Ziua de 20 noiembrie 1989 este una deosebit de importantă pentru copiii din întreaga lume. Atunci a fost semnată Convenția ONU cu privire la drepturile copilului, această zi devenind Ziua Internațională a Drepturilor Copilului.
În România, Convenția ONU a fost ratificată în data de 28 septembrie 1990, prin Legea nr. 18/1990.
Prevederile Convenției au stat la baza elaborării Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, prin care se fac cunoscute drepturile și libertățile de care trebuie să se bucure fiecare copil.
Copilul, ca persoană, trebuie să se bucure de drepturile și libertățile recunoscute tuturor ființelor umane, dar și de drepturi și libertăți speciale, justificate de vulnerabilitatea și particularitățile vârstei lor.
Fiecare copil trebuie să-și cunoască drepturile și să fie informat pentru a evita eventualele situații de abuz.
Drepturile fundamentale ale copiilor sunt: dreptul la viață; dreptul la un nume, o cetățenie, o familie; dreptul de a fi egal; dreptul de a-și exprima liber ideile; dreptul la îngrijire medicală; dreptul la educație; dreptul la joacă și timp liber; dreptul de a fi protejat împotriva oricărei forme de violență, abuz, neglijare sau exploatare etc.
Toți copiii vor să fie fericiți, să învețe și să se joace liberi, să fie iubiți și lipsiți de griji, atât copiii aflați în familiile naturale, cât și cei aflați în familiile substitutive, în instituțiile de protecție a copiilor sau în școli.
Sunt drepturile lor și ziua de 20 noiembrie – Ziua Internațională a Drepturilor Copilului vine să ne reamintească tuturor, părinți sau specialiști care lucrează cu copiii, că trebuie să cunoaștem și să respectăm aceste drepturi.
Ziua de 20 noiembrie este marcată, prin activități specifice, în mai multe case de tip familial din structura DGASPC Maramureș.
Pentru a marca aceasta data, copiii de la CTF Pandurilor Sighetu Marmaţiei au participat astăzi la o activitate interactivă, în care s-au discutat drepturile pe care le au.
Sursa info