SERVICII MEDICALE DE CALITATE Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, cu 269 de voturi pentru, a adoptat proiectul de lege care prevede exceptarea cabinetelor medicale ale medicilor de familie, a abulatoriilor de specialitate, a laboratoarelor de analize medicale şi a cabinetelor stomatologice de la acreditarea prin Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS).
“Am dezbătut intens acest proiect de lege în Comisia de Sănătate, dar şi în plenul Camerei Deputaţilor. Adoptarea acestei legi dă posibilitatea mrdicilor din aceste cabinete să fie mult mai responsabili în ceea ce priveşte evaluarea şi autorizarea lor pentru a efectua un act medical de calitate, care să asigure îmbunătăţirea continuă a serviciilor de sănătate şi a siguranţei pacientului.
Ca manager de spital cunosc exact procedura de acreditare a unităţilor sanitare, standardizarea şi evaluarea serviciilor de sănătate care nu au adus spitalelor din România creşterea calităţii actului medical, ci doar documentaţii stufoase şi împovărarea medicilor cu munţi de documente în detrimentul pacienţilor.
Această autoritate nu este un sprijin real pentru creşterea calităţii actului medical în sistemul sanitar, este un act birocratic care obligă medicul să se transforme în scriptolog” a declarant dr. Viorica Chereheş, deputat liberal de Maramureş.
Încă de la apariţie, Legea nr. 185/2017 privind asigurarea calităţii în sistemul de sănătate a fost contestată de către medicii de familie.
“Am primit numeroase semnale de la colegii mei medici legate de acreditarea cabinetelor care ar fi cheltuit resurse semnificative pentru un document pe care scrie «ACREDITAT». În cei 13 ani de şcoală de medicină, nu am fost învăţaţi să scriem proceduri şi protocoale ci să ne ocupăm efectiv de bolnavi şi să le asigurăm conduita terapeutică şi îngrijiri medicale de specialitate. Un medic depune jurământul să salveze vieţi nu să elaboreze kilometri de cocumente inutile.
Acreditarea acordată de Autoritatea Naţională de Management al Calității în Sănătate, o procedură stufoasă şi costisitoare i-ar fi adus pe medicii de familie în situaţia de a-şi închide cabinetele de care au nevoie milioane de asiguraţi. Dreptul la sănătate şi asistenţă medicală este consfinţit prin Constituţie, iar românii au nevoie de un sistem medical de bună calitate, autorizat şi evaluat prin Direcţiile de Sănătate Publică şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Promisiunile din cadrul Programului de Guvernare a coaliţiei PSD-ALDE în ceea ce priveşte sistemul de sănătate sunt aşteptate în zadar de pacienţi, dar se pare că acest sistem de sănătate nu se află în slujba bolnavilor. Realitatea este îngrijorătoare iar strategia în domeniu lipseşte sau este uitată în sertarele prăfuite ale Ministerului Sănătăţii”, a concluzionat dr. Viorica Cherecheş, deputat liberal de Maramureş.