AcasăEvenimentÎNTÂLNIREA SĂLĂJENILOR DIN MARAMUREŞ - Primarul Cătălin Cherecheș: “Daţi un exemplu comunităţii...

ÎNTÂLNIREA SĂLĂJENILOR DIN MARAMUREŞ – Primarul Cătălin Cherecheș: “Daţi un exemplu comunităţii băimărene adunându-vă în fiecare an şi neuitând cine sunteţi”

spot_img

DISTRIBUIȚI

ÎNTÂLNIREA SĂLĂJENILOR DIN MARAMUREŞ Asociația Sălăjenilor din Maramureș „Porolissum” a organizat întâlnirea tradițională a sălăjenilor care trăiesc, locuiesc și muncesc în județul Maramureș.

Evenimentul a avut loc vineri, 20 octombrie, la Hotelul Mara din Baia Mare, acesta fiind marcat de muzică de calitate, bucate alese și atmosferă de zile mari, scrie JurnalMM.

Asociația Sălăjenilor din Maramureș „Porolissum”a fost înființată în anul 2015. Scopul principal este menținerea legăturilor între cei care odinioară au avut rădăcini în județul Sălaj, iar soarta i-a mânat către alte meleaguri.

Cu o istorie bogată, Sălajul a participat la evoluția istorică a țării noastre și a Maramureșului prin Iuliu Maniu, așa cum bine a punctat primarul Cătălin Cherecheș, prezent la eveniment:

“Începând cu anul 2012 am avut onoarea să particip la toate întâlnirile dumneavoastră şi v-am spus de fiecare dată că cea mai mare valoare a acestui oraş este diversitatea.

Unii au înţeles că m-am referit doar la diversitatea etnică sau la diversitatea religioasă, dar mă refeream în primul rând la faptul că Baia Mare a fost locul – dezvoltându-se foarte efervescent într-o anumită perioadă – a fost locul în care s-au adunat în primul rând români venind din diverse locuri şi în această mare familie a băimărenilor români, dumneavoastră sunteţi nu doar ca număr, dar şi ca prezenţă şi valoare, cei mai importanţi.

După băimărenii născuţi aici, dumneavoastră sălăjenii, sunteţi nu doar ca grup, ci în primul rând ca prestigiu individual, cei mai importanţi şi vă mulţumesc în primul rând pentru amprenta pe care aţi lăsat-o şi o lăsaţi în municipiul nostru, în viaţa oraşului nostru, fiecare dintre dumneavoastră în domeniul în care activaţi.

Vreau să vă mulţumesc în primul rând pentru ultima iniţiativă foarte generoasă pe care o aveţi nu doar pentru municipiul Baia Mare ci pentru România prin simbolul pe care vreţi să îl amplasăm împreună aici, în Parcul Mara al municipiului Baia Mare şi mă refer la bustul lui Iuliu Maniu.

Lucrul acesta onorează municipiul Baia Mare, ne onorează pe fiecare dintre noi şi într-un mod fericit a fost un preambul la un proiect pe care l-am lansat colegilor mei din Consiliul Local, celor care au înţeles, despre ce putem noi să facem aici, în 2018, atunci când, cu toţii, sărbătorim 100 de ani de la Marea Unire.

Deşi, dacă spunem 100 de ani, nu sunt foarte mulţi, dar n-a fost mai uşor pentru noi toţi, n-au fost ani uşori pentru istoria României şi cred că fiecare dintre noi acum, trebuie să facem un gest şi să lăsăm urme.

Ceea ce dumneavoastră faceţi prin acest gest, cu amplasarea bustului lui Iuliu Maniu, nouă ne creează multă bucurie şi multă stimă, dar proiectul pentru oraş este unul mare pentru că se aşază într-o galerie pe care vrem s-o realizăm, noi băimărenii, cu bustul lui Vasile Lucaciu, statuia Regelui Ferdinand, statuia Reginei Maria, statuia, respectiv Sfânta Maria cu pruncul pe vârful Dealului Crucii, pentru că mulţi dintre noi cunoaştem mănăstirea de pe Dealulul Crucii, mănăstirea catolică, dar ştim că acolo este şi locul potrivit unde Fecioara Maria, cea care este şi ocrotitoarea oraşului, poate fi aşezată de către noi în cel mai fericit mod.

Va fi o lucrare amplă de aproximativ 25 de metri înălţime care cu siguranţă că va amprenta oraşul nostru, cel puţin din perspectivă estetică, câteva sute de ani de acum încolo, dar ceea ce dumneavoastră aţi adus oraşului nostru, ceea ce dumneavoastră prin înaintaşii dumneavoastră aţi adus Transilvaniei şi României, este un lucru care nu trebuie doar amintit, este un lucru care trebuie respectat, studiat şi, de multe ori, dus mai departe.

Au fost oameni precum Iuliu Maniu care au gândit şi au vibrat pentru Transilvania aşa cum prea puţini o fac acum. Nu ştiu fiecare dintre noi cât de români suntem, dar ştiu că fiecare dintre noi suntem foarte buni transilvăneni şi foarte buni ardeleni şi foarte buni băimăreni şi doresc foarte mult, înainte de a fi români, să nu uităm. Sunt lucruri care nu trebuie uitate, sunt simboluri care trebuie să meargă mai departe, trebuie să fie cunoscute şi recunoscute de către toţi din această ţară.

Este datoria noastră, dar în special a dumneavoastră, pentru că flacăra s-a aprins de foarte multe ori din sânul dumneavoastră, al sălăjenilor, şi această flacără trebuie întreţinută şi dusă mai departe pentru a încălzi spiritul transilvan, dar şi pentru a încălzi spiritul de români adevăraţi.

Vă mulţumesc încă o dată pentru că daţi un exemplu comunităţii băimărene adunându-vă în fiecare an şi neuitând cine sunteţi pentru că atunci când cineva îşi rupe rădăcinile, nu mai poate să stea drept şi dumneavoastră, luând poate exemplul părinţilor şi al strămoşilor dumneavoastră, exemplul celor care au făcut istorie pentru această ţară, sunteţi oameni care ştiţi că în genunchi nu ne punem decât în faţa lui Dumnezeu şi a mamelor noastre”.

 

Info

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA