VESTE BUNĂ! A doua competiție organizată în cadrul programului național Capitala Tineretului din România, care funcționează pe principii similare cu Capitala Europeană a Tineretului, titlu deținut de Cluj-Napoca în 2015, a atras un număr impresionant de candidaturi: Alba Iulia, Baia Mare, Galați, Iași, Ploiești, Satu Mare și Suceava.
În urma evaluării formei simplificate a candidaturilor de către un juriu independent, trei dintre acestea au fost desemnate pentru a merge în cea de-a doua rundă în calitate de finaliști: Baia Mare, Iași și Satu Mare. Municipalitățile acestor orașe, în parteneriat cu sectorul local de tineret, trebuie să depună până pe 15 octombrie 2017 un dosar detaliat în care să dezvolte conceptele propuse în prima rundă.
#UTurn, conceptul prezentat de Baia Mare, își propune să testeze de-a lungul unui an un program care va beneficia de sprijinul autorităților locale, organizațiilor neguvernamentale de tineret, grupurilor informale de tineri, instituțiilor și mediului de afaceri, în timp ce municipiul Iași propune conceptul “IS ON!”, care se bazează pe trei acțiuni complementare menite să culeagă idei din comunitate, să creeze condiții optime și să se asigure de finalitatea inițiativelor de dezvoltare urbană. Conceptul CONNECT TO SATU MARE are ca focus CONECTAREA şi RECONECTAREA tinerilor la dezvoltarea orașului, prin încurajarea participării active a tinerilor în comunitatea locală, aceștia având atât rolul de beneficiar, cât și pe cel de facilitator.
Despre faptul că Baia Mare se numără printre orașele finaliste în cursa pentru titlul de Capitala Tineretului din România în 2018, primarul Cătălin Cherecheș a declarat:
„Am toată încrederea că acest proiect va fi cel mai relevant punct de plecare în schimbarea logicii de dezvoltare a orașului, ajungând într-un final să fie un exemplu de comunitate prietenoasă pentru tineri, o comunitate care adaptează calitatea vieții la dorințele pe care le are generația tânără, dar și implementarea unor proiecte pilot, unice în România prin care să atragem în Baia Mare tinerii cu pregătiri profesionale relevante din punct de vedere economic. Cea mai mare satisfacție o am văzând că parteneriatul pe care l-am creat cu ONG-urile de tineret din Baia Mare a dat un prim și important rezultat pozitiv.
Atât eu cât și Consiliul Local susținem pe deplin ca Baia Mare să fie în 2018 Capitală a Tineretului din România, acordând toată încrederea echipei care a conceput acest proiect în prima etapă, iar acum, intrând într-o nouă dinamică le vom oferi toate sursele și resursele pentru a arăta împreună că: Baia Mare merită!
Cu tot respectul față de toți competitorii, pe care îi felicităm și îi invităm într-un parteneriat alături de Baia Mare, știu că proiectele așezate în caietul nostru de candidatură sunt remarcabile prin viziune, durabilitate, efect asupra comunității și prestigiu la nivel european. Începând de astăzi nu vom ignora, ocoli sau uita niciun detaliu din drumul nostru spre Baia Mare-Capitală a Tineretului din România în 2018.
Îi invit pe toți băimărenii și maramureșenii, pe toți românii să fie alături de Baia Mare și tinerii băimăreni în cel mai amplu proiect de dezvoltare orientat spre generația tânără pe care l-a avut vreodată un oraș din România”, a fost mesajul publicat pe rețeaua de socializare Facebook de către primarul municipiului Baia Mare.
Juriul care evaluează proiectele propuse de către cele trei orașe candidate este alcătuit din reprezentanți ai sectorului neguvernamental de tineret, ai mediului privat, ai organizațiilor de tineret ale partidelor politice parlamentare și ai unor instituții publice.
Sursă info.