AcasăEvenimentUN ARC PESTE TIMP ÎNTRE ICONARI - Tabără de vară și de...

UN ARC PESTE TIMP ÎNTRE ICONARI – Tabără de vară și de pictură la Mănăstirea Moisei (GALERIE FOTO)

spot_img

DISTRIBUIȚI

UN ARC PESTE TIMP ÎNTRE ICONARI  Anul 2017 a fost declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept „Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești”.


Acest eveniment deosebit a fost marcat așa cum se cuvine și de Mănăstirea Moisei, prin organizarea, în perioada 10-15 iulie, a celei de-a VIII-a ediții a Taberei de vară și de pictură “Sfântul Sava Brancovici”.

S-a format astfel un arc peste timp între noi cei de azi și între cei care au trăit pe aceste locuri binecuvântate în urmă cu câteva sute de ani, între cei 24 de mici iconari care au participat la această tabără de vară și iconarii din vechime care au deprins tainele zugrăvirii icoanelor la această mănăstire în vremea Sfântului Ierarh Sava Brancovici.

Cea care ne unește pe noi, cei de azi, și pe cei din secolele trecute, este ICOANA și dorința de a învăța despre ea, despre cum se poate transpune chipul Mântuitorului, a Maicii Domnului și a sfinților pe un suport material, în cazul nostru sticla, iar în cazul vechilor iconari, lemnul.

Icoanele pictate la această sfântă mănăstire de-a lungul secolelor au împodobit bisericile și casele creștinilor din Maramureș și din Ardeal, unele dintre ele devenind chiar făcătoare de minuni, așa cum este cazul icoanei Maicii Domnului „Crăiasa Ardealului”, aflată în zilele noastre în Catedrala Sfântul Ștefan din Viena și pictată în secolul al XVII-lea de către zugravul Ștefan Pop care a deprins tainele iconografiei la școala de iconari care funcționa la Mănăstirea Moisei în acele vremuri.

Icoanele pictate de micii iconari în această tabără de vară vor împodobi casele lor și le vor aminti, atunci când le vor privi sau se vor ruga înaintea lor, atât de sfântul zugrăvit în icoană, cât și de prietenii pe care și i-au făcut în tabără, de oamenii care i-au întâlnit în această tabără, de activitățile desfășurate aici (atelierele de creație, jocurile copilăriei, drumețiile făcute, convorbirile de seară, învățarea și cântarea unor pricesne, activitatea de ecologizare a zonei, focul de tabără, etc.), de slujbele la care au participat, de învățăturile sfinte pe care preoții și profesorii de aici le-au sădit în sufletul lor și mai ales de această minunată și sfântă mănăstire de la poalele Munților Rodnei.

Și, poate, prin harul lui Dumnezeu, aceste icoane pictate de acești copii cu suflet pur, chiar vor face cândva minuni în viața lor și a celor apropiați lor.

Această activitate a fost posibilă prin bunăvoința și purtarea de grijă a Prea Cuviosului Părinte Arhimandrit Teofil Pop, starețul Mănăstirii Moisei și a obștii acestei mănăstiri.

Aceştia au asigurat participanților la tabără toate cele necesare bunei desfășurări a acesteia, atât cele materiale (cazare, masă, materiale pentru pictură, daruri de suflet), dar mai ales cele spirituale, sfintele slujbe și Sfintele Taine împărtășite copiilor participanți și cuvintele de folos duhovnicesc și momentele de suflet de neuitat.

Ca o recunoaștere a acestei activități între celelalte câteva zeci de tabere de vară și de activități catehetice cu tinerii desfășurate în cadrul Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, la ediția din acest an s-a bucurat de prezenţa părintelui arhidiacon Alexandru Găborean, inspector pentru catehizarea tineretului din cadrul eparhiei noastre, care a transmis gândurile și binecuvântarea Prea Sfințitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, ca semn de apreciere și de încurajare pentru a continua această frumoasă activitate catehetică cu tinerii, cei care vor fi viitorul Bisericii noastre.

Impresii de la participanți

„Tabăra aceasta este locul ideal pentru a petrece o săptămână minunată alături de Dumnezeu și de oamenii frumoși care ne-au învățat lucruri noi și folositoare pentru sufletul nostru. Activitățile relaxante, prieteniile legate, miile de zâmbete împărtășite în această tabără vor rămâne în amintirea mea mult timp de acum înainte” – Simina, clasa a IX-a.

„Această ediție a taberei mi s-a părut cea mai reușită ediție dintre toate la care am participat. Aceste zile petrecute aici au fost ca în Rai” – Ștefan, clasa a V-a.

„Această tabără a avut un plus deoarece a fost organizată într-un loc care este aproape de Dumnezeu, fiind după părerea mea cea mai frumoasă tabără la care am participat. Aici am învățat o mulțime de lucruri minunate pe care nu le vom uita” – Paula, clasa a VIII-a,

„A fost o experiență frumoasă din care am avut multe de învățat. Această tabără e locul ideal pentru a-ți face prieteni noi dar și pentru a te apropia și mai tare de Dumnezeu” – Mădălina, clasa a VII-a.

„În această tabără mi-am făcut mulți prieteni și am trăit niște sentimente de neuitat, căci toți ne-am ajutat ca o familie și ne-am descoperit unele talente pe care nici nu știam că le avem” – Christo, clasa a V-a.

„Am avut o experiență minunată în tabăra de la Moisei și sper să mai particip” – Fabio,clasa a VI-a.

„Am petrecut o săptămână minunată într-un loc minunat în care natura se armonizează inedit cu ospitalitatea celor de aici. Mi-am făcut mulți prieteni și am învățat multe lucruri” – Codruța, clasa a VII-a.

„Această tabără reușește să evidențieze toate calitățile de care un copil are nevoie în călătoria sa prin viață. Prin intermediul acestei experiențe, noi învățăm să comunicăm, să ne adaptăm unor lucruri noi și să ne descurcăm în alte împrejurări decât cele obișnuite” – Andreea, clasa a IX-a.
Diacon profesor Moldovan Emilian-Ioan – Școala Gimnazială Nr.1 Moisei
Prof. Moldovan Raluca-Maria – Clubul Copiilor Vişeu de Sus

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA