Somnul permite refacerea organismului după o zi plină de activități. Acesta are un rol vital pentru sănătatea fizică și mentală. Pentru a-și îndeplini rolul, este important ca somnul să fie calitativ și să aibă o durată optimă. Din ce în mai multe persoane au dificultăți în a adormi sau în a avea un somn odihnitor. Din fericire, există unele metode care pot îmbunătăți somnul.
Stabilește o rutină de somn
Implementarea unui program de somn permite reglarea ritmului circadian, astfel încât să poți adormi repede și să te bucuri de un somn odihnitor. Stabilește care este ora de somn potrivită pentru tine. Pentru a-ți fi mai ușor să îți respecți programul, setează o alarmă cu o oră înainte. În acest mod, ai timp pentru a finaliza activitățile începute și a te pregăti pentru somn.
Pentru ca rutina de somn să fie eficientă, este important a fi respectată în fiecare zi, chiar și în weekend. O singură excepție poate avea un impact negativ asupra reglării ritmului circadian, prelungind perioada de adaptare la noua rutină.
Creează mediul pentru somn
Un somn odihnitor necesită și un mediu potrivit pentru stimularea și menținerea acestuia. Este foarte important a-ți obișnui creierul că dormitorul este locul tău de somn. Astfel, evită să desfășori alte activități în dormitor, precum cititul sau utilizarea laptopului.
Pentru un somn odihnitor, este necesară o temperatură mai scăzută în dormitor. Este recomandat ca temperatura să fie între 18-22 grade Celsius. Pentru a reduce temperatura, poți aerisi încăperea sau poți folosi un aparat pentru răcirea aerului. De asemenea, alege o lenjerie de pat confecționată din materiale cât mai naturale și pijamale adaptate fiecărui sezon.
Utilizează suplimente alimentare
În cazurile severe, când tulburările de somn nu se remit, utilizarea suplimentelor alimentare poate fi utilă. Este important a consulta medicul, pentru a descoperi cele mai potrivite suplimente naturale pentru tine. Printre cele mai utilizate suplimente se află cele care conțin:
- melatonină;
- magneziu;
- valeriană.
Evită lumina albastră
Lumina albastră este considerată lumina emisă de către dispozitivele electronice (telefon, laptop). Aceasta inhibă secreția de melatonină, deoarece creierul consideră că este încă zi.
Evită expunerea la lumina albastră, cu minimum o oră înainte de somn. În acest mod, secreția de melatonină este stimulată. Poți înlocui utilizarea dispozitivelor electronice cu lectura sau cu petrecerea timpului în familie. Dacă este neapărat necesar a folosi telefonul sau laptopul, folosește un filtru de lumină albastră.
Fă mișcare
Activitatea fizică regulată are un impact pozitiv asupra somnului și contribuie la menținerea stării de sănătate. Exercițiile fizice reduc stresul și anxietatea, ceea ce contribuie la creșterea calității somnului. Studiile au demonstrat că persoanele care fac sport constant au un somn mai profund, adorm mai repede și se trezesc mai odihnite, comparativ cu persoanele sedentare.
Chiar dacă sportul este benefic pentru întregul organism, este indicat ca exercițiile fizice să fie efectuate pe parcursul zilei. Dacă sunt efectuate seara târziu, acestea stimulează organismul și determină o creștere a nivelului de energie, care ar putea întârzia adormirea.
Calitatea somnului este esențială pentru menținerea stării de sănătate. Deși tulburările de somn sunt din ce în ce mai frecvente, există și metode care contribuie la îmbunătățirea somnului. Cel mai important pas constă în crearea unei rutine de somn, pe care să o respecți constant. De asemenea, poți utiliza și unele suplimente alimentare. Acestea vor facilita adormirea și te vor ajuta să respecți programul de somn.
Sursa foto: Shutterstock