VA FI O IARNĂ GREA La videoconferința din 20 octombrie, cu prefecții pe tema pregătirii sezonului rece 2017-2018, au participat ministrul Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan, ministrul Transporturilor, Felix Stroe, ministrul Energiei, Toma Petcu, și Florinela Georgescu de la Administrația Națională de Meteorologie.
Ministrul Afacerilor Interne a precizat că se impun măsuri, la nivelul fiecărui județ, dar și la nivel central, pentru diminuarea efectelor sezonului rece și pentru gestionarea adecvată a situațiilor de urgență care pot apărea.
De asemenea, le-a spus prefecților să se asigure că autoritățile locale (consiliile județene și primăriile) au stocuri de materiale antiderapante, au contracte pentru deszăpezire sau utilaje pe care să le folosească la nevoie.
„Până la intrarea în funcțiune a sistemului de avertizare a populației RO ALERT, rog autoritățile locale să acorde maximă atenție avertizărilor meteo și să folosească toate mijloacele pentru a transmite către populație avertizările care vin de la Administrația Națională de Meteorologie”, a adăugat ministrul Carmen Daniela Dan.
Autorităților locale care nu au reușit să-și constituie până acum stocurile pentru materialul antiderapant și să încheie contracte pentru deszăpezire li s-a transmis să rezolve situația.
”Vorbim până la urmă de siguranța oamenilor și trebuie să ținem cont că suntem responsabili și datori să facem tot ce ne stă în putință pentru a-i pune la adăpost de orice situație de risc în care s-ar putea afla”, a precizat ministrul Afacerilor Interne.
Listele cu persoanele dializate și femeile gravide trebuie actualizate
În cadrul ședinței s-a solicitat Direcțiilor de Sănătate Publică din teritoriu, să actualizeze listele cu persoanele care au nevoie de dializă și femeile gravide.
Este un demers preventiv pentru a cunoaște fiecare situație, pentru a le putea transporta din timp în siguranță, în unități medicale sau în adăposturi la nivel local pe perioada producerii unor situații de urgență.
Ministerul Afacerilor Interne are ca prioritate gestionarea corespunzătoare a situațiilor de urgență și celor medicale. În acest context, sunt pregătite 36 de șenilate, iar în baza parteneriatului încheiat între IGSU și CNAIR, numărul acestora poate fi suplimentat cu încă șapte.
Pentru situații medicale de urgență există zilnic aproximativ 1.000 de ambulanțe și 8 aeronave SMURD. Parcul auto pe zona de ambulanțe, așa cum am anunțat deja, se va înnoi cu aproximativ 2.200 de ambulanțe, care vor fi destinate serviciilor publice de ambulanță, iar aproximativ 500 care vor deservi SMURD.
Reprezentanților structurilor de poliție li s-a cerut să aibă același mod de acțiune preventiv, respectiv de a restricționa temporar acele sectoare de drum care sunt supuse riscului și care pot pune în primejdie conducătorii de autovehicule. Orice măsură de restricționare a vreunui drum va fi comunicată public și adusă la cunoștința conducătorilor auto.
Vreme rece pentru lunile ianuarie și februarie 2018
Directorul executive al Administrației Naționale de Meteorologie, Florinela Georgescu, a precizat că perioada următoare din punct de vedere meteorologic este caracterizată printr-un fenomen de răcire.
De sâmbătă apar precipitații în zona Carpaților Meridionali, în Moldova și Banat, care vor fi mai pregnante în noaptea de luni spre marți.
În perioada 25-28 octombrie, temeperaturile vor fi mai mici, iar în zona montană înaltă vor cădea precipitații mixte.
În Maramureș, Moldova și estul Transilvaniei, local, în zona montană înaltă este posibil să ningă.
În județul nostru, conform prognozei meteorologice, vremea se va răci ușor de la o zi la alta, apropiindu-se de normele climatologice ale perioadei, în jurul datei de 24 octombrie, când media maximelor va fi de aproximativ 14 grade Celsius.
În următoarele zile, până la sfârșitul lunii, nu se vor mai înregistra variații importante ale temperaturilor maxime.
Regimul termic nocturn va avea o evoluție caracterizată prin valori medii în jurul a 7 grade Celsius în prima săptămână de prognoză, iar în cea de-a doua săptămână vor fi de 4-5 grade Celsius.
Precipitații mai importante vor cădea în intervalul 22-23 octombrie. Conform datelor primite de la centrele meteorologice din străinătate sunt semnale că în țara noastră vor fi semnalate fenomene severe de iarnă, în a doua parte a ierni, în lunile ianuarie și februarie ale anului viitor.
În Maramureș sunt constituite stocurile de material antiderapant și utilaje de intervenție
Prefectul Vasile Moldovan a declarat că sunt constituite la nivelul județului stocurile de material antiderapant și utilaje de intervenție pentru acțiunile de deszăpezire.
Din totalul celor de 76 unități admnistrativ-teritoriale, 28 își asigură deszăpezirea în regim propriu, 14 au încheiate contracte cu operatori de profil, iar 34 vor încheia contracte până la finalul acestei luni.
Pentru drumurile naționale și județene sunt constituite stocurile de material antiderapant, stocurile de carburant necesare pentru intervenție, respectiv utilaje de intervenție.
SDN Baia Mare a suplimentat numărul de utilaje de intervenție în zona de munte cu două multifuncționale.
”Prin ordin al prefectului va fi alcătuită o comisie care se va deplasa în teritoriu și va verifica stadiul pregătirii pentru sezonul de iarnă. Și eu mă voi deplasa pentru a urmări modul de aplicare a măsurilor preventive, asigurarea cu parazăpezi și montarea lor pe sectoarele de drumuri naționale și județene din zona de munte, cunoscute cu potențial în formarea de troiene”a spus prefectul de Maramureș.
Monitorizarea situațiilor de urgență în perioada sezonului rece la nivelul județului se va realiza de către comitelele locale pentru situații de urgență, centrul operațional al ISU Maramureș, respectiv membrii CJSU Maramureș pentru a putea iniția și asigura măsuri specifice operative de intervenție.
Instituția Prefectului – Județul Maramureș