VEZI FAVORIȚII Premiul Nobel pentru Pace 2017 este acordat pe 6 octombrie, fiind poate cel mai așteptat anunț în ceea ce privește prestigioasele distincții. Cel de-al 131 câștigător al premiului Nobel pentru Pace se va alătura astfel unei liste de figuri politice și organizații care au scris istorie.
Premiul Nobel pentru Pace este singurul decernat la Oslo, iar în fiecare an anunțul suscită cele mai mari așteptări, dar și cele mai mari controverse. Sute de persoane și organizații sunt nominalizate, iar câștigătorul este desemnat în urma unui proces care durează mai bine de un an.
De la înființarea premiilor, 104 persoane au primit premiul pentru pace, la care se adaugă 26 de grupuri și organizații precum Cvartetul pentru dialog național tunisian, laureat în 2015. Anul acesta, Comitetul Nobel de la Oslo a anunțat că au au avut un număr record de nominalizări, respectiv 318 – dintre care 215 persoane și 103 organizații.
Anul trecut, această distincție i-a fost acordată președintelui columbian, Juan Manuel Santos, pentru contribuția sa la restabilirea păcii într-o țară răvășită de un conflict vechi de mai bine de jumătate de secol.
Cine este nominalizat la Premiul Nobel Pentru Pace 2017
Comitetul norvegian al Premiilor Nobel nu anunță niciodată lista completă a nominalizaților, această fiind păstrată secret timp de 50 de ani. Cu toate acestea, cei care au făcut nominalizările nu au nicio interdicție să spună ce propunere au făcut către Comitetul Nobel.
Astfel, este foarte probabil ca pe această listă să fie numele lui Papa Francisc, ca în fiecare an de când a fost ales în fruntea Bisericii catolice. El a fost nominalizat de liderul partidului creștin-democrat din Norvegia, care a afirmat că „Papa Francisc este unul dintre oamenii care au luat poziție în fața lui Donald Trump”.
Cu toate acestea, șansele ca Nobelul pentru Pace să ajungă la Suveranul Pontif sunt foarte mici, în contextul actual. Mai precis, problema nucleară domină pronosticurile, în special în urma amplificării tensiunilor între Washington și Phenian, dar și pe fundalul incertitudinilor privind acordul iranian criticat de președintele Trump.
Astfel, personajele cheie ale acordului dintre Iran și marile puteri, respectiv șefii diplomației europene și iraniene, Federica Mogherini și Mohammad Javad Zarif, sunt preferații directorului Institutului de cercetări pentru pace din Oslo, Henrik Urdal.
Citește continuarea, AICI.
Sursă foto.