ÎNCEPE ŞCOALA Şcolile îşi deschid larg porţile pentru a primi copiii în noul an. Elevii, dar şi părinţii deopotrivă trăiesc emoţiile sunetului de clopoţel. De-acum va fi mai puţin timp de joacă şi mai mult pentru de învăţat. Grijile părinţilor sporesc.
Trebuie să-şi împartă timpul în aşa fel încât să facă faţă şi treburilor de la birou, şi muncilor casnice, şi lecţiilor copiilor. Şi nu se opresc aici. Un alt motiv de îngrijorare sunt ghiozdanele, mai exact greutatea excesivă a acestora, scrie Sfatul părinţilor.
În funcţie de clasa în care este cel mic, un ghiozdan poate cântări de la 4, la 12 kilograme. Vă închipuiţi, deci, lista lungă de probleme care pot apărea din cauza acestora.
1. Dureri de spate şi de umeri
În urmă unor teste RMN realizate pe 8 voluntari (3 băieţi şi 5 fete cu vârstă cuprinsă de 11 ani – plus/minus 2 ani, şi o greutate de 44 kg – plus/minus 9 kilograme) s-a constatat că purtarea unor ghiozdane ce reprezentau 10, 20, respectiv 30 la sută din greutatea corpului comprimă discurile intervertebrale, mai ales la mijlocul şi în partea inferioară a spatelui.
De asemenea, se producea şi o asimetrie semnificativă a coloanei lombare de cinci ori spre dreapta şi de trei ori spre stânga.
De aici, oamenii de ştiinţă au tras concluzia că un ghiozdan trebuie să cântărească până în 10 la sută din greutatea copilului. Studiul a fost publicat în revista Spine.
2. Probleme de respiraţie
Să porţi o greutate în spate pe distanţe lungi nu-i foarte plăcut nici pentru un om mare, mai ales pentru un copil. Dacă un ghiozdan cântăreşte mai mult de 15% din greutatea elevului, automat se modifică poziţia corpului, ceea ce determina modificări ale respiraţiei. Chiar şi o greutate de 10 la sută din masă corporală duce la o mai proastă funcţionare a plămânilor.
3. Probleme de dezvoltare
Un ghiozdan greu determină modificarea poziţiei spatelui. Copiii nu mai merg drept şi, mai rău, se obişnuiesc să meargă cocoşaţi, chiar dacă nu mai au ghiozdanul. La fel se întâmplă şi cu elevii care poartă genţi de umăr sau rucsacuri cu o singură bretea. Pentru că la ei greutatea atârnă pe o singură parte, coloana se curbează. Astfel, oasele copiilor nu se vor mai dezvolta normal.
Ce puteţi face pentru a preveni aceste neplăceri? Aflaţi AICI