AcasăLifestyle3 beneficii ale abordării moderne în protejarea culturii de tomate

3 beneficii ale abordării moderne în protejarea culturii de tomate

spot_img

DISTRIBUIȚI

Tomatele sunt unele dintre cele mai apreciate legume din țara noastră, pentru că se pot obține producții superioare din punct de vedere cantitativ și calitativ, de la an la an. Aceasta se traduce în profitabilitate constantă, chiar și în extrasezon.

 

Pentru a obține, însă, rezultatele dorite, este nevoie de construirea unei strategii inteligente de întreținere a culturii, de o bună cunoaștere a particularităților plantelor și de o abordare modernă în ceea ce privește protejarea acesteia față de îmburuienare, agenții patogeni și atacurile dăunătorilor,  încă din perioadele de repaus vegetativ.

 

În continuare, vei descoperi trei beneficii ale unei astfel de strategii de protecție și întreținere, ca să te pregătești eficient pentru sezonul viitor.

  1. Obținerea unor recolte bogate și de calitate

 

Combaterea buruienilor, bolilor și dăunătorilor este pretențioasă în cazul culturii de tomate deoarece există o incidență crescută a patogenilor, insectelor și acarienilor care pot afecta cultura. De asemenea, controlul îmburuienării este esențial pentru a asigura plantelor de tomate resursele de nutrienți necesare dezvoltării optime. Din această perspectivă, o abordare modernă presupune un management integrat și alternarea produselor de protecție.

 

Cultura poate fi afectată semnificativ de bolile tomatelor precum mana, pătarea cafenie, făinarea, putregaiul cenușiu, septorioza și alternarioza. Pentru combaterea lor se pot folosi fungicide clasice, însă o abordare modernă înseamnă folosirea alternativă a produselor care vin la pachet cu avantajele unei tehnologii ca AgCelence. Această tehnologie promovează excelența și performanța mulțumită unor produse care depășesc metodele convenționale de protecție a plantelor, incluzând și unele efecte fiziologice asupra acestora.

 

Culturile tratate cu produse din gama AgCelence manifestă o mai bună vitalitate a plantelor și o toleranță crescută față de factorii de stres abiotici, ceea ce vine la pachet cu o creștere a eficienței în ceea ce privește producția și operațiunile tehnologice necesare culturii. De pildă, efectele fiziologice pe care le are aplicarea unui fungicid Signum® asupra plantei de tomate contribuie la creșterea vitalității și productivității și la obținerea unor tomate mai ferme și cu durată de păstrare mai lungă. Rezultatul final al acestei game aduce o valoare de piață crescută, tradusă într-un profit suplimentar.

 

Un management integrat de protecție presupune, pe lângă folosirea unor fungicide inovatoare, și aplicarea de erbicide și insecticide, precum și respectarea lucrărilor fitotehnice. Astfel, combaterea îmburuienării se poate realiza, de exemplu, cu un erbicid ca Stomp® Aqua, pe bază de pendimetalin, eficient împotriva buruienilor mono și dicotiledonate. Atacul agresiv al unor insecte precum Tuta absoluta sau omida fructelor poate fi controlat prin folosirea unui insecticid pe baza de metaflumizon, Alverde..

  1. Evitarea formelor de rezistență la fungicide

 

Una dintre cele mai serioase provocări pe care le are de înfruntat cultivatorul tradițional de tomate este legată de apariția formelor de rezistență față de acțiunea fungicidelor. Această problemă poate fi prevenită printr-o abordare modernă, care înseamnă o planificare riguroasă înainte de inițierea propriu-zisă a culturii. De pildă, pentru atingerea acestui scop, este eficientă folosirea alternativă a fungicidelor cu spectru larg de acțiune și cu diverse moduri de acțiune (sistemică, de contact) și care permit combaterea simultană a mai multor boli.

 

Pe de altă parte, flexibilitatea în aplicare constituie un alt avantaj important. Uneori, din cauza condițiilor meteo, aplicarea tratamentelor poate deveni aproape imposibilă. În aceste condiții, alegerea unui produs caracterizat prin flexibilitate în aplicare garantează un nivel superior de eficiență, independent de vreme, secetă sau ploi.

 

  1. Timpul de pauză favorabil

 

Un timp de pauză favorabil este foarte important pentru aplicarea tratamentelor necesare în timp util și pentru posibilitatea de recoltare la momentul potrivit. Produsele din gama AgCelence, de exemplu, sunt caracterizate de un timp de pauză favorabil cuprins în general între 7-10-14 zile, ceea ce îi oferă un plus de flexibilitate în utilizare.

 

Roșiile sunt cultivate pe scară largă în țara noastră și sunt consumate în stare proaspătă sau conservată. Prin respectarea tehnologiei de cultivare și adoptarea unor scheme de tratament eficiente, se pot obține producții bogate și o profitabilitate constantă, indiferent dacă tomatele sunt cultivate în câmp sau în spații protejate. 

 

Sursa foto: Shutterstock 

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA