Gata, am ajuns la stația finală, coborârea pasagerilor se poate face pe ambele părți, traseul a fost parcurs și toată lumea trebuie să fie mulțumită, că pentru supărare nu sunt, deocamdată, motive.
Abia duminică, în noapte, vor începe văicărelile, imputările, constatările și planurile de mazilire ale presupușilor vinovați, că la acest nivel nu funcționează recunoașterea greșelilor, autocritica. Fiecare candidat eșuat în portul dezamăgiților va pune vina pe colegii din echipă, pe membrii partidului și, în general, pe întregul electorat, nesimțit de-a binelea, care nu i-a perceput mesajele trimise așa cum ar fi trebuit. Adică alegătorii n-au vrut să creadă că ei sunt cei mai buni dintre cei buni, motiv pentru care i-au tratat cu FLIT, ca și pe țânțari, n-au pus botul la traista cu snoave și basme, preferând, totuși, certitudinile, realitățile.
E final de drum, așa că merită să ne descrețim frunțile, că prea le-am avut încruntate în ultima vreme, și să vedem ce-au mai făcut principalii candidați la dregătoriile locale. Îi luăm la întâmplare, fără programare, după cum se nimerește.
Călin Herțeg, de la partidul cu nume de bombardier, M 10, ne zâmbește șăgalnic de pe afișul electoral pe care la împopoțonat cu sloganul primarul harnic și cinstit, o șmecherie la care a sperat că băimărenii vor pune botul și îi vor da votul. Mesajul s-a dovedit a fi mincinos, adevărul ieșind la lumină în perioada de probă, adică în campanie. Omul nu e harnic, pentru că a luat de-a gata de pe Internet poza de fundal peste care și-a postat moaca, și nu e nici cinstit, șterpelind fotografia fără încuviințarea autorului. Mult mai corect ar fi fost ca pilotul de pe M10 să adopte sloganul primarul leneș și hoț, situație în care sigur ar fi stârnit curiozitatea alegătorilor.
Camaradul Florin Țintașul, printre multele mesaje trimise alegătorilor, dar niciunul ajuns la destinație, a spus câte ceva despre educația deosebită pe care ar fi primit-o acasă și la școală. Nu ne îndoim nicio clipă că distinsa familie n-a făcut tot ce e posibil ca băiatul să aibă cele mai bune condiții de creștere și instruire. Drept dovadă stă faptul că a frecventat școli bune și o facultate de prestigiu.
Totuși, există o chestiune pe care n-am reușit să o înțeleg. E adevărat că ea are legătură cu tradiția, cu genele, nicidecum cu educația. Candidatul social-democrat își are obârșiile paterne prin Țara Oașului. Cei de acolo sunt iute la mânie, membrii tribului cu pălărioare mici nu stau prea mult pe gânduri în cazul iscării unui conflict, imediat pun mâna pe cuțit și își lovesc rivalul.
Admițând că distinsul social-democrat a moștenit, măcar 50%, apucăturile oșenilor, cum se face că atunci când a avut celebra dispută din Pădurea Mireșului cu partenerul din Nordica afacere cu alcool, n-a apelat la tradiționalul cuțit, preferând flinta ghintuită ca să-l oblige pe individ să semneze niște hârtii? Să-l fi influențat Relu Iancu, sau trebuie să acceptăm că și tradițiile s-au deteriorat în timp, nu mai sunt ce-au fost odată?
Da, asta ține de comportamentul țintașului, dar să nu trecem nici peste educație și cultură, capitole în care Florin Țintașul vrea să ne lase impresia că e cu adevărat acasă, predându-ne câteva lecții. Cu ocazia Galei Eurovision din primăvara acestui an, elevatul personaj a susținut că primarul Cherecheș a numit-o pe Isis zeița frumuseții,încărcându-se de ridicol în fața românilor! Sigur, greșeala a fost comisă, Isis fiind percepută în Egiptul antic, printre altele, ca zeița casei, a familiei, a fidelității conjugale chiar după moartea partenerului de viață.
Problema e că în contul său au fost făcute depozite serioase de greșeli similare, neforțate. Astfel, răspunzând unei solicitări venite din partea altui destoinic cărturar social-democrat maramureșean, senatorul Liviu Marian Pop, care îi cerea să spună zece cărți care i-au marcat existența, țintașul a nominalizat romanul Maytrei a lui Mircea Eliade, care e de fapt Maytreyi, dar și În numele trandafirului, celebrul volum al lui Umberto Eco. Peste tot cartea cu titlul în italiană Îl nome della rosa, apare în limba română Numele trandafirului, numai eruditul țintaș folosește altă variantă.
În cadrul unei întâlniri cu tinerii, pe care liberalul Cristian Niculescu Țâgârlaș a catalogat-o cel mai important eveniment din campania electorală, acesta e afirmat că tineretul este un microsistem, motiv pentru care candidatul s-a decis să susțină inițiativele și implicarea acestuia în viața comunității. Ba mai mult, începând cu 5 iunie le voi putea fi alături sprijinind proiectul pentru acordarea locuințelor, le-a promis liberalul.
Aici ne-a băgat în ceață, pentru că nu știm de ce a fixat data de 5 iunie pentru începerea susținerii. Pentru că atunci i se încheie mandatul de primar virtual, conferit de site-ul mustăciosului din Centru Vechi? Și despre ce locuințe e vorba? Mă gândesc că după ce devine liber de contract, ca și Mutu când a fost dat afară de la Chelsea, șerpașul se va implica în construcția, amplasarea și repartizarea corturilor, singurul tip de locuință pe care știe să-l facă.
Tot el, vorbind despre Cartierul Craica, măreața construcție fondată și autorizată de PNL Baia Mare, ne spune că: Această zonă trebuie să dispară, trebuie soluții civilizate de locuit și educația să devină esențială, măcar pentru cei mici. Copiii trebuie să-și găsească un alt mod de a trăi. Să recunoaștem că liberalul are soluții pentru orice.
După ce a promis că va fluidiza circulația de pe Bulevardul București renunțând la semafoarele sincronizate, educația puradeilor și atribuirea locuințelor decente pentru familiile lor, mi se pare a fi o nimica toată. Să-i mulțumim lui Dumnezeu că duminică se termină mandatul primarului virtual, altfel cine știe cum s-ar mai fi făcut de râs.
Grigore Ciascai