Ambitia si dorinta de a avea un nivel ridicat de confort ii pot determina pe tineri sa faca achizitii iresponsabile. Nu este nimic rau in a-si dori ceva mai bun, cu conditia sa evite urmatoarele greseli atunci cand au nevoie de un credit pentru a-si atinge obiectivele:
1. Adoptia unui animal de companie
Multi tineri isi doresc independenta si libertate, de aceea se muta in chirie. Iar cand ramansinguri, uneori le apare dorinta de a mai avea langa ei un suflet nepretentios, necicalitor, cu care sa interactioneze. Moment in care, multi tineri cumpara un animal de companie. In situatia in care veniturile de-abia le acopera lor un trai decent, un animal de casa s-ar putea transforma intr-o cheltuiala peste buget. Deoarece orice animal de casa are nevoie de hrana, anumite produse de intretinere, etc. Iar in timp, asemenea oamenilor care inainteaza in varsta, vor avea nevoie de anumite tratamente si vizite la veterinar; acestea costa.
2. Achizitia unei masini de care nu au neaparat nevoie
O masina isi pierde repede valoarea, de aceea trebuie acordata o atentie suplimentara asupra functionalitatilor, tipului de masina (sport, de familie, cu 4 locuri, cu 2 locuri etc), puterea motorului, costul cu mentenanta si piesele de schimb, alte detalii despre configuratie. Un credit pentru achizitia unei masini noi cu o configuratie care este mult peste nevoile tinerilor s-ar putea sa nu fie justificat pentru un sofer neexperimentat.
3. Achizitia unei locuinte fara un plan de venituri si cheltuieli
Inainte de a lua un credit, tinerii trebuie sa faca un calcul atent: ce venituri sigure lunare au si ce obligatii financiare trebuie sa onoreze luna de luna. Nu ar trebui sa ia un credit pentru locuinta daca de-abia se descurca cu cheltuielile lunare sau daca isi doresc o schimbare de cariera, situatie in care s-ar putea muta in alta locatie.
4. Ignorarea unei datorii pentru ca nu au bunuri pe numele lor
O obligatie contractuala trebuie onorata indiferent daca tinerii sunt proprietari de bunuri imobile/mobile sau nu. In spatele gandului „nu au ce sa-mi ia” se ascunde un mic grad de superficialitate. Companiile sau bancile, ai caror clienti rau-platnici au devenit, nu vor astepta la infinit sa isi acopere pierderile.
Tinerii cu datorii ajung la firma KRUK
Pentru a-si recupera banii datorati, multe companii apeleaza la firma KRUK pentru a colecta restantele. Aceasta a dezvoltat de-a lungul timpului produse si instrumente prietenoase pentru clientii cu datorii, astfel incat acestia sa isi poata repara in mod amiabil deciziile gresite din trecut. Totusi, daca clientii refuza sa plateasca datoria, se pot colecta restantele si prin mijloace juridice (poprire venituri, etc).
5. Citirea superficiala a clauzelor contractuale
De multe ori tinerii nici nu acorda mare atentie contractelor pe care le semneaza, ceea ce este o alta greseala. Poate de aceea nici nu realizeaza consecintele care apar odata cu neonorarea obligatiilor financiare asumate prin contract. Mai mult, nici nu stiu sigur la cine au datoria: la banca, la vanzatorul de unde au facut achizitia in rate sau la KRUK? Este gresit sa se spuna banca KRUK, deoarece aceasta companie este specializata in managementul creantelor, nu ofera credite.