Acasăberzmude428 887 maramureşeni cu drept de vot la alegerile parlamentare din decembrie

428 887 maramureşeni cu drept de vot la alegerile parlamentare din decembrie

spot_img

DISTRIBUIȚI

Ministrul Administrației și Internelor, Mircea Dușa, a cerut astăzi, 2 octombrie a.c., prefecților să întreprindă toate măsurile tehnice și organizatorice pentru a asigura desfăşurarea scrutinului electoral în conformitate cu prevederile legale. La videoconferinţa cu prefecţii, ministrul a precizat că M.A.I. şi Instituţiile Prefectului sunt instituții apolitice care au datoria să se asigure că cetățenilor li s-au creat condițiile necesare pentru a vota în condiții de deplină legalitate. Ministrul Mircea Duşa a mai afirmat că au fost stabilite măsurile tehnice şi organizatorice stabilite pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie a.c., prin Hotărârile de Guvern.

Ministrul Administraţiei şi Internelor Mircea Duşa a spus: „Prefecţii trebuie să asigure respectarea termenelor din calendarul alegerilor parlamentare referitoare la organizarea alegerilor parlamentare, în conformitate cu respectarea prevederilor legislaţiei în vigoare. Pentru organizarea scrutinului, suma alocată va fi de 199 milioane de lei, fiind mai mică decât cea alocată pentru alegerile parlamentare din 2008. Listele electorale permanente trebuie actualizate de către primarii şi secretarii unităţilor administrativ-teritoriale. La alegerile parlamentare nu există cvorum. Procesul electoral se desfăşoară în colegii uninominale, unde alegătorii cu drept de vot îşi desemnează reprezentanţii în Parlamentul României”.

La videocnferinţă au mai participat ministrul delegat pentru Administrație, Radu Stroe, secretarul de stat, șef al Departamentului Ordine și Siguranță Publică, chestor principal de poliție Ioan-Nicolae Căbulea, secretarul de Stat pentru Relația cu Instituțiile Prefectului, Constantin Cătălin Chiper, și secretarul de Stat pentru Comunitățile Locale, Mihai Viorel Fifor, dar şi şefii structurilor teritoriale ale Ministerului Administraţiei şi Internelor. Secretarul de Stat Constantin Cătălin Chiper a cerut ca, până la data de 9 octombrie, să fie verificate şi delimitate secţiile de votare. La nivelul Ministerului Administraţiei şi Internelor a fost elaborat un plan general de măsuri pentru păstrarea ordinii şi siguranţei publice care va fi transmis la nivelul structurilor teritoriale. Aplicarea măsurilor specifice din plan vor fi coordonate de prefecţi, cu sprijinul inspectorilor şefi din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş şi Inspectoratului Judeţean de Jandarmi. Toate structurile teritoriale ale Ministerului Administraţiei şi Internelor vor lua în pază secţiile de votare existente la nivelul fiecărui judeţ.

Prefectul Sorin Rednic a precizat că la nivelul judeţului a fost emis Ordinul prefectului nr. 191/2012 privind constituirea Comisiei Tehnice Judeţene cu atribuţii în coorodnarea şi urmărirea sarcinilor ce revin autorităţilor publice locale şi serviciilor publice deconcentrate în domeniul alegerilor pentru Camera Deputaţilor şi Senat din 9 decembrie. Grupul de lucru tehnic, condus de subprefectul Pamfil Bercean a fost constituit prin ordinul prefectului nr. 192/2012 şi care ca atribuţie urmărirea şi soluţionarea operativă a problemelor curente din Circumscipţia electorală judeţeană. Au fost transmise în teritoriu adrese la primari prin care a fost solicitată comunicarea dispoziţiei primarului cu privire la delimitarea secţiilor de votare şi locaţiile aferente. De asemenea, s-a transmis unităţilor administrativ-teritoriale solicitarea de a transmite propunerile de persoane care, prin tragere la sorţi, vor fi desemnaţi preşedinţii şi birourilor secţiilor de votare.

Biroul Electoral de Circumscripţie Judeţeană îşi desfăşoară activitatea în Palatul Administrativ

A fost pus la dispoziţie spaţiul necesar pentru funcţionarea în bune condiţii a Biroului Electoral de Circumsripţie Judeţeană în camera 104, care a fost utilat cu dotările necesare (telefon, fax, internet, imprimantă, mobilier, etc).  S-au desemnat prin tragere la sorţi cei trei judecători din cadrul biroului. Preşedintele B.E.J. Maramureş este judecătorul Maria Codrea, vicepreşedintejudecătorul Delia Brânduşa Giuroiu, iar membru judecătorul Virginia Pop. Programul de lucru este zilnic, între orele 10.00-16.00. Persoanele care doresc informaţii suplimentare sau lămuriri cu privire la alegerile parlamentare, pot apela telefonul 0262 211268 sau transmite solicitări, în scris, la numărul de fax 0262 211264.

