De-a lungul vieții noastre, suntem puși deseori în situații extrem de inconfortabile. Fie avem diferite discuții la muncă, cu șefii și colegii, fie nu putem să ne exprimăm sentimentele în relație sau poate nu putem să ne facem auziți când discutăm cu copiii noștri.
Problemele de comunicare sunt însă foarte deranjante și uneori simțim că efectiv tot ceea ce spunem se întoarce împotriva noastră. Iar asta ne poate crea blocaje reale în comunicare. Ne poate face să nu mai spunem ce simțim și să ne ascundem sentimentele.
În acest articol o să descoperi 3 pași simpli prin care îți poți crește încrederea de a exprima ceea ce simți, dacă te regăsești într-o situație similară.
Christopher Paul Jones, specialist în lupta contra fobiilor și speaker de talie internațională, consideră că vorbitul în public este dificil pentru majoritatea persoanelor.
Mai exact, statisticile arată că 75% din populație simte un disconfort atunci când trebuie să exprime în public ceea ce simt.
În mod tradițional, frica de a vorbi în public a fost asociată cu prezența în fața unui public numeros. Însă astăzi, pe măsură ce ne aventurăm într-o lume care este marcată de evenimente de tip pandemie, izolare socială, frica de a vorbi în public este foarte diferită.
Acum, există chiar și teama de a vorbi cu o persoană sau cu un grup restrâns. Ba chiar această teamă se manifestă și în cercurile de comunicare virtuală, prin Skype, Zoom etc.
3 lucruri pe care poți să le faci pentru a-ți antrena abilitatea de a exprima direct ceea ce simți
1. Practică, practică și din nou practică
Christopher consideră că nu poți trece peste o fobie fără a o confrunta. Trebuie să “iei taurul de coarne” pentru a face față provocărilor și pentru a depăși momentele de disconfort.
Desigur, la început acest lucru va părea chiar și mai inconfortabil decât faptul că nu vorbești și nu exprimi ceea ce simți. Însă, trebuie să treci prin asta pentru a reuși să-ți ții frica sub control.
Poți începe într-o modalitate mai ușoară să pui în practică acest principiu. Roagă-l pe cel mai apropiat prieten al tău să te asiste. Sau roagă un membru al familiei ori o persoană alături de care te simți cel mai bine, cel mai confortabil, să fie cobaiul tău pentru a exersa.
Când te gândești la a scăpa de frica de vorbit, trebuie să știi un lucru: cu cât poți exprima mai des și mai mult ceea ce simți, cu atât vei începe să te simți din ce în ce mai confortabil cu asta.
2. Descoperă cum să comunici dintr-o poziție de putere
O poziție de putere este literalmente ceea ce te-ai aștepta să fie – o ipostază care te face să te simți puternic. Gândește-te că atunci când vorbești în fața unui grup ești admirat, ești ca un super-erou. Asta te va ajuta să începi să vorbești dintr-o poziție de putere.
Pentru a aborda o astfel de poziție, modifică-ți postura. Când îți schimbi postura, creierul transmite automat o modificare și în atitudinea ta. Așa că, înainte să vorbești, trage umerii înapoi, păstrează coloana dreaptă și ridică puțin bărbia. Dacă stai în picioare, ține-ți picioarele depărtate și arcuiește-ți puțin pieptul.
Un sfat grozav este să-ți exersezi această poziție de putere în timp ce asculți muzică motivațională. Fă asta înainte de a avea o discuție importantă la birou sau acasă. Rezultatele vor fi incredibile.
3. Încetează să te mai întreci cu tine însuți și fă pace cu sinele tău
Uneori, avem tendința de a ne judeca foarte aspru și de a cere de la noi imposibilul. Ne-am obișnuit să fim performeri și să ne întrecem așteptările de fiecare dată. Însă acest tip de presiune poate duce la îndoieli și la gânduri care să-ți coboare stima de sine.
Fii conștient tot timpul de momentul prezent. Concentrează-te pe picioarele tale, simte-le adânc înfipte în podea și când simți că începi să te grăbești, readu totul la nivelul respirației tale. Fii atent la cum respiri și conștientizează-ți fiecare respirație.
Această tehnică se numește GROUNDING (împământare) și poate ajuta cu adevărat să te concentrezi și să te liniștești. Iar asta te va ajuta să capeți încredere în tine.
Cu cât încerci mai mult să grăbești lucrurile, cu atât este mai probabil să nu exprimi ceea ce ți-ai dorit sau interlocutorul tău să înțeleagă diferit mesajul tău, Prin urmare, nu încerca să te grăbești și să fii într-o continuă cursă.
Potolește-te și concentrează-te pe lucrurile care contează cu adevărat: aici și acum.
Un sfat grozav, pentru a ajunge într-o stare cu adevărat relaxată, este să faci exerciții de respirație pentru câteva minute, să închizi ochii și să te conectezi la tine. Cunoscându-te mai bine pe tine și stăpânind relația ta cu propriul sine, o să îți fie mult mai ușor să comunici și să te faci auzit.
Ai nevoie de suport pentru a-ți soluționa problemele de comunicare?
Dacă simți că problemele tale de comunicare devin o reală barieră care îți deranjează calitatea vieții și a relațiilor, e timpul să ceri ajutor specializat.
Poți începe să lucrezi cu un terapeut care te va ajuta să-ți soluționezi aceste probleme și să depășești obstacolele emoționale atunci când trebuie să discuți despre ceea ce simți.
Practicarea comunicării asertive, fără prejudecăți, te poate ajuta în acest demers. Iar în cadrul unei ședințe de terapie poți învăța cum să faci asta.
Programează-ți propria ședință și vezi cum se dezvoltă lucrurile, prin intermediul specialiștilor Psiholog.ro.
Psiholog.ro este cea mai nouă platformă online de psihoterapie, care își dorești să pună la dispoziția tuturor oamenilor servicii terapeutice de calitate, în condiții avantajoase.
Dacă îți dorești să încerci o ședință de terapie sau vrei mai multe detalii, intră pe www.psiholog.ro.