Răsadurile de legume sunt soluția pentru o recoltă timpurie și de calitate. Dacă sunt cultivate corespunzător, răsadurile asigură o prindere rapidă în sol, un start puternic și o creștere accelerată, în așa fel încât plantele să aibă parte de un ciclu de vegetație optim.
Răsadurile sunt folosite cu succes în sere, solarii și câmp deschis și garantează o uniformitate a culturilor și o fructificare rapidă, două condiții esențiale pentru ca legumele să ajungă pe piață încă de la începutul sezonului. În continuare, vei descoperi cum să te asiguri că răsadurile tale ajung la standarde înalte de calitate, astfel încât să obții producții timpurii bogate și sănătoase.
1. Acordă atenție perioadei de plantare
Pentru rasaduri de legume sănătoase și bine dezvoltate, ține cont de perioada optimă de plantare. În general, legumele se plantează când temperatura exterioară depășește 12°C, de regulă la sfârșitul lui aprilie – începutul lui mai. Astfel, însămânțarea trebuie planificată pentru ca răsadurile să fie pregătite la timp. Spre exemplu, pentru culturile cu răsaduri care au nevoie de aproximativ 60 de zile de dezvoltare, semănatul începe la finalul lunii februarie – începutul lunii martie.
Semințele de legume care necesită mai multă căldură, cum ar fi ardeii, vinetele sau tomatele, germinează la 22-26°C, iar cele mai rezistente, precum varza sau salata, la 18-20°C. Răsadnițele calde se instalează începând cu luna ianuarie și continuă în februarie și martie. Cele reci folosesc căldura solară și sunt recomandate pentru răsadurile destinate culturilor de legume târzii.
2. Creează microclimatul optim pentru dezvoltarea răsadurilor
După semănare, răsadurile au nevoie de îngrijire atentă pentru a crește sănătoase și a oferi legume sănătoase. Condițiile optime de dezvoltare sunt udarea, temperatura și umiditatea.
Folosește apă la temperatura solului (18-20°C). Într-o primă fază, va fi necesar să uzi de 1-2 ori pe săptămână cu 2-5 l/m², iar pe măsură ce răsadurile cresc, mărește cantitatea la 8-10 l/m² și crește frecvența udărilor.
Temperatura și umiditatea depind pentru fiecare cultură în parte. În general, temperatura trebuie menținută mai ridicată între semănat și răsărire, iar umiditatea trebuie să fie mai mare pentru legumele cu un conținut ridicat de apă. Spre exemplu, cultura de castraveți preferă 80-90% umiditate, iar pentru tomate, temperatura optimă variază de la 23-25°C la semănat, scade la 12-14°C după răsărit și se stabilizează la 14-16°C până la plantare, iar umiditatea ideală este între 50-60%.
3. Ține cont de regulile pregătirii terenului pentru răsaduri
Solul ideal pentru răsadnițe este un amestec între diferite tipuri de sol, adaptat cerințelor fiecărei culturi. În general, sunt utilizate amestecuri de pământ de țelină (din stratul superficial al solului), pământ de grădină, mraniță, pământ de frunze și compost. Sursa de încălzire pentru răsadnițe provine din materialele organice care, prin fermentare și descompunere, eliberează căldură.
De asemenea, pentru pregătirea amestecurilor de pământ se mai folosesc și diferite forme de compost, iar cantitățile diferă pentru fiecare cultură în parte. În plus, pentru fiecare metru cub de amestec se adaugă 3 kg azotat de amoniu, 5 kg de superfosfat și 1 kg sare potasică.
4. Pune în practică o strategie eficientă de protecție a culturii
Pentru prevenirea și combaterea bolilor și dăunătorilor, este importantă igiena riguroasă: dezinfecția solului, a spațiilor și uneltelor de lucru, completată de tratamente periodice cu fungicide la fiecare 7-10 zile. Un fungicid pe care îl poți folosi și poate fi aplicat la peste 20 de culturi de legume este Dagonis®, care asigură o protecție îndelungată împotriva celor mai importanți agenți patogeni.
În plus, pentru combaterea buruienilor, o soluție eficientă este erbicidul pelicular Stomp® Aqua, aplicat cu 1-3 zile înainte de transplantarea răsadurilor în câmp. Combate buruienile monocotiledonate anuale și anumite specii de dicotiledonate anuale. Acționează prin inhibarea diviziunii și alungirii celulare în meristemul rădăcinilor, oprind astfel dezvoltarea buruienilor.
5. Asigură necesarul de nutrienți
Pentru un start optim, răsadurile trebuie să fie bine dezvoltate și de calitate pentru a pune bazele unei plante sănătoase și puternice. Fertilizarea se aplică de 1-2 ori cu îngrășăminte la sol sau foliare, iar necesarul de minerale include azot, fosfor și potasiu.
Așadar, de la calcularea exactă a perioadelor de plantare până la pregătirea pământului și protecția răsadurilor, fiecare pas contribuie la dezvoltarea unor plante puternice, pregătite să facă față tranziției în sere, solarii sau câmp.
Sursa foto: Freepik