Acneea este o afecțiune comună a pielii, în care porii se înfundă și determină apariția zonelor inflamate, predispuse la suprainfectări bacteriene sau fungice. Tratamentul pentru acnee se concentrează pe reducerea leziunilor acneice, minimizarea cicatricilor și îmbunătățirea aspectului pielii. Totodată, tratamentul include igiena și îngrijirea corectă a pielii, precum și adoptarea unui stil de viață sănătos.
Fiecare tratament pentru coșuri este individual și poate include produse topice, medicamente și/sau proceduri de dermatologie estetică.
Iată o listă de cinci ingrediente eficiente în combaterea acneei:
Retinolul
Retinolul se regăsește în numeroase produse dermatocosmetice pentru tenul acneic și ajută la eliminarea punctelor negre și albe, precum și la prevenirea apariției porilor înfundați – primele semne ale acneei. Mai mult, retinoizii pot amplifica efectele altor creme și seruri anti acnee, atunci când sunt incluși într-o rutină de tratament cosuri completa.
De regulă, produsele pe bază de retinol se folosesc pe toată suprafața feței, nu doar în zona afectată de acnee.
Acidul salicilic
Acidul salicilic ajută la dizolvarea celulelor moarte ale pielii și previne astfel înfundarea porilor și apariția focarelor de acnee. Produsele pe bază de acid salicilic au proprietăți bune de curățare și exfoliere pentru că pătrund în profunzime în pori și elimină excesul de sebum. Îl regăsiți, cel mai des, sub forma de ser acid salicilic. Se aplică ușor, doar câteva picături pe zona afectată pot face minuni pentru ten. Acidul salicilic calmează tenul și reduce aspectul imperfecțiunilor.
Creme cu peroxid de benzoil
Având proprietăți antibacteriene, peroxidul de benzoil este recomandat în tratamentul acneei pentru că împiedică înmulțirea bacteriilor. De regulă, produsele pe bază de peroxid de benzoil se aplică doar seara, pe tenul curat și uscat. Peroxidul de benzoil poate curăța eficient porii încărcați și calmează erupțiile cutanate.
Antibioticele
Antibioticele topice, precum eritromicina, controlează bacteriile de suprafață care agravează și provoacă acneea. Antibioticele sunt extrem de eficiente atunci când sunt combinate cu produse pe bază de peroxid de benzoil. Cu toate acestea, medicii dermatologi prescriu un tratament antiacneic cu antibiotice doar în cazul acneei severe.
Peelingul chimic
Acest tratament folosește substanțe chimice speciale pentru a îndepărta stratul superior al pielii. Pe scurt, peelingul chimic funcționează prin efectul benefic pe care îl are asupra pielii: stimulează sinteza de colagen nou, cu efect de tonifiere și ameliorare a cicatricelor post-acneice. După un peeling chimic efectuat corect, pielea nouă devine mai netedă, cu mai puține riduri și cu un aspect sănătos.
Important: În cazurile de acnee severă, care nu răspund la substanțele enumerate în articol, medicii dermatologi pot recomanda proceduri și terapii de dermatologie estetică.