Silvicultorii au semnalat producerea unui nou incendiu în Munţii Maramuresului, în zona Baia Borşa – Gura Băii. La faţa locului au intervenit pompieri militari şi angajaţi ai ocolului silvic. Seceta şi vântul au contribuit la extinderea incendiului, iar fumul rezultat în urma arderii cioatelor de lemn, dar şi a vegetaţiei uscate a făcut ca intervenţia să fie una extrem de dificilă.
Prefectul Sorin Rednic, preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş a spus: „Incendiul nu pune în pericol cetăţeni. În zonă nu sunt amplasate locuinţe, anexe gospodăreşti sau obiective economico-sociale. Estimările arată că au ars aproximativ 45 hectare de vegetaţie uscată şi de arboret tânăr de slabă calitate. Resturile de material lemnos (cioate uscate) acoperite de vegetaţia uscată, datorită lipsei precipitaţiilor au întreţinut arderea, iar vântul a extins suprafaţa afectată de flăcări. Curenţii de aer nu împrăştie fumul rezultat, iar vizibilitatea în zonă este redusă. Intervenţia este dificilă pentru că nu se poate realiza cu utilaje (buldozere şi TAF-uri) pentru că zona afectată este în pantă (teren accidentat), cu piatră şi grohotişuri. Focul nu a ajuns încă în plantaţia cu lemn de calitate aparţinătoare Direcţiei Silvice Maramureş. Situaţia incendiului este monitorizată de către pompierii militari şi silvicultori.”
În acestă dimineaţă a avut loc o şedinţă extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, în care au fost luate, prin Hotărârea nr. 3/2012 mai multe măsuri care să permită şi să asigure intervenţia echipelor mixte, în scopul lichidării incendiului din Munţii Maramuresului, a adăugat prefectul Sorin Rednic.
Una dintre măsuri se referă la întrunirea, în regim de urgenţă, a Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă Borşa, Vişeu de Sus, Moisei, Poienile de Sub Munte, Săcel şi Săliştea de Sus. Acestea trebuie să mobilizeze membrii comitetelor şi personal care să sprijine acţiunea de intervenţie şi care să fie dotat cu drujbe, sapă de munte, secure, respectiv să li se asigure transportul la cantonul Colbu, hrana şi apa.
Punctul de comandă al misiunii de intervenţie a fost stabilit la cantonul silvic „Colbu”. Coordonatorul acţiunii de intervenţie pentru stingerea incedniului este Direcţia Silvică Maramureş, prin directorul Gheorghe Danci.
Transportul efectivelor care vor participa la acţiune, de la canton în zona de intervenţie, de către Inspectoratul Teritoral al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei. Structurile teritoriale ale Ministerului Administraţiei şi Internelor care vor sprijini misiunea de intervenţie, pompieri militari şi jandarmi montani vor îndepărta materiale lemnoase tăiate cu drujba de către silvicultori, care vor crea culoare de protecţie pentru a izola şi împiedica extinderea incendiului în alte zone forestiere. Echipaje de poliţie vor monitoriza şi facilita accesul echipelor mixte de intervenţie, restricţionând, în acelaşi timp accesul cetăţenilor în zona afectată de incendiu. Echipele mixte de intervenţie vor fi conduse de către silvicultori. Fiecare membru din echipă va fi instruit cu privire la măsurile de securitate şi siguranţă în muncă, înainte de începerea misiunii şi va semna că a luat la cunoştinţă de acestea. În zonă vor fi prezenţi şi reprezentanţi ai Comisariatului Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu şi Agenţiei pentru Protecţia Mediului Maramureş.
Sistemul de Gospodărire al Apelor Maramureş (prin reprezentanţii prezenţi în zonă) va identifica şi comunica la punctul de comandă de la canton sursele alternative de apă.
Asistenţa medicală va fi asigurată prin înfiinţarea la cantonul silvic a unui punct medical de prim-ajutor de către Serviciul de Ajutor Maltez Baia Mare. Au fost luate măsuri medicale suplimentare pentru a putea transporta eventualele persoane rănite sau afectate de fum, în vederea acordării primului ajutor medical de urgenţă, de către salvamontişti şi autovehiculele de teren ale poliţiştilor de frontieră, respectiv asigurarea de ser antiviperin. Despre acţiunea echipelor mixte de intervenţie care va începe mâine dimineaţă a fost informat Serviciul Judeţean de Ambulanţă Maramureş şi Spitalul de Recuperare Borşa.
Despre producerea incendiului în zona montană a fost anunţată conducerea Ministerului Administraţiei şi Internelor. De asemenea, s-a luat în calcul şi posibilitatea solicitării de sprijin pentru intervenţie aeriană, cu un elicopter, care să ajute la lichidarea acestuia.
VEZI AICI CUM A ARS SAPTAMANA TRECUTA PADUREA DIN BAIA BORSA
VEZI AICI UN ALT INCENDIU IZBUCNIT IN MUNTII RODNEI
FOTOGRAFII: Florin Halastauan