AcasăEvenimentDSP MARAMUREȘ AVERTIZEAZĂ! – Mare atenție la ciupercile pe care le consumați....

DSP MARAMUREȘ AVERTIZEAZĂ! – Mare atenție la ciupercile pe care le consumați. Ce trebuie să știm pentru a evita o toxiinfecție cu ciuperci

spot_img

DISTRIBUIȚI

DSP MARAMUREȘ AVERTIZEAZĂ   Este plin sezon al ciupercilor, iar vremea care a fost instabilă, alternând temperaturi ridicate cu ploile abundente a făcut să fie un an foarte bun pentru acestea. De altfel, piaţa este plină de culegători de ciuperci care îşi valorifică marfa pe tarabe, iar cumpărători sunt din plin. DSP Maramureş trage un semnal de alarmă, însă, cu privire la riscurile privind intoxicaţiile cu ciuperci.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Maramureş atrage atenţia asupra pericolului de intoxicare cu ciuperci. Cu toate că anul acesta a fost un an mai „linştit” din acest punct de vedere, fiind înregistrate doar trei cazuri de intoxicaţii cu ciuperci, e bine să cunoaştem o serie de lucruri despre acest pericol, a explicat Carmen Sima, director adjunct al DSP Maramureş, potrivit Adevărul.ro.

Intoxicaţiile cu ciuperci recoltate din flora spontană pot fi provocate atât din cauza necunoaşterii corecte a tipurilor de ciuperci, cât şi a fenomenului de încrucişare cu spori între ciupercile comestibile şi cele otrăvitoare. Toxicitatea ciupercilor depinde de zona de unde au fost recoltate, de vârsta lor, de anotimp, de cantitatea ingerată, de modul de preparare şi de starea de sănătate anterioară a celui intoxicat”, arată ea.

Simptomele intoxicaţiei cu ciuperci, continuă informaţiile din document, variază în funcţie de tipul de ciuperci, mai exact de tipul de toxină conţinută de acestea şi de durata perioadei de incubaţie (timpul scurs de la ingestie până la apariţia manifestărilor clinice). Spălarea sau fierberea ciupercilor nu anihilează toxicitatea lor „Substanţele toxice conţinute nu sunt anihilate prin spălare, curăţarea învelişului exterior, prepararea termică, congelare sau conservare şi nu există antidot împotriva lor, tratamentul se rezumă la tratarea simptomelor”, mai semnalează reprezentanţii DSP.

Intoxicaţiile cu perioadă de incubaţie scurtă (simptomele apar în minim cinci minute şi maximum trei ore de la consumul ciupercilor) se manifestă prin scăderea tensiunii arteriale, halucinaţii, tulburări nervoase, salivaţie abundentă, lăcrimare, micşorare a pupilei, dureri abdominale, scăderea pulsului, transpiraţii. La intoxicaţiile cu perioadă de incubaţie lungă, simptomele apar după cel puţin 12 ore de la consumul ciupercilor, se manifestă prin greţuri, vărsături, daree, tulburări gastrointestinale, icter, hemoragii, tulburări neurologice, encefalopatie, manifestări renale grave, afecţiuni hepatice, hipoglicemie. În aceste cazuri, după două zile de la ingestie pot apărea coma şi apoi decesul.

Citește continuarea pe Adevărul.ro

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA