Ziua Națională a României a fost sărbătorită și în municipiul Baia Mare. Reprezentanții autorității locale, județene dar și ai instituțiilor militarizate și deconcentrate au adus un omagiu celor care au plătit cu prețul vieții lor libertatea țării. Astfel, la Monumentul Ostașului Român din Parcul Municipal „Regina Maria” a avut loc un ceremonial militar și religios în amintirea eroilor care au sacrificat totul pentru România.
Manifestările dedicate Zilei Naționale a României au început cu un ceremonial religios săvârșit de Preasfințitul Iustin Sigheteanu și un sobor de preoți. După ce au fost sființite și coroanele care au fost depuse drept omagiu eroilor la Monumentul Ostașului Român autoritățile locale dar și cele județene au ținut să arate cât de important este să fim o națiune unită și ce înseamnă cu adevărat să fim români.
„Împreună, noi toți, suntem români. Unii suntem de o etnie, alții de altă etnie. Valoarea comunității noastre este diversitatea. Unii suntem ortodocși, alții suntem greco-catolici, alții catolici, alții protestanți. Cred cu tărie în această valoare majoră, unică a comunității noastre, diversitatea. Și pentru că avem această valoare trebuie să ne inspirăm din ea și să lăsăm deoparte toate orgoliile care, de cele mai multe ori, sunt mărunte și fără niciun fel de valoare și să ne gândim la ceea ce ne unește, nu la ceea ce ne desparte doar pentru un simplu orgoliu vremelnic. Avem cu toții, fiecare dintre noi, indiferent de vârstă, indiferent de profesie, în sufletul nostru dorința să fim o țară și o națiune puternică. Dorim să fim o țară și o națiune și nu dorim să fim o colonie. Dorim să ne luăm exemplele de aici, din istoria noastră. Să ne luăm exemple de la dumneavoastră, de la veteranii noștri și nu de la veteranii altora. Dumneavoastră sunteți exemplul nostru și prin exemplul dumneavoastră trebuie să crească frumos și demn generația de mâine. Este un moment în care dacă nu vom ști să spunem „Stop” unor presiuni care nu vin din inima noastră și din rădăcina noastră de român ci vin din alte părți țara noastră va fi țara altora. Astăzi, resursele țării nu mai sunt ale românilor, nu mai sunt ale României. Astăzi, pentru mulți suntem doar o piață de desfacere. Cred că trebuie să ne uităm unii la alții cu dragoste pentru că toți suntem români. Să facem curățenie în sufletul nostru și în mintea noastră și să mergem înainte salvând această țară”, a declarat Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare.
„1 Decembrie, ziua tuturor românilor, și mai cu seamă acest moment de comemorare a celor curajoși care au sacrificat ceea ce omul are mai de preț, viața, pentru un ideal, pentru unitatea unei nații, este o zi care pe deoparte trebuie să ne facă se ne uităm la trecut și să învățăm despre înțelepciune, patriotism și decență de la oamenii curajoși, români care au fost în locurile sfinte despre care noi azi învățăm din cărțile de istorie. Iar dacă azi românii pot avea astfel de momente sau parade sau sărbători se datorează lor. Se datorează jertfei și luptei pe care eroii acestei țări au dus-o pentru a avea azi o Românie mare”, a spus Gabriel Zetea, vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș.
Despre însemnătatea istorică a Zilei Naționale a României a vorbit prefectul județului, Anton Rohian.
„1 Decembrie este ziua în care sărbătorim unirea tuturor românilor. Este o zi sfântă care prin voia lui Dumnezeu vine imediat după sărbătoarea Sfântului Andrei, ocrotitorul spiritual al românilor. Este o zi care a încununat în mod fericit lupta poporului român pentru totala dezrobire. Ziua Națională a României este un moment aniversar cu profunde semnificații istorice. O piatră de hotar importantă pentru biografia noastră care trebuie să ne aducă profunde reflecții și să ne facă să privim cu încredere în viitor, dacă știm să trăim prezentul așa cum se cuvine. Adică, în înțelegere, în pace, în toleranță, în armonie, ceea ce trebuie să ne caracterizeze pe toți mai ales în aceste timpuri de instabilitate. Deciziile noastre trebuie să fie îndeplinite în concordanță cu moștenirea lăsată nouă în urmă cu 97 de ani”, a spus Anton Rohian, prefectul județului Maramureș.
Manifestările s-au încheiat cu defilarea militarilor, jandarmilor dar și a celor care lucrează în serviciile de urgență din Ministerul de Interne.
Simona Vasiac