AcasăActualitateSocial8 MARTIE – Tradiții și superstiții de Ziua Femeii

8 MARTIE – Tradiții și superstiții de Ziua Femeii

spot_img

DISTRIBUIȚI

8 MARTIE  Pe 8 Martie se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Femeii. Prima zi s-a ţinut în 19 mai 1911 în Germania, Austria, Danemarca şi în alte cîteva ţări europene. Data a fost aleasă de femeile germane pentru că, la aceeaşi dată, în 1848, regele Prusiei a trebuit să facă faţă unei revolte armate şi a promis că va face o serie de reforme, inclusiv introducerea votului pentru femei.

Însă Ziua Internaţională a Femeii a fost recunoscută oficial mult mai tîrziu, în 1975, de către Naţiunile Unite şi a fost adoptată, începînd cu această dată, de multe dintre guvernele ţărilor care pînă atunci nici nu aflaseră de existenţa ei.

În România, în ziua de 8 Martie se sărbătoreste Femeia. Pânâ în decembrie ’89 se vorbea de Ziua Mamei, dar după Revoluţia din 1989 aceasta a fost înlocuită cu Ziua Femeii. În 2010 s-a stabilit ca Ziua Mamei să fie sărbătorită oficial în prima duminică a lunii mai, iar cea a tatălui – în a doua duminică, potrivit Libertatea.ro.

În anii ’70, 8 Martie a fost declarată sărbătoare oficială și zi liberă în Uniunea Sovietică.

Inițial, Ziua Femeii era o sărbătoare cu conotații socio-politice. Se organizau diverse manifestații pentru promovarea egalității de drepturi între cele două sexe. Totuși, odată cu trecerea timpului, sărbătoarea și-a pierdut această semnificație și a devenit un eveniment romantic de celebrare a mamelor și partenerulor de viață.

În multe țări, 8 martie este considerată prima zi a primăverii. Alte popoare susțin că, de fapt, pe 1 martie începe natura să renască după iarnă. Pe de altă parte, la noi se spune că 24 februarie, Dragobetele, marchează începutul primăverii.

Citește continuarea, AICI.

Sursă foto.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA