CASCO este o asigurare facultativă ce acoperă daunele suferite de o maşină pe care o deţine un şofer, în urma unui accident sau în urma altor avarii provocate de fenomene naturale (cum ar fi căderea unui copac pe maşină). Acronimul vine din limba engleză şi se traduce prin victimă şi coliziune (casualty/ collision).
Conform Romasig, CASCO este un produs extrem de important pentru şoferii care îşi doresc o protecţie extinsă pentru autovehiculul lor. Dar, deşi poliţa CASCO acoperă o mulţime de tipuri de daune, există şi câteva daune neacoperite de asigurarea casco pe care şoferii ar trebui să le cunoască.
1. Uzura normală şi întreţinerea maşinii
CASCO nu acoperă daunele care ţin de uzura normală a maşinii. De exemplu, anvelopele uzate sau plăcuţele de frână sau ambreiajul trebuie schimbate de obicei pe cheltuiala şoferului, nefiind acoperite de CASCO.
2. Conducerea sub influenţa alcoolului sau a drogurilor
Dacă şoferul se urcă beat la volan sau sub influenţa drogurilor, iar maşina este implicată într-un accident cu avarii, acele daune nu vor fi acoperite de poliţa CASCO.
3. Daune provocate intenţionat
În cazul în care daunele sunt provocate intenţionat sau de un alt pasager, acestea nu sunt acoperite de poliţa CASCO. De asemenea, asigurarea nu va plăti nici daunele provocate ca urmare a unor acte de vandalism de către proprietar sau o persoană cunoscută acestuia.
4. Furt sau daune în urma utilizării neautorizate
Dacă maşina este furată sau suferă nişte daune în timp ce este folosită de persoane neautorizate sau menționate expres în poliţa de asigurare, CASCO poate refuza plata daunelor. Pentru asta într-un contract de asigurare CASCO ieftina pot fi menţionate explicit persoanele care conduc maşina. De asemenea, dacă maşina este condusă de o persoană fără permis, CASCO se va sesiza şi nu va răspunde favorabil pentru acoperirea daunelor suferite de maşină.
5. Mersul cu maşina în cazul în care aceasta este deja avariată / prezintă o daună.
CASCO poate refuza acoperirea daunelor atunci când autovehiculul rulează după ce a suferit deja o dăuna. De exemplu, dacă un şofer a lovit o bordură şi a deteriorat bara de protecţie a maşinii şi a continuat să conducă aşa, motiv pentru care au apărut alte probleme. Dacă bara deteriorată se rupe complet şi cauzează avarii sau daune suplimentare, inclusiv la sistemul de evacuare sau la alte piese ale maşinii, CASCO se poate spăla pe mâini, neacoperind valoarea acestor daune și refuzand dosarul de daună. Motivul este că prin continuarea conducerii maşinii, şoferul a agravat daunele iniţiale şi a expus maşina la riscuri suplimentare, ce ar fi putut fi evitate.
6. Daune cauzate de temperaturi maxime ale motorului
O altă clauză de excludere inclusă în contractele CASCO ţine de temperatura motorului. Companiile de asigurări nu vor plăti de obicei remedierea daunelor cauzate de incidente cu caracter oarecum nefondat. Dacă pe timp de iarnă sau de vară, motorul rulează la temperaturi maxime, acest lucru poate determina daune grave sub capota autoturismului, iar aceste avarii nu sunt acoperite de CASCO. O situaţie similară care ar putea reprezenta obiectul unei dispute între şofer şi asigurator, este şi cea legată de o posibilă defecţiune la sistemul electric al unei maşini.
Există şi alte daune pe care poliţa de asigurare CASCO ieftină sau chiar mai scumpă nu le poate despăgubi. Printre acestea se numără conducerea maşinii în afara drumurilor publice, participarea la cursuri, întreceri sau competiţii auto. Dacă şoferul refuză să i se recolteze probe biologice sau pleacă de la locul accidentului, la fel, CASCO nu va plăti bani pentru acoperirea cheltuielilor de reparaţie ale maşinii într-un dosar de daună.