Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, fondatorul SMURD, afirmă că a rămas „fără cuvinte şi fără răspunsuri” după prăbuşirea elicopterului SMURD în Republica Moldova. Arafat este în acest moment în drum spre locul accidentului.
„Condoleantele familiilor si prietenilor colegilor nostri pe care am pierdut astazi in tragicul accident cu elicopterul SMURD prabusit in republica Moldova! In astfel de momente ramanem fara cuvinte si fara raspunsuri si ne intrebam oare ce s-a intamplat si de ce a trebuit sa se intample!
Riscurile acestei meserii sunt asumate de noi cand ne implicam insa aceste riscuri trebuie sa fie reduse la minim chiar daca ele niciodata nu pot fi reduse la zero. Imi pare rau ca salvatorii devin victime si ramanem neputinciosi cand pierdem colegi valorosi in misiuni de salvare. Nu avem de unde sa stim cand astfel de tragedii urmeaza sa se intampla altfel poate am fi facut totul sa le prevenim.
Am lucrat mult cu colegii din Iasi si din Moldova ca proiectul cu Republica Moldova sa fie implementat si sa fie un succes si imi pare rau ca ne confruntam din nou cu o tragedie care pune la incercare echipa si sistemul. Sunt convins ca vom merge mai departe si vom salva vieti asa cum am facut intotdeauna!”, a scrie Arafat pe Facebook.
Ministerul Afacerilor Interne transmite condoleanţe familiilor victimelor accidentului aviatic din Republica Moldova. Joi, 2 iunie, un elicopter SMURD s-a prăbuşit în ţara vecină, toi cei patru pasageri pierzându-şi viaţa. MAI anunţă şi primele măsuri luate în urma accidentului.
MAI informează că autorităţile din Republica Moldova au anunţat în jurul orei 14.23 că s-a pierdut legătura radio cu elicopterul. La MAI s-a convocat imediat celula de criză, iar în jurul orei 15 s-a primit confirmarea că a fost găsită epava elicopterului.
Elicopterul a decolat la ora 9.55 de la Iaşi, cu direcţia Vulcăneşti. La 11.50 a preluat o pacientă în vârstă de 86 de ani, care a fost transportată la Chişinău. De la Chişinău, elicopterul a plecat să preia un pacient de 64 de ani, cu accident vascular cerebral, însă nu a mai ajuns la destinaţie.
Elicopterul era de tip EC 135, fabricat în august 2014. Ultima inspecţie tehnică a fost făcută în februarie 2016. Pilotul avea 4181 de ore de zbor, iar medicul avea 5 ani de experienţă pe elicopter.
În acest moment, toate aeronavele SMURD sunt reţinute la sol. Familiile vor fi informate de echipe formate din politişti şi psihologi.