Număr minim de semnături necesare pentru depunerea candidaturilor independente pe colegii uninominale

Serviciul Judeţean de Administrare a Bazelor de Date a comunicat faptul că, în Maramureş, sunt 428.887 alegători cu drept de vot. Acest număr a stat la baza calcului numărului minim de semnături necesare pentru depunerea candidaturilor independente pentru fiecare colegiu uninominal. În Maramureş sunt trei colegii uninominale pentru Senat şi şapte colegii uninominale pentru Camera Deputaţilor. În primul colegiu uninominal la Senat 1 (Baia Mare. Şomcuta Mare, Cerneşti, Coaş, Copalnic Mănăştur, Dumbrăviţa, Groşi, Remetea Chioarului şi Săcălăşeni) sunt 149.224 alegători cu drept de vot, iar numărul minim necesar pentru depunerea candidaturilor independente este de 5968. Colegiul uninominal Senat 2 (Seini, Tăuţii Măgherăuş, Ulmeni, Ardusat, Ariniş, Asuaju de Sus, Băiţa de Sub Codru, Băseşti, Bicaz, Boiu Mare, Cicârlâu, Coltău, Fărcaşa, Gârdani, Mireşu Mare, Oarţa de Jos, Recea, Satulung, Sălsig, Valea Chioarului, Baia Sprie, Cavnic, Dragomireşti, Târgu Lăpuş, Săliştea de Sus, Băiuţ, Coroieni, Cupşeni, Groşii Ţibleşului, Lăpuş, Moisei, Săcel, Suciu de Sus, Şişeşti şi Vima Mică) are 121 982 alegători cu drept de vot. Numărul minim de semnături stabilit pentru depunerea candidaturilor independenţi este de 4879. În Colegiul uninominal Senat 3 (Borşa, Vişeu de Sus, Bogdan Vodă, Botiza, Ieud, Poienile Izei, Vişeu de Jos, Sighetu Marmaţiei, Bârsana, Câmpulung la Tisa, Onceşti, Giuleşti, Remeţi, Sarasău, Săpânţa, Vadu Izei, Bistra, Bocicoiu Mare, Budeşti, Călineşti, Deseşti, Leordina, Ocna Şugatag, Petrova, Poienile de Sub Munte, Repedea, Rona de Jos, Rona de Sus, Şieu, Rozavlea, Ruscova şi Strâmtura) are 157.681 alegători cu drept de vot, iar numărul minim de semnături pentru depunerea candidaturilor independente este de 6307.

Colegiu uninominal 1 Baia Mare Vest pentru Camera Deputaţilor are 70.001 alegători cu drept de vot, iar numărul minim  necesar de semnături pentru depunerea candidaturilor independente este de 2800. Colegiul uninominal 2 Baia Mare Est pentru Camera Deputaţilor include 79.223 alegători cu drept de vot. Candidaţii independenţi trebuie să strângă 3168 de semnături pentru depunerea candidaturilor. Colegiul uninominal 3 Codru-Chioar pentru Camera Deputaţilor are 54.614 alegători cu drept de vot, fapt pentru care numărul minim necesar de semnături pentru depunerea candidaturilor independente a fost stabilit la 2184. În Colegiul uninominal 4 Lăpuş sunt 67.368 alegători cu drept de vot. Candidaţii independenţi trebuie să strângă 2694 pentru a-şi putea depune candidaturile. Colegiul uninominal 5 Borşa-Vişeu are 51.235 alegători cu drept de vot, iar candidaţii independenţi trebuie să aibă 2049 de semnături pentru depunerea candidaturii. Colegiul uninominal 6 Sighet include 56.160 alegători cu drept de vot. Numărul minim necesar de semnături stabilit pentru depunerea candidaturilor independente este de 2246. Colegiul uninominal 7 Mara-Cosău are 50.286 alegători cu drept de vot la alegerile parlamentare pentru Camera Deputaţilor. Candidaţii independenţi îşi pot depune candidatura dacă strâng fiecare 2011 semnături de susţinere.

Dan Bucă, purtator de cuvant Prefectura Maramures

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA