AcasăsiugariuZI MEMORABILĂ - Cea mai grea lucrare de la Catedrala Episcopală a...

ZI MEMORABILĂ – Cea mai grea lucrare de la Catedrala Episcopală a fost finalizată: s-a turnat beton pe cupolă (GALERIE FOTO)

spot_img

DISTRIBUIȚI

Ziua de joi, 12 mai 2016, va rămâne ca zi memorabiă pentru istoria Catedralei Episcopale “Sfânta Treime” din Baia Mare.

Este ziua în care s-a încheiat turnarea betoanelor la cota cea mai înaltă – cupola Catedralei. Acolo, la cota +65 metri, se termină lucrările de rezistenţă ale clădirii, pe care va fi montată o structură metalică spaţială, pentru acoperiş, şi crucea, care va da cota finală a lăcaşului de închinare.

Executarea cupolei are şi gradul cel mai înalt de dificultate în execuţie dintre toate lucrările. Este meritul arhitectului Dorel Cordoş, care a gândit clădirea în ansamblul ei, al geologului Sorin Zaharia, care a făcut studiile geologice pentru ca, pe un loc mlăştinos, să se poată ridica o asemenea clădire, al inginerului de rezistenţă prof. dr. Gelu Zaharia, care a calculat toate detaliile pentru ca acest simbol să devină realitate şi să reziste sute de ani.

Este şi meritul executanţilor, muncitorii constructori structurişti de la una dintre firmele autohtone, conduşi de maistrul Nicolae Lazăr, o echipă formată din 15 persoane.

Betonul la cupolă s-a turnat cu benă de un metru cub, cu macaraua de 78 metri, telecomandată, în trei faze, aceasta de azi fiind ultima turnare la cea mai înaltă cotă +65,00 m. În doar 7 minute bena executa o urcare şi o coborâre, plus încărcatul ei din autobetonieră. S-au turnat azi 23 mc de beton, iar în toate cele trei etape s-a folosit cantitatea de 204 mc beton, marca C25/30. Pentru placare au fost folosite pe cupolă 10.000 cărămizi pline. Suprafaţa cofrată a fost de 860 mp, iar pentru această fază s-au folosit 15 mc scândură de 24 mm grosime şi 7 mc scândură de 48 mm. Diametrul interior al cupolei este de 14,70 m, iar grosimea betonului este între 15 cm la bază şi 8 cm în vârful cupolei. Suprafaţa totală are 340 metri pătraţi. Armăturile din beton armat au însumat 14.645 kg, cu diametre între 8 mm şi 25 mm.

Maistrul Nicolae Lazăr a venit pe şantier în 1996, de la biserica Mănăstirii Nicula, împreună cu câţiva muncitori. Această echipă experimentată, care se află zi pe şantier, formează, alături de alţi muncitori, eroii care au dus spre înălţimi o biserică ce a devenit, deja, înainte de încheierea lucrărilor, simbolul Băii Mari, deoarece Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare este o clădire reprezentativă pentru nord-vestul ţării şi chiar pentru întreaga Românie.

Pe lângă scopul ei sacramental, Catedrala este un loc unde se desfăşoară activitaţi culturale şi social-caritative, a intrat de câţiva ani în circuitul turistic religios şi nereligios, iar când va fi terminată, de la cota + 45 m, se va putea vedea panoramic municipiul Baia Mare, fiind gândit acolo un spaţiu de belvedere.

 

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.










TE-AR MAI PUTEA INTERESA