Sursa foto Shutterstock:
Creditul prima casă este un program guvernamental gândit ca un sprijin financiar în vederea achiziționării primei locuințe. Condițiile favorabile pentru împrumuturile imobiliare, inclusiv dobânzi reduse, perioade de rambursare mai lungi și simplificarea procedurilor sunt de mare ajutor pentru cei care își doresc prima locuință și care nu dispun de resurse financiare personale pentru aceasta.
Ce este creditul prima casă?
Când nu mai vrei să stai cu părinții sau să plătești chirie și îți dorești propria casă, visul ți se poate împlini cu un credit prima casă. Există opțiuni de finanțare imobiliară avantajoase pentru tinerii care își doresc să cumpere prima locuință. Poți vedea un exemplu de calcul credit prima casă aici, pentru a înțelege mai bine despre ce este vorba și cum te poți încadra. Creditul a fost creat pentru a te ajuta să achiziționezi o locuință finalizată, indiferent de vechimea acesteia, care se află pe teritoriul țării. Mai mult, aici sunt incluse chiar și casele construite prin programele ANL.
Concret, cu un avans minim necesar de 5% pentru locuințele vechi și pentru cele noi sau consolidate cu un preț mai mic sau egal cu 70.000 de euro și de minim 15% pentru locuințele noi sau consolidate pentru care prețul este între 70.001 și 140.000 de euro, poți solicita un credit imobiliar de la bancă. Perioada de creditare poate fi între 10 și 30 de ani, iar valoarea împrumutului este de cel mult 119.000 de euro, echivalent în lei.
Poți primi maximum 66.500 de euro, echivalent în lei, pentru imobilele vechi, cele noi sau pentru cele consolidate pentru care prețul de vânzare este mai mic sau egal cu 70.000 de euro. A doua variantă este de a solicita maximum 119.000 de euro, echivalent în lei, doar pentru imobile noi, finalizate sau consolidate cu mai puțin de 5 ani înainte de data contractării creditului și care au o valoare de vânzare între 70.001 și 140.000 de euro.
Care sunt condițiile de acordare ale unui credit prima casă?
Un credit prima casă poate fi achiziționat cu respectarea unor condiții minime solicitate de regulă la creditele imobiliare, precum:
- cetățean român, rezident în țară;
- vârsta de cel puțin 18 ani la data solicitării creditului și maxim 70 de ani la data ultimei scadențe a creditului;
- venit stabil, salarial sau provenit din alte surse, cum ar fi activități independente, chirii sau dividende;
Poți fi salariat cu minim 1 an vechime totală neîntreruptă în muncă, din care ultimele 3 luni la actualul loc de muncă. De asemenea, poți fi pensionar sau poți avea o profesie liberală cu o experiență de cel puțin 1 an. Banca ia în calcul o gamă largă de venituri pentru care poți aduce documente justificative, inclusiv cele provenite din alte surse decât cele salariale, cum ar fi pensii, drepturi de autor sau venituri din profesii liberale.
- banca acceptă până la 2 co-debitori pentru un credit imobiliar;
- la data solicitării creditului, nu trebuie să deții în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul/soția nicio locuință, indiferent de modul și de momentul în care a fost dobândită. În cazul în care ai deja o locuință, proprietate exclusivă sau împreună cu soțul/soția, aceasta trebuie să fie dobândită prin alt mod decât prin acest tip de program și este obligatoriu să aibă o suprafață utilă mai mică de 50 de mp;
- locuința pe care o vei achiziționa trebuie să fie încadrată în clasa A, B sau C de eficiență energetică. Este necesară evaluarea imobilului achiziționat sau adus în garanție, care poate fi realizată fie de către un evaluator desemnat de bancă, fie de un evaluator, membru ANEVAR, ales de tine.
Cum să aplici pentru un credit prima casă?
Poți alege să completezi cererea online pe site-ul băncii sau să te prezinți la una dintre unitățile lor bancare pentru a aplica la un astfel de credit.
Dacă optezi pentru varianta de a merge în cea mai apropiată agenție bancară, vei avea la dispoziție ajutorul oferit de un consultant de specialitate. Acesta te va ghida și te va ajuta să înțelegi mai bine condițiile creditului, să completezi cererea corect și să furnizezi toate documentele necesare.
Care sunt garanțiile pentru un credit prima casă?
Un tip de garanție utilizat în cadrul unui credit prima casă este ipoteca imobiliară, în favoarea Statului Roman, reprezentat de Ministerul Finanțelor Publice, și în favoarea băncii. Un aspect important al acesteia este interdicția de înstrăinare a imobilului pe o perioadă de 5 ani de la data dobândirii și grevarea sa cu alte sarcini pe toată durata creditului.
Alt tip de garanție este ipoteca mobiliară asupra poliței de asigurare a imobilului adus în garanție ce trebuie să fie cesionată în favoarea Statului Roman, reprezentat de Ministerul Finanțelor Publice, și în favoarea băncii. Alături de acestea există și o ipotecă mobiliară asupra contului curent deschis la bancă. Nu în ultimul rând, există depozitul colateral, valabil pe toată perioada de creditare, în valoare egală cu primele 3 rate de dobândă.
Ce trebuie să știi despre rambursarea creditului prima casă?
Rambursarea se poate realiza în rate lunare egale sau în rate lunare descrescătoare, în funcție de preferințele și posibilitățile tale. În plus, creditul prima casă are dobândă avantajoasă, ceea ce poate aduce beneficii în ceea ce privește costurile totale ale creditului.
De asemenea, banca nu percepe comision de rambursare anticipată a creditului, ceea ce reprezintă un avantaj și un stimulent puternic pentru a rambursa mai repede creditul solicitat.
Dacă ai parcurs cu atenție informațiile, pe care le-am oferit în acest material, ai deja o idee despre ce înseamnă un credit imobiliar. Răspunsurile la toate întrebările pe care le mai poți avea își pot găsi rezolvarea la bancă, după o discuție cu un consultant de specialitate, așadar, nu mai amâna și programează acum o întâlnire!