ÎNTÂLNIRE LA CJ O întâlnire care a vizat problemele comunităţii ucrainene din judeţ a avut loc joi, 6 iulie 2017, la Consiliul Judeţean Maramureş.
Preşedintele Gabriel Zetea şi vicepreşedintele Ioan Doru Dăncuş s-au întâlnit cu Nicolae Miroslav Petreţchi, deputat în Parlamentul României, pentru a dezbate situaţia proiectelor depuse de către primarii din localităţile ucrainene, pentru dezvoltarea acestora.
„Ne bucură de fiecare dată vizita deputatului Nicolae Miroslav Petreţchi, deoarece împreună putem dezvolta lucruri concrete pentru comunitatea ucraineană din nordul judeţului.
I-am prezentat propunerile de proiecte înaintate spre finanţare Guvernului României, pentru vara anului 2017, pentru fiecare comunitate locală în parte.
Principala veste bună va fi obţinerea finanţării pentru DJ 187, tronsonul Leordina – Ruscova – Repedea – Poienile de sub Munte, un proiect în valoare de aproximativ 15 milioane de lei şi care deserveşte o bună parte dintre etnicii din Maramureş.
De asemenea, la Poienile de Sub Munte vorbim despre două proiecte din domeniul educaţiei, în valoare de 3 milioane de euro, pentru reabilitarea Liceului Tehnologic, dar şi construirea unei şcoli noi şi a unei grădiniţe”, a precizat Gabriel Zetea.
Oaspeţii de etnie ucraineană au fost încântaţi să descopere că ucrainenii maramureşeni sunt integraţi foarte bine în comunitate şi că autorităţile judeţene sunt deschise în ceea ce priveşte dezvoltarea acestora.
„Am fost plăcut surprinşi să aflăm că preşedintele Consiliului Județean Maramureș a făcut numeroase demersuri în ceea ce priveşte repararea şcolilor unde elevii de etnie ucraineană studiază limba maternă.
La fel de încântaţi am fost când am aflat că drumul judeţean care leagă Leordina de Poienile de Sub Munte va fi reabilitat în această vară”, a apreciat deputatul Nicolae Miroslav Petreţchi.
Discuţiile nu au vizat doar proiectele de infrastructură care vor fi finanţate începând din acest an, ci şi finanţarea manifestărilor culturale ale etnicilor ucraineni în peisajul maramureşean.
Un prim pas a fost făcut deja, prin includerea în Programul Cultural Prioritar al Consiliului Judeţean Maramureş pentru anul 2017 a „Festivalului Huţulilor”.
„Totodată, am discutat şi despre reabilitarea Liceului Taras Şevcenko din Sighetu Marmaţiei, unde vom sărbători, în septembrie sau în octombrie, 20 de ani de la reînfiinţare.
Avem în vedere şi schimburi de experienţă organizate de către primarii din regiunea Kievului şi Maramureş, dar am discutat și despre viitoarele proiecte comune organizate de Uniunea Ucraineană din România şi Consiliul Judeţean Maramureş”, a completat Nicolae Miroslav Petreţchi.
Şeful administraţiei maramureşene şi-a exprimat întreaga consideraţie faţă de această comunitate şi asigură reprezentanţii ucrainenilor de întreg sprijinul Consiliului Judeţean.
„Am abordat, de asemenea, şi proiectele comunităţilor din Repedea, Ruscova, Rona de Sus, Bistra şi Bocicoiu Mare pentru reabilitarea infrastructurii de educaţie, edilitare şi rutiere.
Comunitatea ucraineană este una integrată şi stabilă în Maramureş. Este o comunitate care merită toate eforturile noastre pentru a primi şi mai multe şanse la o dezvoltare a zonelor în care s-au stabilit”, a concluzionat Zetea.
Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș