HRAM LA MOISEI De ziua sărbătorii Adormirea Maicii Domnului, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie pe Altarul de Vară al Mănăstirii Moisei, unul dintre cele mai frumoase din Episcopie, înconjurat de un sobor de peste 40 de preoţi şi diaconi, între care Pr. Mihai Chira, protopopul Vişeului, Arhim. Teofil Pop, stareţul Mănăstirii Moisei, Pr. Grigore Andreica, proin-protopop al Vişeului, preoţi din parohiile Episcopiei.
Din sobor a făcut parte şi un preot ortodox din Italia, care a venit în România pentru a participa la hramul Mănăstirii Moisei cu coconii borşenilor. A fost prezent şi un preot din Ucraina. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Arhanghelii” al preoţilor din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Pr. Dr. Petrică Covaciu.
În rândul credincioşilor s-au aflat Conf. Univ. Dr. Vasile Timiş, inspector pentru învăţământul religios din România, Ing. Mircea Leţiu, membru în Adunarea Episcopală şi fost membru Adunarea Naţională Bisericească, primarul Toader Şteţcu, deputatul Gheorghe Şimon, Doru Dăncuş, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean. Număr record de credincioşi a sosit la hramul Mănăstirii Moisei, peste 30.000, unii veniţi chiar din ziua precedentă, după tradiţia locului, pentru a participa la Vecernie şi la slujba de priveghere de toată noaptea.
Trei Sfinte Liturghii s-au oficiat în ziua hramului: una în limba ucraineană, la ora 3,00, pe Văile din jur aflându-se mai multe sate ucrainene, alta la ora 4,00, pentru împărtăşirea credincioşilor care s-au spovedit în cursul după amiezii şi nopţii, şi Sfânta Liturghie Arhierească de la ora 10,00, cu ocazia hramului. O echipă de 12 jandarmi a fost de faţă, pentru a asigura ordinea, dar nu au avut ce face, pentru că fiecare credincios a petrecut cu evlavie şi în rugăciuni în cele două zile.
Şi un amănunt care spune mult: în urma miilor de credincioşi care au umplut la maxim curtea generoasă a mănăstirii, a rămas un câmp curat, fără pungi sau hârtii aruncate pe jos, ceea ce ne vorbeşte fără cuvinte despre educaţia credincioşilor care au venit la mănăstire: oameni ordonaţi, curaţi şi iubitori de frumos.
Procesiunile
Şi anul acesta procesiunile venite de pe Văile Izei, Vişeului, Ruscovei şi Borşei au constituit atracţia credincioşilor.
Procesiunile, numite „prosesii” în limbajul locului, au păstrat tradiţia de sute de ani: în frunte preotul sau preoţii, urmaţi de copiii mai mici, apoi copiii mai mari, tinerii şi tinerele, îmbrăcaţi toţi în alb, iar după aceea oamenii în vârstă, vin pe jos, interpretând cântece către Maica Domnului, înconjoară biserica de lemn apoi biserica de zid, de trei ori, intră în biserică şi se închină la icoana făcătoare de minuni şi la celelalte icoane, după care ies în mulţime. Fac acest lucru la sosire, dimineaţa, înainte de începerea Sfintei Liturghii, şi apoi, după Sfânta Liturghie, înainte de a pleca spre casă. Practic, în după amiaza zilei dinaintea hramului şi în ziua hramului, Mănăstirea Moisei răsună de cântece închinate Maicii Domnului, încât este o atmosferă de un farmec aparte şi ţi se pare că îngerii din cer cântă, nu pelerinii veniţi în procesii.
„Este Maramureşul îmbrăcat în lumină, în sărbătoare. Aceasta este sărbătoarea iubirii faţă de Maica Domnului”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.
Cuvânt de învăţătură despre Maica Domnului
În cuvântul de învăţătură rostit, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a explicat credincioşilor cine este Maica Domnului şi de ce este Ea importantă pentru viaţa credincioşilor şi mântuirea lor.
„Maica Domnului a fost înaintea tuturor purtătoare de Hristos, purtătoare de Dumnezeu, purtătoare de har, aşa o şi numeşte îngerul lui Dumnezeu, Gavriil, a precizat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Fecioara smerită şi ascultătoare primeşte taina lui Dumnezeu cu evlavie şi recunoştinţă şi aduce în lume pe Cel Preaînalt, pe Cel necuprins, pe Cel neajuns, pe Cel care nu-L încap cerurile şi cerurile cerurilor.”
Maica Domnului este mai presus decât oricine de pe pământ: „Pentru noi, creştinii, Maica Domnului este mai presus decât orice bărbat din lume. Şi femeia creştină care aduce pe lume viaţă este mai presus decât un bărbat. Aşa a vrut Dumnezeu”, a mai spus Preasfinţitul Părinte Episcop.
Creştinismul pune un mare preț pe femeie: „Unde a aşezat creştinismul femeia, n-a aşezat-o nimeni, a precizat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. De 2000 de ani femeia are un rol extraordinar. Maica Domnului este vrednică să-i aducem preacinstire, pentru că a făcut posibil ca în fiinţa ei plină de sfinţenie, de lumină şi de har, să se sălăşluiască Dumnezeu. Să se întrupeze Fiul Său. De aceea, sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este praznic mare. Este praznic împărătesc. Este praznic al praznicelor Maicii Domnului. De ce? Pentru că astăzi, Maica Domnului, a cărei Adormire o prăznuim, nu moare ca orice muritor de rând, ci adorme.”
Distincție
Părintele stareț, Arhimandritul Teofil Pop, a fost distins cu Crucea „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureș”, pentru buna chivernisire cu responsabilitate a patrimoniului sfintei Mănăstiri Moisei, pentru reînnoirea bisericii de zid, pentru construirea și darea în folosință, la cele mai înalte standarde, a Centrului Pastoral, Cultural și Monahal „Sfântul Mitropolit Sava Brancovici”.
Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a primit în dar, pentru muzeul eparhiei, o icoană cu Adormirea Maicii Domnului, cumpărată din banii credincioșilor. A fost o zi de mare sărbătoare la hramul Mănăstirii Moisei, care a avut loc pe o vreme deosebit de frumoasă, ziua, și o noapte răcoroasă, venită după o zi cu puțină ploaie.
Un număr de peste 30.000 de credincioși au umplut curtea mănăstirii, spre a se ruga și închina la icoana făcătoare de minuni, mulți dintre ei stând la privegherea de toată noaptea și la sfintele slujbe.