AcasăLifestyle5 obiceiuri sănătoase pentru a nu mai cheltui bani în mod compulsiv

5 obiceiuri sănătoase pentru a nu mai cheltui bani în mod compulsiv

spot_img

DISTRIBUIȚI

România se află în top în ceea ce privește ponderea cheltuielilor în special la alimente și băuturi, și cu atât mai mult în preajma Sărbătoririlor. Românul este destul de cheltuitor în special atunci când are bani. Însă acest mod de gândire și de acțiune dăunează mult situației financiare de viitor.

Bineînțeles că obiceiurile bune nu se crează peste noapte și este nevoie de foarte multă disciplină pentru a atinge un echilibru și o stabilitate financiară pe termen lung.

Un prim pas pentru a nu te îndrepta către un impas financiar este să îți protejezi finanțele pe care le deții deja.

Așadar iată 5 obiceiuri pe care să le implementezi pentru a cheltui mai puțin.

    1. Nu te lăsa dus de val

Atunci când ai bani este foarte ușor să cazi în capacana cumpărăturilor impulsive când mergi prin magazine sau când faci shopping online.

Motivul din spatele unui astfel de gest este faptul că ne dorim cu toții să avem parte de confort și o viața ușoară aici și acum, fără să  ne gândim la ce urmează. Însă aceste lucruri se pot controla dacă îți implemetezi un plan de cheltuieli și te ții de el .

    2. Ține evidența cheltuielilor pe care le faci

Oamenii care nu cheltuie mai mult decât câștigă, ba din contră pot pune și bani deoparte nu înseamnă neapărat că produc mai mulți bani decât ceilalți. Ei pur și simplu își țin o evidență și știu exact ce buget rămâne pentru a fi cheltuit.

Te poți folosi de extrasul tău de cont sau de anumite aplicații pentru a vedea cu claritate unde s-au dus banii tăi.

Dacă știi ce este un extras de cont îți va fi foarte ușor să îți monitorizezi activitățile financiare din contul tău bancar.

Pentru banii cash pe care îi cheltui folosește-te de aplicații de tip wallet chiar pe telefonul tău mobil.

În acest fel nu vei cheltui mai mult decât ți-ai propus și vei știi exact când să te oprești.

    3. Identifică unde merg banii și ce alternative există

Acum că ai văzut clar pe ce se duc banii tăi poți identifica un pattern pe care îl poți schimba cu ușurință.

Dacă spre exemplu ai observat că ai obiceiul de a cheltui buget pe cafeaua pe care o cumperi din oraș în fiecare dimineața, vezi cum te vei simți dacă îți vei face chiar tu cafeaua dimineața și o vei lua cu tine.

Fă un calcul simplu și ai să vezi ce mult contează un gest care te costa zilnic între 5-15 lei pe care nu îl mai faci. Vei fi surpins.

    4. Fă-ți un plan și împarte banii

Ideal ar fi ca pentru fiecare cheltuială pe care vrei să o faci să ai deja un plan făcut. În acest fel îți va fi mult mai ușor să aduni banii de care ai nevoie dar și să nu cheltui în plus.

Îndiferent că este vorba despre cheltuieli mici sau mari precum o mașină sau o casă, un plan va fi foarte util. Împarte banii pe care îi câștigi pentru fiecare cheltuială pe care o vrei și pune câte o valoare, chiar dacă este mai mică pentru fiecare.

Chiar dacă va dura mai mult timp să faci achiziția respectivă vei reuși să te bucuri de tot ce îți dorești.

În acest mod nu vei mai fi nevoit să renunți la concediu, spre exemplu pentru a-ți plăti un curs sau pentru alte cheltuieli neprevăzute.

După ce l-ai întocmit, ține-te de el.

    5. Caută variante gratuite 

Dacă îți analizezi cheltuielile pe care le faci cu siguranță vei observa că există lucruri pe care le poți face și singur fără a mai da banii altora.

Poate ai un obicei de a consuma multă mâncare din oraș. Dacă ai cumpăra tu produsele și ai găti cu siguranța banii cheltuiți ar fi mai puțini.

Sau poate plătești un abonament lunar la sala de fitness dar ai putea să mergi mai puține ședințe la sală iar în restul zilelor să alergi în parc.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA