La sediul Direcției Județene pentru Sport și Tineret Maramureș a avut loc o conferință de presă prilejuită de înființarea în Municipiul Baia Mare a Complexului Sportiv Național „Lascăr Pană”. La acest important moment au participat ministrul Tineretului și Sportului, Ioana Bran, secretarul de stat Cosmin Butuza, Cătălin Cherecheș – primarul Municipiului Baia Mare, Gabriel Zetea – președintele Consiliului Județean Maramureș, Călin Matei – președintele C.S.M.Știința Baia Mare dar și deputat în Parlamentul României, și nu în ultimul rând Sorin Andrei directorul nou înființatului Complex Sportiv Național.
Pornind de la ideea descentralizării tot mai pregnant vehiculată la nivelul provinciei și în special în județele unde sportul are o oarecare tradiție și mai ales susținere, Ministerul Tineretului și Sportului a reușit după mai bine de 18 ani împreună cu Primăria Municipiului Baia Mare și Consiliul Județean Maramureș să înființeze la Baia Mare Complexul Sportiv Național „Lascăr Pană”. Acest Complex Național Sportiv face parte din proiectul de reformă a Ministerului Tineretului și Sportului care a purces la înființarea a două astfel de entități una la Baia Mare respectiv cea de la București (constituită cu patrimoniul Clubului Sportiv Olimpia.
În momentul de față Ministerul Tineretului și Sportului are în subordine 117 entități, însă după încheierea procesului de descentralizare numărul acestora va fi de doar 14 (în marea lor majoritate Complexe Sportive). Cele peste 100 de entități sportive în mare parte C.S.M.-urile vor trece în subordinea fie a Primăriilor fie la Consiliile Județene.
„Voi găsi modalitatea necesară din punct de vedere legal să sprijin acest demers, în timp ce din punct de vedere formal vom găsi formula prin care proiectele pe care le-am realizat, pentru terenul de atletism, dar inclusiv pentru ce înseamnă sală polivalentă și celelalte baze sportive, să fie dezvoltate. Municipiul Baia Mare, din perspectivă legală, are o singură condiție: ca acest complex să se numească Lascăr Pană. Personal, nu în calitate de primar, voi face un gest și voi dona acestui centru olimpic bustul profesorului Lascăr Pană, cu condiția ca bustul să fie amplasat în fața sălii sporturilor. Nu intru în detalii despre cum va fi dezvoltată această zonă din punct de vedere urbanistic, având în vedere că am construit Parcul Public Central, vom reabilita și vom reconfigura Bulevardul Unirii, sunt convins că va da celor care se ocupă de această nouă structură ideea de a promova un plan urbanistic care să reglementeze în mod clar și fix tot ceea ce înseamnă condiții, reglementări și diverși factori urbanistici pe această zonă, aceasta nefiind încă definită ca o zonă sportivă. Mi-ar plăcea ca această zonă să fie una compactă, clară, să nu poată fi penetrată de artere de circulație sau să se poziționeze alte construcții. Mi-aș dori ca la nivel național să se găsească resursele pentru exproprierea suprafețelor care nu aparțin Statului Român, adică aproximativ 30% din suprafața pe care o putem considera de sport și care este privată astăzi. Nu cred că își dorește cineva ca în cadrul acestui complex să fie dezvoltate clădiri cu alt caracter decât cel sportiv, dar lucrurile acestea vor trebui rezolvate de cei care conduc acest centru și au cu siguranță o strategie”, a spus Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare.
La fel de important este și ce a spus primarul cu privire la investițiile care urmează pe partea de sport și agrement în alte zone din Baia Mare
„Municipiul Baia Mare dezvoltă în zona Parcului Municipal Regina Maria, lângă Câmpul Tineretului, o reabilitare amplă a Stadionului Viorel Mateianu, împreună cu dezvoltarea fostului ștrand, din bugetul local. Este vorba de o reconfigurare totală a acestei zone de agrement și de sport. O altă zonă va fi cea a fostului Liceu minier unde Municipiul Baia Mare a trimis deja toate documentele și avem în vedere construirea unei săli polivalente de 5000 de locuri, o sală mai mică, terenuri de fotbal pe care le vom dezvolta cu Federația Română de Fotbal, vom avea acolo și spații de cazare, zone de tratament și de recuperare pentru sportivi. În zona Craica vom amenaja o zonă de agrement și de sport în locul cocioabelor care sunt acum acolo. În rest avem astăzi pe lista de priorități reabilitarea a șase săli de sport, pentru că sportul școlar alimentează sportul de performanță și creionează ceea ce ne dorim pentru Baia Mare, de a educa tineretul prin sport”.
ActualMM
Sursă info: www.rugbybaiamare.ro