Nutriționiștii recomandă părinților să înlocuiască zahărul din dulciuri, cum ar fi și ciocolata, cu zahărul din natură, precum cel ce se regăsește în fructe.
Unul dintre dulciurile preferate de adulți, dar mai ales de copii este ciocolata. Reprezentanții Asociației Naționale pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Programelor și Strategiilor din România (ANPCPPS) au avut o curiozitate: să afle câte E-uri conțin mărcile de ciocolată puse în vânzare pe piața autohtonă.
Acești aditivi sunt blamați în totalitate de nutriționiști, care recomandă înlocuirea dulciurilor oferite copiilor cu fructele și legumele. Metoda de lucru a celor de la „Protectiamarci de ciocolată nocive Consumatorului” după care au întocmit clasamentul ciocolatei în funcție de numărul de E-uri a fost simplă: s-a luat eticheta și s-a calculat numărul de substanțe considerate dăunătoare care se află în conținutul acestor dulciuri.
„Scopul acestei acțiuni a fost acela de a atrage atenția consumatorilor asupra importanței citirii informațiilor pe care le au la îndemână”, a subliniat Alexandra Machitescu, reprezentant relații publice în cadrul organizației.
Novatini și Poiana-opt E-uri, Anidor și Lindt – zero E-uri
Conform studiului, pe primul loc în acesta ierarhie a E-urilor conținute de ciocolata, cu maximul de opt, se află Novatini (cu cremă căpșuni și frișcă) și Poiana (cu lapte și cremă cu aromă de vișine). Șapte E-uri conțin: Primola Fresh Cherry, Primola Fresh Lemon, Novatini (cea cu caramel și cea cu vișine) și Heidi.
În schimb, Primola Fresh Mint, Novatini Cappuccino, Africana (cu cremă de căpșune), Africana (cu cremă de rom) și Poiana (cu frișcă și căpșune) au în compoziție câte șase E-uri.
Cinci astfel de aditivi conțin Schogetten, Anidor (Croquant – lait and folie noisettes și amer), Primola (cu caramel sau cu căpșuni), Novatini (cu coniac și cu rom), Africana (cu cremă de banane) și Milka Raspberry Cream.
În continuare urmează Africana (cu cremă de cappuccino), Poiana (variantă simplă, cea cu cremă de caramel și cea cu cremă de lichior), Amaretto, Dark Orange, Heidi Gourmette Heidi Cherry, Carrefour – Chocolat noir fără zahăr, cu câte patru E-uri.
Alte 37 de mărci de astfel de dulciuri au doar „un E”
În schimb, Anidor Intense Noir cu 80% cacao, Anidor Charme Noir cu 70% cacao, Lindt (ciocolată albă cu migdale), Lindt (ciocolată amăruie cu migdale) și Lindt (lapte 44%, ciocolată amară 22% cu alune) nu conțin niciun E.
“Astfel de dulciuri trebuie înlocuite cu legume și fructe”
În ceea ce privește ciocolata, medicul nutriționist Gheorghe Mencinicopschi ne-a declarat că acest produs este în general periculos pentru sănătate, mai ales pe termen lung.
„E-urile din ciocolată produc dezechilibre ale organismului mai ales pe termen lung, nu produc neapărat efecte imediate. Trebuie să ne ferim de astfel de substanțe care nu fac bine sănătății. Cu toate acestea, întreaga industrie de gen se bazează pe astfel de aditivi și conservanți”, a explicat specialistul.
Cei mai des întâlniți aditivi din compoziția ciocolatei sunt: E420 sorbitol, E 270 acid lactic, E120-acid carminic, E200-acid sorbic, E1103 invertază, respectiv E322-lecitină din soia, E476 poliglicerol poliricinoleat și E 330 acid citric. Dintre cei opt, primii cinci sunt considerați periculoși pentru sănătate.
„Aceste E-uri sunt nocive și periculoase. Eu aș recomanda părinților și bunicilor să nu mai dea copiilor dulciuri, să înlocuiască total dulciurile cu fructele. Sigur, copiii cer dulciuri, dar trebuie educați că adevăratele dulciuri sunt cele din fructe, nu cele din astfel de produse. De vina pentru că se consumă dulciuri de la vârste fragede este și mediul familial”, este de părere Gheorghe Mencinicopschi.
E-urile nocive provoacă alergii și tulburări ale ficatului
Printre pericolele care pândesc organismul în urmă consumării acestor substanțe considerate suspecte se regăsesc alergiile, dereglările hormonale, tulburările hepatice, bolile intestinale și ale ficatului, tulburări ale tubului digestiv, tulburările nervoase și creșterea colesterolului.
Aditivul sorbitol E420 din ciocolată are mai multe întrebuințări în industria alimentară și este întâlnit în multe produse. O cantitate mare de E420 consumată poate provocă probleme ale intestinelor și dureri de stomac.