În 1981, prin rezoluția 36/67 emisă de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite s-a stabilit celebrarea Zilei Internaționale a Păcii în fiecare a 3-a marți din luna septembrie, astfel încât aceasta să coincidă cu deschiderea sesiunilor anuale ale Adunării Generale ONU. În 2001, rezoluția 55/282 adoptată în unanimitate de către statele membre ale Adunării Generale a Națiunilor Unite a fixat data de 21 septembrie pentru sărbătorirea anuală a Zilei Internaționale a Păcii.
21 septembrie este o zi dedicată Păcii, nonviolenței și armistițiului, o zi în care oamenii să reflecte la faptul că Pacea este posibilă.
„Pacea este misiunea supremă a Naţiunilor Unite. Este baza existenţei noastre. Esenţa identităţii noastre. Cauza care însufleţeşte tot ceea ce facem.
21 Septembrie, Ziua Internaţională a Păcii, este o zi în care noi ne reafirmăm dedicarea faţă de această căutare. Este destinată să fie o zi de încetare a focului, când toate ţările şi oamenii opresc ostilităţile pentru întreaga zi.
Şi este o zi în care oamenii din jurul lumii acordă un minut de tăcere la prânz, la ora 12, ora locală. Douăzeci şi patru de ore nu sunt un timp lung.
Dar este…îndeajuns de lung spre a privi dincolo de baricade sau prin sârma ghimpată, spre a vedea dacă există altă cale.”
Secretar General Kofi Annan New York, 21 Septembrie 2005
Numeroase organizații internaționale promovează participarea în sărbătorirea acestei date importante. Printre ele este și World Peace Prayer Society, organizație activă
în comunitatea ONG la Naţiunile Unite. Ea lucrează împreună cu Departamentul de Informaţie Publică al Naţiunilor Unite spre a organiza un eveniment anual al Zilei Păcii pentru şcolari la sediul Naţiunilor Unite.
De 21 septembrie se organizează diferite festivități, expoziții de desene pentru Pace sau se plantează Poli ai Păcii.
În România celebrarea Zilei Internaționale a Păcii nu a fost prea populară, dar cu trecerea anilor a devenit tot mai promovată de către oameni dedicați Păcii, ONG-uri, canalele mediatice din țară.
Sânt atâtea posibilități de a participa cu ceva, de a aduce o contribuție acestei zile importante. Alăturați-vă în această zi oamenilor din lumea întreagă și dăruiți un gând, o rugăciune pentru pace.
Fie Pace Pe Pământ.
Corespondent: Tatomir Ion-Marius