„A ne încrede în Isus milostiv ca Maria: ‘Faceți tot ce vă va spune!’” acesta este mesajul Papei Francisc pentru ce-a de-a XXIV-a Zi mondială a bolnavului. Se împlinesc 24 de ani de când Papa Ioan Paul al II-lea a instituit această zi dedicată bolnavilor prin scrisoarea din luna mai 1992, la cererea Consiliului Pontifical pentru Pastorația Lucrătorilor Sanitari.
În Baia Mare, începând din 1993, se organizează anual evenimente ce cuprind acțiuni spirituale și caritative îndreptate spre cei aflați în suferință. Sunt implicați în organizare Asociația Medicală Catolică Maramureș (președinte – dr. Alexandru Ilieș) împreună cu Parohia nr IX – Spitale (pr. Mihai Șimonca), precum și voluntari din Asociațiile aflate în oraș (Asociației Tineretului Catolic Maramureș, Serviciului de Ajutor Maltez și Cercetași,) și Caritas Baia Mare.
În acest an, evenimentele au debutat cu ziua de joi 11 februarie prin celebrarea Maslului de Obște la Spitalul de Infecțioase și Psihiatrie din Baia Mare. Au participat preoți din protopopiatul Baia Mare, alături de pr. protopop Emil Gîrboan și pr. Mihai Șimonca (preot al Parohiei nr 9 – Spitale), precum și bolnavi din spital și persoane laice din Baia Mare. A urmat apoi miruirea și împărțirea de cadouri tuturor bolnavilor din Spitalele Infecțiose și Psihiatrie, TBC și Policlinica 2 Baia Mare.
Vineri 12 februarie pr. Mihai Șimonca împreună cu pr. Sabadâș Vasile (preot Baia Sprie) au celebrat Sf. Liturghie la Azilul de Bătrâni din Baia Sprie.
Sâmbătă 13 februarie, bucuria participanților la Maslu de obște celebrat la Spitalul Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare a fost sporită de faptul de a-l avea în mijlocul lor pe PS Vasile Bizău, împreună cu un sobor de preoți. Astfel Ierarhul a ținut un profund cuvânt de învățătură inspirat din mesajul Papei Francisc pentru această zi mondială a bolnavului. A explicat modul în care Maria, cea care avea încredere într-un mod cu totul abandonat în Fiul său, lucru care a determinat-o să-i îndemne pe cei prezenți la nunta din Cana să facă tot ceea ce le va spune El, poate deveni pentru noi toți un model atunci când, în viață, ne întâlnim cu boala. Din punct de vedere uman, boala poate reprezenta un dușman, dar privită cu ochii credinței, aceasta poate să devină ceva luminos, ceva ce ne conduce spre Domnul. „Bolnavul are nevoie de o prezență; are nevoie de susținere și are nevoie de a ști că este înțeles. Știm cum se schimba psihologic o persoană aflată în suferință, devine de nerecunoscut. Ea are nevoie de încurajare, de apropiere și mai ales de iubirea noastră. Cine reușește, în familii, să fie răbdător și să se dedice îngrijirii celor în suferință, nu face decât să se sfințească pe sine, să fie oglindă a lui Isus, care-l însoțește și care ne însoțește pe fiecare dintre noi”, a afirmat Episcopul.
După ungerea cu uleiul binecuvântat, PS Vasile și preoții prezenți, însoțiți de către tinerii voluntari ai Asociației Tineretului Catolic Maramureș, Serviciului de Ajutor Maltez și Cercetași, au vizitat pacienții internați în spital, oferindu-le cuvinte de încurajare, rugăciuni și cadouri.
Chiar dacă vorbim despre profesia medicală și vocația de a îngriji pe cei aflați în suferință sau suntem doar fratele, mama sau soția celui bolnav, suntem cu toții chemați să învățăm adevărata lecție a milostivirii, mai ales în acest timp special dedicat redescoperirii milostivirii lui Dumnezeu față de oameni (Adriana Girboan, secretar AMC).