CRIZĂ ACUTĂ PE PIAŢA MUNCII Peste 20.000 de tineri (circa 27% din totalul absolvenţilor de studii universitare de licenţă) au terminat o facultate cu specializare în afaceri, administraţie şi drept, acestea fiind domeniile care au livrat pe piaţa muncii cei mai mulţi absolvenţi în anul universitar 2015-2016, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică.
Deşi companiile plâng după tineri specializaţi în domeniul IT, aici fiind cel mai mare deficit de candidaţi cu studii superioare, anual ies în câmpul muncii cei mai mulţi tineri cu alte tipuri de specializări, scrie Gândul.
„Educaţia e un pilon important pentru dezvoltarea pe termen lung, dar din păcate până acum nu am văzut la nivel guvernamental o abordare consecventă şi corelată cu piaţa muncii.
Avem în continuare două lumi paralele între învăţământul şi nevoile pieţei muncii“, a spus Florin Godean, country manager al Adecco România, companie de recrutare şi închiriere de forţă de muncă.
În opinia sa, dacă învăţământul nu se adaptează pieţei muncii, deficitul de candidaţi existent nu va fi acoperit în următoarea perioadă, ci dimpotrivă, se vor irosi resurse publice pentru formarea viitorilor şomeri.