Dacă ți se întâmplă des să ai poftă de dulce, dar nu ai timpul necesar pentru a intra în bucătărie, însă nici nu îți dorești să cumperi ceva gata preparat, îți venim în ajutor. Descoperă trei rețete dulci care se prepară ușor, cu puțin timp și efort, dar cu un gust care va fi adorat de toată lumea.
Brownies
Cine nu iubește ciocolata și, mai ales, prăjiturile cu ciocolată? Pentru gurmanzii și iubitorii de ciocolată, s-a inventat rețeta brownies. Este un desert atât de simplu, dar adorat de toată lumea. Îți prezentăm brownies, o reteta care poate fi adaptată în funcție de ce mai ai prin bucătărie (nucă, caramel, cafea):
- 120g unt;
- 200g zahăr;
- 2 ouă;
- 70g făină;
- 50g cacao;
- un praf de sare;
- esență de vanilie;
- 200/250g ciocolată neagră.
Mixează untul la temperatura camerei cu zahărul și vanilia, iar după ce ai amestecat câteva minute, pune ouăle pe rând. Omogenizează compoziția, adaugă mai apoi făina, cacao și praful de sare. Amestecă până când toate ingredientele sunt încorporate. Între timp, topește ciocolata neagră în baie de aburi și adaug-o în compoziție, amestecând ușor.
Toarnă amestecul obținut într-o tavă unsă cu puțin unt și bagă la cuptor în jur de 30 de minute. Când este gata, lasă la răcit și servește brownies după bunul plac: cu fructe, înghețată de vanilie, sos de ciocolată, sau frișcă.
Prăjitură cu lămâie și vanilie sau prăjitura deșteaptă
La cât de simplă este această prăjitură, nu e de mirare că i se mai zice și prăjitura deșteaptă. Practic, se face aproape singură. Ai nevoie de:
- 10 ouă;
- 250 unt;
- 250 făină;
- 250 g zahăr;
- 1l de lapte;
- coaja de la o lămâie;
- o esență de vanilie;
- un praf de sare.
Începe prin a topi untul pe care îl lași, mai apoi, să se răcească la temperatura camerei. Separă ouăle și amestecă gălbenușurile cu zahărul până își dublează volumul. Toarnă ușor untul răcit și încorporează-l prin mișcări ușoare. Adaugă făina cernută în compoziție treptat, iar după, în aceeași manieră ușoară, și laptele.
Este rândul albușurilor, pe care le mixezi cu un praf de sare până obții o spumă tare. Când sunt gata, încorporează-le, prin mișcări ușoare și circulare, în compoziția pe care ai pregătit-o înainte.
Vei obține un amestec lichid, pe care trebuie să-l torni într-o tavă tapetată cu făină și unt, de aproximativ 25 cm. Lasă tava în cuptor cam o oră sau până când se obține o crustă rumenă deasupra. După ce lași prăjitura să se răcească câteva ore sau chiar peste noapte, o poți servi cu înghețată, zahăr pudră deasupra sau chiar simplă.
Tort de mere cu zahăr ars
Pentru început, ai nevoie 100-150g de zahăr pe care îl caramelizezi într-o tavă sau cratiță. Se pune la foc mic și se lasă până când zahărul prinde un aspect brun. Nu amesteca în el, doar mișcă cratița din când în când. După ce s-a topit, rotește în așa fel încât sosul de caramel format să ajungă și pe pereții cratiței și las-o deoparte.
Mai ai nevoie de:
- 6 – 8 mere curățate și scos cotorul;
- 4 ouă;
- 4 linguri de zahăr;
- 4 linguri de făină;
- un praf de sare;
- esență de vanilie;
- stafide și miez de nucă (opțional, pentru a umple merele);
- un praf de sare.
Așază merele în tavă peste stratul de caramel și adaugă tava în cuptor pentru aproximativ 30 de minute. Între timp, pregătește blatul. Separă gălbenușurile de albușuri, iar apoi bate albușurile cu un praf de sare și zahărul până obții o spumă tare. Adaugă și gălbenușurile unul câte unul și esența de vanilie. Cerne și făina peste și încorporeaz-o cu mișcări ușoare.
Când merele sunt gata, toarnă aluatul obținut și bagă din nou la cuptor pentru 30 de minute sau până când îți dai seama că blatul este bine copt. După ce s-a copt, trece ușor lama cuțitului de jur împrejur, pentru a se desprinde mai bine, pune un platou peste cratiță și răstoarnă compoziția. Este recomandat să stea câteva ore la rece și ornat cu frișcă după.
Așa cum ai văzut, toate cele trei rețete se pregătesc ușor și nu ai cum să dai greș cu ele, indiferent pentru ce ocazie le pregătești.
Sursa foto: Shutterstock