AcasăLifestyleSfaturi de îngrijire a pomilor și viței de vie iarna

Sfaturi de îngrijire a pomilor și viței de vie iarna

spot_img

DISTRIBUIȚI

Când grădinarii se gândesc la îngrijirea pomilor fructiferi și a viței de vie în timpul iernii, adesea aduc în discuție soluțiile aplicate prin pulverizare. Cu toate acestea, pentru multe boli ale pomilor fructiferi ( inclusiv bășicarea frunzelor, rapănul, monilioza), prevenirea este mai ușor de realizat decât tratamentul în momentul în care apare. De asemenea, costurile sunt mai mici pentru prevenire decât pentru tratarea lor în perioada de vegetație.

Câteva tratamente/stropiri bine alese, toamna târziu, pot să contribuie mult la managementul agenților patogeni și chiar al dăunătorilor.

Curățarea și igienizarea livezii în sezonul de toamnă

Dacă doriți să știți cum să îngrijiți pomii fructiferi și vița de vie în timpul iernii, gândiți-vă la prevenire. Puteți evita multe probleme dacă cumpărați soiuri de pomi fructiferi care sunt rezistente la cele mai grave tipuri de afecțiuni.

De asemenea, este important să acordați pomilor și viței dumneavoastră atenția și îngrijirea corespunzătoare. Un pas important spre prevenirea bolilor și infestărilor cu dăunători la pomii fructiferi și viță în timpul iernii este o bună curățare/igienizare de toamnă a livezii.

Ca parte a tratamentului de iarnă pentru pomii fructiferi și vița de vie, îndepărtați fructele căzute și putrezite, precum și fructele rămase agățate. În plus, este important să greblați frunzele căzute, deoarece acestea pot adăposti insecte dăunătoare.

Tăierile de iarnă și tratamentele specifice

Totodată, puteți preveni sau limita apariția agenților patogeni prin tăierea corectă în timpul iernii. Va trebui să sterilizați foarfecele înainte de utilizare. Majoritatea pomilor fructiferi sunt foioși și își pierd frunzele iarna. Acești pomi sunt cel mai bine tăiați în perioada de repaus, după ce frunzele au căzut, în general între decembrie și începutul lunii februarie, când nu mai există risc de îngheț. Când tăiați, primul pas este să îndepărtați ramurile moarte sau bolnave și apoi lăstarii/ramurile nedorite/lăcome.

Tăiați ramura bolnavă de la locul unde boala începe până la următoarea ramură sănătoasă de dedesubt. În felul acesta, veți elimina complet partea infectată și o porțiune mică din ramura sănătoasă.

După tăierile de iarnă, tratamentul din repaus al pomilor fructiferi și al viței de vie continuă cu pulverizarea solutiilor specifice pentru a controla dăunătorii și bolile.

Primul pas al tratamentelor de iarnă sunt stropirile cu produse pe bază de cupru (fungicide cuprice). Zeama bordeleză este un exemplu foarte bun de fungicid cupric, perfect pentru tratamentele din repausul vegetativ. Produsele fungicide pe bază de cupru au atât acțiune curativă, cât și preventivă pentru boli precum: mană, pătare, bășicare, rapăn, ciuruirea, focul bacterian etc.

În plus, în cazul în care în timpul perioadei de vegetație v-ați confruntat cu făinare la pomii fructiferi/decorativi sau la vița de vie, puteți să aplicați după tratamentul cu cupru și un tratament antifungic pe bază de sulf.

De asemenea, pulverizările cu ulei mineral parafinic, înalt rafinat (ulei horticol), nu sunt toxice pentru oameni sau animale de companie, dar fac minuni în cazul merilor, perilor și al altor pomi fructiferi care au avut afecțiuni precum bășicarea frunzelor sau care au fost infestați de afide sau chiar cicade. De asemenea, uleiul mineral parafinic este recomandat și în cazul tratamentelor din iarnă la vița de vie. Tratamentul cu ulei horticol se realizează la 2 săptămâni distanță de ultimul tratament cu fungicide.

Sursa foto: Botanistii.ro

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA