AcasăAlteleEconomicSTUDIU - Ce meserii au căutat românii în 2017. Care au fost...

STUDIU – Ce meserii au căutat românii în 2017. Care au fost locurile de muncă cel mai bine plătite

spot_img

DISTRIBUIȚI

Specialist în vânzări a fost cea mai căutată meserie în care au vrut să se formeze românii anul trecut. Cu toate acestea, o acută criză de forță de muncă s-a înregistrat tocmai în acest domeniu.

Anul trecut, cele mai mari salarii au fost în IT, la polul opus fiind angajații din hoteluri și restaurante.

Un studiu a pus în evidență evoluția pieței muncii în 2017 și tendințele pentru anul acesta.

Analiza eJobs din 2017 arată care au fost preferințele candidaților atunci când și-au căutat un loc de muncă.

Vânzările au fost cel mai căutat domeniu de către români, acest segment fiind urmat de logistică, inginerie, management, contabilitate și finanțe, transporturi și, nu în ultimul rând, resursele umane.

La coada clasamentului s-au aflat asigurările, media, radio și televiziune, chimie și petrochimie.

Produsul Intern Brut al României a crescut în trimestrul III al anului trecut (cele mai recente date disponibile) cu 2,6% față de trimestrul II, pe date ajustate sezonier, iar raportat la perioada similară din 2016, avansul a fost de 8,6%, potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică (INS).

Creșterea economică de la un trimestru la altul este cea mai mare din 2008 până în prezent.

La sfârşitul lunii noiembrie 2017, rata şomajului înregistrat la nivel naţional a fost de 4,7%. Aceasta a fost cu 0,2 puncte procentuale mai mică faţă de luna anterioară şi cu 0,8 puncte procentuale faţă de luna noiembrie a anului 2016.

Numărul locurilor de muncă vacante în trimestrul III al anului lui 2017 a fost de 58.900. S-a înregistrat o scădere față de trimestrul anterior cu peste 5.000 de joburi disponibile, arată datele de la INS. Mai mult, comparativ cu trimestrul III al anului 2016, rata locurilor de muncă a scăzut cu 0,12 puncte procentuale, adică numărul joburilor a scăzut cu 4.000.

În luna septembrie 2017, câştigul salarial mediu brut a fost 3.305 lei. Astfel, s-a înregistrat o creștere cu 0,5% față de luna august a lui 2017. Câştigul salarial mediu net a fost 2.376 de lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 12 lei.

 

Mai multe citeşte AICI

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA