AcasăLifestyleSfaturi practice pentru prevenirea și ameliorarea durerilor articulare 

Sfaturi practice pentru prevenirea și ameliorarea durerilor articulare 

spot_img

DISTRIBUIȚI

Durerile articulare afectează calitatea vieții și limitează capacitatea de mișcare. Indiferent că este vorba despre dureri articulare minore sau de afecțiuni mai severe, există numeroase metode practice care pot ajuta la ameliorarea disconfortului și la menținerea unei sănătăți articulare optime.

 

Încearcă să menții o alimentație echilibrată

Alimentația echilibrată joacă un rol esențial în prevenirea durerilor articulare. Nutrienții din alimente influențează starea articulațiilor, contribuind la reducerea inflamației, întărirea cartilajelor și menținerea mobilității.

Inflamația cronică este un factor cheie în apariția durerilor articulare. Alimentele bogate în acizi grași omega-3, cum sunt somonul, nucile și semințele de chia au proprietăți antiinflamatorii care pot ajuta și la controlul inflamației articulare.

Aportul de calciu și vitamina D din alimentație este esențial pentru sănătatea articulațiilor. Consumul de alimente bogate în calciu și expunerea la soare pentru sintetizarea vitaminei D pe cale naturală contribuie la menținerea densității osoase și la prevenirea durerilor articulare.

Glucozamina, condroitina și colagenul sunt componente esențiale ale cartilajelor articulare. Deși pot fi obținute și din alimente, administrarea de suplimente alimentare poate fi, uneori, necesară sau binevenită. Discută cu medicul sau cu farmacistul despre oportunitatea administrării unui complex de tipul Celadrin, special formulat pentru menținerea sănătății articulare.

 

Apelează la metode de control al greutății

O greutate corporală între limite sănătoase reprezintă un factor esențial în prevenirea și ameliorarea durerilor articulare. Greutatea în exces pune o presiune suplimentară asupra articulațiilor, în special în zona genunchilor, șoldurilor și spatelui. Acest stres crescut contribuie la uzura articulațiilor înainte de vreme și la apariția durerilor.

O greutate sănătoasă poate contribui, de asemenea, la îmbunătățirea mobilității, prin  menținerea unei raze normale de mișcare articulară. Greutatea în exces limitează activitățile zilnice, ceea ce conduce la rigiditate și disconfort.

Excesul de grăsime corporală contribuie și la menținerea unui nivel de inflamație cronică în organism. Inflamația cronică agravează durerile articulare și bolile articulare.

 

Încearcă să duci o viață cât mai activă

Exercițiile fizice și mișcarea, în general, contribuie la controlul durerilor articulare prin mai multe mecanisme. În primul rând, aceasta contribuie la menținerea flexibilității articulațiilor; exercițiile care implică mișcări controlate ajută la reducerea rigidității și a durerilor. Mușchii care susțin articulațiile sunt cu atât mai eficienți cu cât sunt mai bine antrenați, putând contribui la reducerea presiunii și a stresului exercitat asupra acestora. Consolidarea musculaturii prin exercițiu fizic ajută la îmbunătățirea stabilității articulațiilor și la reducerea durerilor.

Exercițiile fizice cresc fluxul sangvin, ceea ce înseamnă o mai bună oxigenare și hrănire la nivelul articulațiilor. Acestea contribuie la vindecarea și la regenerarea țesuturilor articulare.

Exercițiile fizice regulate sunt una dintre cele mai eficiente metode de a menține o greutate sănătoasă. În plus, ele stimulează eliberarea de endorfine, substanțe chimice care acționează ca analgezice naturale, și contribuie la ameliorarea durerilor.

 

Apelează la masaj și la terapie fizică

Masajul are o serie de avantaje incontestabile, care îl fac să fie considerat o metodă recunoscută de tratament. Astfel, el ajută la relaxarea contracturilor musculare ce suprasolicită capetele articulare, contribuind la reducerea tensiunii și a stresului asupra ligamentelor. În plus, masajul crește fluxul de sânge la nivelul țesuturilor, ceea ce îmbunătățește sănătatea generală și accelerează procesele de vindecare. Tehnicile de masaj contribuie la îmbunătățirea flexibilității și stimulează producția de endorfine.

Terapia fizică presupune un set de exerciții adaptate și de tehnici de lucru ce pot fi incluse în programe personalizate, în funcție de nevoile individuale ale pacienților. Exercițiile vizează, de obicei, întărirea musculaturii de susținere, îmbunătățirea flexibilității și menținerea mobilității normale. Terapeuții oferă o educație de bază privind tehnicile corecte de mișcare ce pot evita stresul excesiv asupra articulațiilor, prevenind apariția leziunilor suplimentare. În plus, ei predau tehnici naturale de gestionare a durerii prin respirație, relaxare și meditație.

 

Prevenirea și ameliorarea durerilor articulare presupun un set de metode și proceduri al căror rezultat este menținerea unei bune stări de funcționare a articulațiilor. Controlul greutății corporale, o alimentație variată, administrarea de suplimente, o viață activă și exercițiul fizic efectuat sub îndrumarea unui specialist sunt metode eficiente de a limita degradarea articulațiilor. Discută cu medicul pentru recomandări suplimentare!

 

Sursa foto. Shutterstock 

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA