AcasăActualitateDEMERS PENIBIL – DNA îl hăituiește pe primarul Cătălin Cherecheș, de data...

DEMERS PENIBIL – DNA îl hăituiește pe primarul Cătălin Cherecheș, de data asta pentru că a obținut sponsorizare un loc de joacă, bani pentru o grădiniță și un centru de seniori

spot_img

DISTRIBUIȚI

DEMERS PENIBIL   De mai bine de șase ani, Cătălin Cherecheș a fost luat în colimator de către procurorii DNA. Mai bine zis, de către un procuror. Verificat până la sânge, anchetat în mai multe dosare, trimis în judecată, chiar arestat preventiv și ținut în pușcărie, eliberat apoi pentru că nu mai putea fi ținut pe supoziții, primarul băimărean continuă să fie ținta loviturilor DNA. Dacă la început a fost cumpătat în declarații, astăzi Cătălin Cherecheș spune lucrurilor pe nume și își duce lupta pentru dreptate în mod public.

În urma unui nou dosar prin care DNA încearcă să îl elimine pe Cherecheș din viața publică, primarul a susținut o conferință de presă în care a vorbit despre noul dosar, dar și presiunile la care este supus de peste 6 ani.

Cătălin Cherecheș a demontat toate acuzațiile care îi sunt aduse într-o nouă sesizare înaintată de către procurorii DNA Cluj instanței maramureșene. Acesta a vorbit în fața jurnaliștilor despre ce înseamnă în acest moment dosarele fabricate de DNA și despre denunțul formulat împotriva procurorului care îl cercetează în toate dosarele, Ionuț Vasile, pentru abuz în serviciu.

La finele săptămânii trecute, printr-un comunicat de presă al Direcției Naționale Anticorupție, în dosarul pe care l-au fabricat împotriva lui Cătălin Cherecheș împreună cu Serviciul Român de Informații în baza protocoalelor despre care vorbește toată România, l-au acuzat pe primarul municipiului Baia Mare de luare de mită de la o firmă elvețiană, acțiune care ar fi avut loc în perioada 2011-2013. Din cele comunicate în presă,  Cătălin Cherecheș a fost trimis în judecată, aspect care este o chestiune falsă.  În realitate, instanța a fost doar sesizată, mai exact camera preliminară cu privire la analiza legalității sesizării instanței.

Timp de șapte ani, începând cu 2011, de când sunt primar al municipiului Baia Mare am trăit în tăcere, fără să mă plâng, cu sabia deasupra capului, terorizat în fiecare zi de către acești procurori sau anchetatori, indiferent că provin din DNA sau serviciile sistemului opresiv. Aceste lucruri s-au întâmplat zilnic. În fiecare zi am primit solicitări pentru a oferi tot felul de date. Au fost luate toate documentele care scoteau în evidență activitatea Primăriei, respectiv a mea ca și primar în perioada 2011-2013. Au fost date mandate de interceptare pe siguranță națională, emise de către Înalta Curte de Casație și Justiție, una dintre ele pe terorism internațional, și acest lucru, pe baza acelor protocoale despre care am aflat cu toții acum. Am trăit zilnic o presiune, respectiv acest atac concertat a celor de la DNA cu tot ceea ce înseamnă instrumente ale lor, respectiv presiune mediatică pentru că m-au dorit executat și îngropat”, a declarat Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare.

Potrivit primarului municipiului Baia Mare, această sesizare a instanței este de fapt o punere sub presiune a judecătorului care judecă dosarul aflat pe rolul instanței clujene.

Din punctul meu de vedere lucrurile sunt într-o zonă în care s-a ajuns la o limită și nu mai am de ce să tac, nu mai am de ce să țin în mintea mea și în sufletul meu lucruri pe care oamenii trebuie să le știe, despre activitatea unor instituții precum e DNA sau SRI  sau alte entități care fac abuzuri pe baza unor protocoale ilegale, dar să vorbesc și despre niște interese politice, economice de la nivel local sau central. Pentru că toate aceste lucruri funcționează mână în mână. Am fost arestat de către DNA în 2016 în ziua în care mi-am depus candidatura pentru a deveni primar al municipiului Baia Mare, din dorința acestui procuror Ionuț Vasile, unealta unor entități economice și politice, să mă țină ascuns într-un demisol al pușcăriei Gherla, în felul acesta sperând că unii vor pune mâna pe tot ceea ce înseamnă interese din perspectivă imobiliară, din perspectiva utilizării cianurilor în Baia Mare și a altor lucruri cu care băimărenii s-au confruntat de-a lungul timpului. Da, am luptat cu toată forța mea împotriva utilizării cianurilor în municipiul Baia Mare. Da, am dorit ca în zonele care înseamnă parcuri și zone de cartier care pot să fie utilizate ca agrement să blochez apariția unor construcții, unor blocuri care pur și simplu ar fi însemnat batjocură pentru municipiul Baia Mare. Îi cunosc pe toți cei care funcționează dintr-o perspectivă a unor interese la nivel central și care au pe statul de plată sau firmelor lor în care lucrează oameni aparținând familiilor celor care lucrează în DNA sau servicii. Acest lucru va fi cunoscut pas cu pas”, a mai spus primarul municipiului Baia Mare.

