile nu vor mai încasa, de exemplu, de la românii cu venituri sub 1.900 de lei, taxe pentru administrarea conturilor și pentru retragerea banilor din bancomat.
„Acel consumator vulnerabil beneficiază de deschidere, închidere, retragere numerar, depunere şi comision de administrare zero, la care se adaugă cele 15 operaţiuni în momentul în care face plăţi online, operaţiuni gratuite”, subliniază președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Bogdan Pandelică.
Economia estimată va fi de câteva zeci de lei maximum pentru o persoană. Autoritățile aplică astfel o directivă europeană prin care cetățenii cu venituri mici, denumiți „consumatori vulnerabili”, sunt încurajați să lucreze cu banca. Contactați de jurnaliștii TVR, reprezentații patronatelor din domeniul bancar au refuzat orice comentarii.
„Suntem în urmă mai bine cu un an cu transpunerea acestei directive, România făcând o excepție nefericită din acest punct de vedere„, arată, la rândul său, președintele Asociației Utilizatorilor Români de Servicii Financiare, Alin Iacob.
Surse din piața bancară au indicat că instituțiile de credit nu sunt de acord cu eliminarea comisioanelor. Mai mult, unii bancheri se gândesc deja să conteste legea la Curtea Constituțională.
Sunt considerați consumatori vulnerabili românii cu venituri mai mici de 60% din salariul mediu brut. După majorările salariale de anul viitor, numărul beneficiarilor ar putea crește. Proiectul de lege a fost adoptat deja de Senat. For decizional este Camera Deputaților.
Sursă info și foto.