Senatorii juriști au votat miercuri un amendament prin care se grațiază persoanele condamnate pentru luare de mită, dare de mită, trafic de influență. Senatorul PMP Traian Băsescu a propus să fie grațiată luarea de mită, explicând că mulți oameni politici sunt acuzați atât de această infracțiune, cât și de cea de abuz în serviciu pentru fapte săvârșite în campanii electorale, „când toate partidele s-au finanțat ilegal”, relatează Agerpres.
„Luarea de mită am propus-o pentru grațiere având în vedere că se face eventuala grațiere cu plata prejudiciului și având în vedere că nu discutăm de recidiviști. (…) Până la ultima lege a finanțării campaniilor electorale, toate partidele pot fi acuzate, așa cum s-a și întâmplat cu foarte mulți oameni, și de luare de mită și de abuz în serviciu, lucruri pe care se cam merge. Eu sunt de acord să fie pedepsiți cei care au dus banii acasă. Și trebuie pedepsiți. Banii ăștia s-au dus în geci, în umbrele, pentru că așa au funcționat lucrurile în realitate. Dacă ne facem acum că au venit fecioarele Maria, neprihănite, și Parchetele noastre pleacă pe această linie, asta a creat o atmosferă de supunere a clasei politice, dacă observați. Toți oamenii politici care au trecut prin campanii, cu excepția ultimei campanii, din 2016, pe noua lege — și aici mă refer și la oamenii politici și la partidele care au trecut prin alegerile din 2014, au aceste probleme”, a spus Băsescu, la dezbaterea în Comisia juridică a Senatului pe marginea legii grațierii, arată Agerpress.
Senatorul PNL Daniel Fenechiu a precizat, în replică, faptul că liberalii nu vor susține „un amendament privind grațierea niciunei fapte de corupție”. Nici reprezentantul USR George Dircă nu a fost de acord cu grațierea faptelor de corupție. Decizia de grațiere a acestor fapte a fost luată în comisie cu cinci voturi ”pentru” și trei ”împotrivă’’.
Premierul Sorin Grindeanu a scris pe pagina de Facebook că Executivul susţine legea graţierii în forma propusă, iar amendamentele de miercuri privind graţierea faptelor de corupţie, nu au susţinerea Guvernului, arată Mediafax.
”Am mai spus-o şi o repet: Guvernul susţine legea graţierii în forma propusă iniţial. Amendamentele adoptate astăzi de Comisia Juridică a Senatului, referitor la graţierea faptelor de corupţie, nu au susţinerea Executivului”, a scris premierul Sorin Grindeanu pe Facebook.