Cu riscul de a supăra pe cineva, adevărul este că primarul Cătălin Cherecheș a fost umilit zilnic în ultimii ani de către mecanismul parșiv al unor instituții din care fac parte și anchetatori care în numele justiției fac abuzuri. În nici o țară democratică și respectabilă nu ar fi rămas fără consecințe imediate situația prin care a trecut Cherecheș în momentul în care a fost pur și simplu aruncat în pușcărie, ținut mai multe luni printre infractori, chiar dacă în cazul său nu există o condamnare și, cel puțin teoretic, beneficiază de prezumția de nevinovăție. Deși un vulcanic în temperament, Cherecheș și-a manifestat în ultimii ani nemulțumirea într-un mod temperat. Acum, pune cărțile pe masă și vorbește liber despre ceea ce i s-a întâmplat în anii de când e primarul municipiului Baia Mare.

Denunț pentru abuz în serviciu pentru procurorul care îl vânează de peste șase ani

Cătălin Cherecheș a formulat un denunț pentru abuz în serviciu pentru procurorul care îi instrumentează toate dosarele. Mai exact, Cherecheș îl reclamă în fața instanței pentru faptul că un act de sesizare a instanței trebuie să fie un act care se sesizează după încheierea tuturor procedurilor aflate pe rol. Dar la dosarul la care face referire în acest moment procurorul, există două contestații. Acest dosar nu este în baza unor denunțuri, ci este un act de autosesizare a celor de la DNA cu privire la ceea ce au extras ei din interceptările făcute de SRI, desecretizate în 2014.

Sunt convins că la un moment dat aceste lucruri vor intra în normalitate și mă lupt pentru acest lucru. Mă lupt inclusiv pentru românii care nu au puterea să se lupte, să spună despre abuzurile la care sunt supuși, despre nemerniciile unor instituții și ale unor oameni care lucrează în aceste instituții. În momentul în care vineri mă aflam în fața instanței pentru a se soluționa o contestație, mă trezesc cu faptul că acest procuror, neavând dosarul în forma lui originală, a sesizat instanța cu privire la anumite fapte din acest dosar. Bineînțeles că analizezi tu ca și procuror Lămâie toată activitatea primarului Cătălin Cherecheș de ani de zile și te trezești să îl acuzi pentru faptul că, o societate din Elveția care a cumpărat piritele aurifere din zona adiacentă municipiului Baia Mare și orașului Baia Sprie, ecologizând zona, a dorit să aibă o relevanță socială și au făcut un contract de sponsorizare cu Municipiul Baia Mare pentru 60.000 de dolari cu următoarele obiective: amenajare loc de joacă strada Motorului, reabilitare Grădiniță de pe strada Horea, dotări la Pavilionul Regina Maria și susținerea evenimentelor culturale ale Municipiului în anul 2013. Această sumă a fost introdusă în bugetul municipiului Baia Mare printr-o rectificare bugetară după care a fost distribuită pe obiectivele de investiții și serviciile pe care le-am menționat. Și se spune că am luat mită aceste lucruri. Mai bine zis am luat mită beneficii de imagine prin faptul că s-a procedat la acest contract de sponsorizare. Acest contract de sponsorizare completează niște investiții care sunt la aproape la nivelul de 2 milioane de euro.

Mă întreb ce logică și ce minte, dar și profesionalism ai tu, procuror Lămâie, făcând astfel de acte de sesizare a instanței. Oare șefii tăi care au semnat se gândesc că pot ajunge în pușcărie alături de tine pentru aceste abuzuri pe care le-ai făcut? Pentru că mai devreme sau mai târziu, indiferent că tu astăzi ești cocoțat pe o masă șubredă a DNA-ului la Cluj nu înseamnă că la nesfârșit vei fi protejat de SRI sau de către cei care conduc politica la nivelul Transilvaniei. Cred că și cei care au instrumentat acest dosar, procurori, polițiști și șefi ai acestor instituții care și-au pus semnătura pe toate actele de procedură vor răspunde în fața legii. Niciun moment nu voi da înapoi în a-i face pe acești oameni să răspundă. Asta pentru că societatea noastră trebuie să fie curățată de acești oameni ipocriți care își bat joc de români și de lege”, a declarat Cherecheș.

De când a ajuns primar al municipiului Baia Mare, timp de trei ani, Cătălin Cherecheș a fost interceptat, i s-a violat viața privată și profesională. Serviciile au avut acces în toate sistemele informatice din casa și biroul lui, i-au înregistrat întreaga familie, și au realizat interceptarea pe orice tip de suport purtate în mediul ambiental pe o perioadă de trei ani de zile.

