TEOLOGIE ORTODOXĂ Luni, 2 octombrie 2017, cu începere de la ora 7,30, Preasfinţitul Părinte Dr. Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat, în Catedrala Episcopală “Sfânta Treime” din Baia Mare, Sfânta Liturghie Arhierească cu ocazia deschiderii noului an universitar la Domeniul Teologie Ortodoxă „Justinian Arhiepiscopul” de la Centrul Universitar “Nord” din Baia Mare al Universităţii Tehnice Cluj-Napoca.
De la ora 11,00, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a participat la deschiderea anului universitar la Centrul Universitar “Nord” din Baia Mare al Universităţii Tehnice Cluj-Napoca, care a avut loc la sala de sport.
Sfânta Liturghie Arhierească
În prezenţa studenţilor teologi şi a mai multor credincioşi Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie Arhierească la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, continuând astfel o tradiţie încetăţenită cu mult timp în urmă la început de an universitar.
Din soborul slujitor au făcut parte consilierii eparhiali pr. dr. Cristian Ştefan şi Arhim. Dr. Ioachim Tomoiagă, cadrele universitare Conf. Univ. Dr. Adrian Gh. Paul, prodecan al Facultăţii de Litere şi coordonatorul Domeniului Teologie Ortodoxă de la C.U. „Nord” Baia Mare, Pr. Conf. Univ. Dr. Ştefan Pomian, Pr. Lect. Univ. Dr. Vasile Borca, Pr. Dr. Marius Sabău, Pr. Iconom Stavrofor Vasile Botiş, slujitor al Catedralei, şi preoţii invitaţi Petru Vamoş şi Ovidiu Marţiş. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corala studenţească a teologilor ortodocşi băimăreni „Sfântul Ioan Damaschin”, dirijată de Pr. Lect. Univ. dr. Teofil Stan.
În cadrul Sfintei Liturghii a fost hirotonit întru diacon pe seama Catedralei Episcopale tânărul teolog Vlad Marian Verdeş, truditor în cadrul Centrului Eparhial, care, de-a lungul anilor de studenţie şi masterat, a realizat activități culturale diverse și de excepţie cu tinerii, participări la întâlnirile tinerilor ortodocși la nivel de Episcopie, Mitropolie și Patriarhie. Domeniul Teologie Ortodoxă al Centrului Universitar „Nord” din Baia Mare are înscrişi 160 de studenţi teologi, la diferite forme de specializare.
Cuvânt de învăţătură
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustina s-a rugat pentru ca mila şi ajutorul lui Dumnezeu, ocrotirea Maicii Domnului să se reverse peste studenţii teologi din Baia Mare şi peste studenţii din toată ţara la acest nou început de an universitar.
„Să-l punem (acest an universitar n.n.) sub ocrotirea lui Dumnezeu, care să dăruiască sănătate, înţelepciune, lumină, putere şi să-i ferească de tot ce-i rău pe tinerii studenți. Teologia este perla din coroana învăţământului universitar, nu cenuşăreasa. În perioada de glorie a civilizaţiei creştine europene Teologia şi Filozofia patronau învăţământul universitar”, a afirmat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.
„Teologii trebuie să fie model şi pildă, ţinând cont de faptul că noi, Biserica lui Hristos, învăţământul teologic rămânem fideli Evangheliei, fideli Sfintei Scripturi, fideli lui Dumnezeu. Noi ne pregătim nu pentru o specialitate anume, nu pentru o profesie, ne pregătim să apărăm normalitatea şi legile universale ale lui Dumnezeu” a precizat Preasfinţitul Episcop Iustin.
Deschiderea anului universitar la C.U. „Nord” din Baia Mare
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a participat, de la ora 11,00, alături de oficiali, între care prefectul Vasile Moldovan, primarul Cătălin Cherecheş şi vicepreşedintele Consiliului Județean, Doru Dăncuş, rectorul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Vasile Ţopa, prorectorul băimărean, prof. univ. dr. Petrică Pop Sitar, decani etc., la deschiderea anului universitar de la Centrul Universitar „Nord” din Baia Mare, unde studiază peste 1.600 de studenţi.
În cuvântul rostit în faţa studenţilor adunaţi în sala de sport Întâistătătorul Eparhiei Maramureşului şi Sătmarului s-a referit la misiunea pe care o au studenții în pregătirea universitară de a păstra, după absolvire, normalitatea în societatea românească:
„Noi suntem bucuroşi să constatăm că în Maramureş cadrele didactice, instituţiile publice laice sunt încă profund creştine, pentru că provin dintr-un mediu sănătos, dintr-un ţinut creştin, dintr-o comunitate creştină. De aceea, socotim că cel mai de preţ lucru pe care îl puteţi face este să acumulaţi cât mai multe cunoştinţe, păstrându-vă starea de normalitate cu care veniţi în societatea băimăreană, în societatea academică de aici, păstrându-vă valorile creştine, păstrându-vă frumuseţea sufletului şi promovând şi purtând de grijă faţă de viitorul acestei ţări.
Sunteţi pregătiţi pentru ca să preluaţi, la un moment dat, sarcinile de a conduce instituţii diferite, iar teologii să conducă sate, comunităţi, şi în această calitate vă veţi lovi de o provocare cu care nu v-aţi întâlnit până acuma: schimbarea mentalităţii societăţii postmoderne, abandonarea valorilor tradiţionale. Iar noi trebuie să înţelegem că, dacă nu vom avea un parteneriat între divinitate şi omenire, vom naufragia. Deci, trebuie să luptăm pentru normalitatea vieţii noastre, pentru excelenţă, pentru valorile tradiţionale şi pentru tot ce este frumos, pentru tot ce este adevăr şi lumină în societate”, a îndemnat Preasfinţitul Părinte Iustin pe tinerii studenţi.