Acuzațiile din dosarul sesizat instanței maramureșene au fost rând pe rând demontate de către Cătălin Cherecheș. În una dintre ele se semnalează că primarul municipiului Baia Mare ar fi luat mită o sumă de bani pe care ar fi folosit-o în cadrul unei entități media pentru a beneficia de servicii de promovare. Dacă în această nouă sesizare formulată Cătălin Cherecheș pare proprietarul acestei entități media, în dosarul aflat pe rolul instanței clujene, Cătălin Cherecheș ar fi luat mită această societate. Lucruri care nu au nicio logică.

Se spune că servicii publicitare s-au făcut și la o entitate care se numea Emaramureș pe care în dosarul din instanță procurorii spun că am vrut să o iau mită. Acuma spun că această societate era a mea. Păi, domnul Lămâie hotărăște-te! Ori e societatea mea, ori e societatea pe care am vrut să o iau mită. Fi coerent! Înțeleg că ai o problemă în dosarele din instanță, înțeleg că ai o problemă de legalitate și ți-e frică de pușcărie, dar vreau să spun că pușcăria e pentru oameni. Stai liniștit pentru că cu siguranță o să îți fie mult mai bine și te vei echilibra și te vei și îngrășa puțin pentru că răutate nu face decât să te sece și să te uște. Eu consider că în acest moment punem toate cărțile pe masă și jucăm cu toate armele pe care le avem pentru că nu fac decât să mă lupt pentru mine și familia mea, pentru onoarea mea, pentru băimărenii care au văzut ce înseamnă batjocura pe care am simțit-o eu, extrăgându-mă din această comunitate și lăsând orașul în mizerie. Pe de altă parte vorbim despre mită ca și imagine în 2013, când în 2012 am fost ales ca și primar și tu ai alegeri peste patru ani și tu ai câștigat cu 73%. Aici vorbim deja și de prostie”, a spus primarul.

Un alt element este coruperea alegătorilor, aspect extras din interceptările făcute de SRI. În 2011 Cătălin Cherecheș sponsorizeză acțiuni umanitare ale unor comunități defavorizate, romi. Procurorul spune că primarul municipiului Baia Mare a acordat acest sprijin pentru a fi votat în 2012, după un an de zile. Din perspectivă legală, orice fel de încălcare a legilor electorale se întâmplă în perioada campaniei electorale.

Domnule procuror Ionuț Vasile, așa zis procuror stahanovism, puneți burta pe carte. Cu siguranță că în pușcărie, acolo unde veți ajunge după toate abuzurile pe care le-ați făcut și pentru toată batjocura la care m-ați supus pe mine și pe mulți alții pentru că sunteți un om condamnat de CEDO pentru ceea ce ați făcut ca și abuzuri în alte dosare a altor oameni care nu au curajul să vorbească, veți ajunge acolo și cu siguranță că o să am suficient suflet să vă trimit cel puțin niște reviste”, a mai declarat Cătălin Cherecheș.

Fals în declarații este un alt aspect semnalat în sesizarea depusă de DNA la instanța maramureșeană. În 2017 în declarația de avere Cătălin Cherecheș a declarat împrumutul pe care l-a luat de la o persoană fizică și împrumutul oferit unei persoane fizice, respectiv speța cu care este în fața instanței clujene.

Bineînțeles, domnul procuror uită că în aprilie m-a arestat și m-a și suspendat până în mai 2017, ceea ce înseamnă că nu aveam niciun fel de obligație să depun o declarație pentru ceea ce s-a întâmplat din aprilie 2016 până în mai 2017. Tot ceea ce s-a întâmplat în această perioadă am reintrodus în declarația de avere în momentul în care am revenit în Primărie, când aveam poziția legală să depun o declarație de avere. Și după ce acest lucru s-a întâmplat, acest domn procuror a devenit din nou vulnerabil pentru faptul că încet-încet i se demantelează nemerniciile pe care le-a făcut. Așadar, aștept să văd modul în care s-a sesizat instanța. Voi depune și plângerile penale la adresa celor care au făcut aceste acte pentru că lucrurile trebuie să funcționeze într-o logică a respectului față de lege. Dacă în 2016 interesul era să fiu arestat și să fiu ascuns undeva, să nu pot să îmi exercit dreptul legal de a face campanie electorală, astăzi nu ne aflăm în campanie electorală dar ne aflăm într-o zonă de interes a procurorului de a pune presiune pe judecători. Mai mult, voi solicita instanței modul în care s-a făcut distribuirea acestui dosar cu care a fost sesizată instanța, dacă a fost făcută aleatoriu sau de către președintele Tribunalului Maramureș. Asta pentru că dosarele unora ajung cam la aceeași judecătoare”, a arătat Cherecheș.

În cadrul conferinței de presă, Cătălin Cherecheș a solicitat directorului SRI, Eduard Hellwig să facă publice interesele pe care le are în raport cu persoana lui, dar și cu municipiul Baia Mare. Mai mult, pe legea 544, primarul va solicita toate contractele de parteneriat și sponsorizare de care au beneficiat DNA și SRI începând cu 2011 și până astăzi.

ActualMM

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA